S lineární televizí v UHD jsou zdrženliví i Němci

sobota, 27. července 2024, 07:30 Aktuality, TV MediaGuru

Německá veřejnoprávní televize ARD má v následujících měsících ukončit vysílání ve standardním rozlišení a od roku 2025 nabízet divákům pouze formát HD. Se 4K obrazem se naopak nepočítá.

Cestou pro formát UHD jsou online videotéky. Repro: ZDFmediathek

Cestou pro formát UHD jsou online videotéky. Repro: ZDFmediathek

Vysílání ve 4K rozlišení se v posledních měsících stalo záležitostí pouze vybraných evropských trhů a tento formát je v rámci lineární televize prakticky pouze okrajový. Masově ho nasadili Španělé v souvislosti s blížícím se fotbalovým Eurem, následovali Francouzi s pařížskou olympiádou a v rámci experimentu se přidají i Chorvaté. Na druhou stranu, Ultra HD není tématem ani pro taková média, jako jsou německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF, které vysílají volně na satelitu Astra.

ARD i ZDF nedávno v oficiálních materiálech pro novináře uvedly, že Ultra HD nepovažují v rámci lineárních distribučních kanálů za aktuální záležitost. ARD potvrdila, že se 4K rozlišením se pro žádnou s blížících se sportovních událostí nepočítá. Tento plán je platný také pro sousední Rakousko, kde ORF v minulosti koketovala s UHD v souvislosti s MS ve fotbale. Pozitivním signálem je naopak chystané ukončení satelitní distribuce SD verze Das Erste včetně tzv. třetích okruhů.

-lukpol-