Sněmovnou prošel v prvním čtení návrh velké mediální novely

pátek, 12. července 2024, 13:10 TV, Rádio MediaGuru

Poslaneckou sněmovnou prošel v prvním čtení vládní návrh novel zákonů o České televizi a Českém rozhlasu.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení vládní návrh velké mediální novely. Novely Zákona o České televizi a Zákona o Českém rozhlasu přidělila k projednání mediálnímu výboru. Pro návrh hlasovalo 93 poslanců vládní koalice a také nezařazených poslanců, proti návrhu bylo 71 poslanců ANO a SPD

Poslanci začali o návrzích nového znění zákonů o ČT a ČRo jednat ve čtvrtek. Čtvrteční debata trvala 15 hodin, hlasy poslanců vládní koalice rozhodla Sněmovna o pevném hlasovacím čase, který stanovila na pátek 12. července ve 13:00.

Lídři opozičních ANO a SPD Andrej Babiš a Tomio Okamura mluvili v souvislosti s poplatky o plošné dani a Babiš i o korupci dvojice veřejnoprávních médií. Shodovali se v tom, že činnost veřejnoprávní televize a rozhlasu by měl hradit stát. Babiš už avizoval, že zrušení poplatků pro ČT a ČRo bude jedním z volebních cílů ANO v parlamentních volbách 2025. Řada opozičních řečníků poukazovala i na to, že Česká televize a Český rozhlas nepodléhají kontrole ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu

„Rozhlasový a televizní poplatek významně vzdaluje média veřejné služby od politického zásahu," oponoval opozičním tvrzením ministr kultury Martin Baxa (ODS). Vládní návrh hájil argumenty o posílení nezávislosti a odolnosti médií veřejné služby a o zajištění jejich stabilního financování. Změny jsou podle ministra únosné a vyvážené, nejsou revoluční.

Součástí velké mediální novely je navýšení televizního poplatku o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasového o deset korun na 55 korun měsíčně. Takzvaná velká mediální novela počítá také s novou definicí poplatníka. Poplatek mají platit i lidé, kteří nemají televizní přijímač nebo rádio, ale používají chytrý mobilní telefon nebo mají internetové připojení. Materiál obsahuje také možnost poplatky ročně zvyšovat v případě, že inflace přesáhne šest procent.

Babiš: ANO půjde do voleb s cílem zrušit poplatky pro ČT a ČRo

čtvrtek 11. července 2024

Vláda schválila zvýšení poplatku pro ČT o 15 Kč a o 10 Kč pro ČRo

středa 26. června 2024

-mav-, -čtk-