Startuje Chance Liga, je na O2 TV i ČRo. Druhá liga na ČT a Sporty TV

pátek, 19. července 2024, 07:10 TV, Internet & Mobil, Rádio MediaGuru

Tuzemský profesionální fotbal získá od nového ročníku trojnásobně více peněz než v uplynulých ročnících. O mediální práva se podělilo několik subjektů, hlavním televizním vysílatelem první ligy zůstává O2 TV.

Tisková konference před startem nového ročníku Chance LIgy a Chance Národní Ligy, zdroj: LFA

Tisková konference před startem nového ročníku Chance LIgy a Chance Národní Ligy, zdroj: LFA

Nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže startuje v pátek 19. července a přináší hned několik změn. Novým generálním partnerem je místo Fortuny sázková společnost Chance, práva na mediální pokrytí ligových zápasů se rozprostřela mezi několik subjektů podle media typů a pro kluby bude mít zásadní dopad navýšení příjmů, které z nového partnerství a také z nově vysoutěžených mediálních práv do fotbalu přitečou. Do první a druhé nejvyšší soutěže má přijít celkem 660 mil. Kč, trojnásobně více než v předchozích ročnících. Z toho zhruba 550 mil. Kč připadá na první ligu a zbytek na ligu druhou. Novinky představila na čtvrteční tiskové konferenci Ligová fotbalová asociace.

O2 TV zvýší investice do fotbalu

LFA v loňském tendru na televizní práva rozhodla o jejich poskytnutí O2 TV na další čtyři roky, tedy až do sezóny 2028/29. Televize už oznámila, že nový fotbalový ročník zaznamená více televizních kamer než dosud a dokonce, že se stane největším televizním projektem v historii výroby přenosů na O2 TV Sport. Na produkci prvního kola desáté jubilejní sezony vysílání se bude podílet téměř 220 pracovníků. Celkem 120 specialistů zajistí přenosy ze všech zápasů, další desítky budou v redakci O2 TV Sport nebo v novém VAR centru pro videorozhodčí.

„Vedle toho, že všechny kluby získají díky O2 výrazně více financí z televizních práv, tak nyní přinášíme další významné inovace. Ty zvyšují atraktivitu celé soutěže a profilují český fotbal jako celonárodní fenomén. Ať už se jedná o speciální centrum pro videorozhodčí, certifikovanou ofsajdovou lajnu, přenosy s vyšším počtem kamer nebo nové vysílací formáty,“ uvedla Anna Lenerová, šéfka obsahu společnosti O2.

V uplynulých měsících vybudovala O2 na pražské Brumlovce speciální VAR centrum, které je určené rozhodčím nejvyšší fotbalové soutěže. Dosud videorozhodčí seděli ve vozech u stadionů, nyní budou z jednoho centrálního místa monitorovat všechna utkání Chance Ligy. Společnost O2 zajistí také kalibrovanou ofsajdovou lajnu. Oba projekty se realizují ve spolupráci s Ligovou fotbalovou asociací (LFA).

O2 TV všechny zápasy vyrábí minimálně na osm kamer, atraktivnější duely až na čtrnáct kamer. Pro diváky si televize O2 TV připravila speciální letní akci na tarif O2 TV Stříbrná a jeho předplacenou variantu Sport Max. Při aktivaci do konce srpna můžou diváci ušetřit 1200 Kč za celou sezonu. O2 TV přinese všechny zápasy nejvyšší soutěže, Chance Ligy.

Druhá liga na ČT a Sporty TV

Česká televize bude vysílat přímé přenosy z druhé nejvyšší soutěže, Chance Národní Ligy, na kanálech ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus. Vybírat bude vždy jeden zápas, má právo první volby. Právo druhé volby a možnost výběru jednoho zápasu z každého kola získala nově vzniklá sportovní televize Sporty TV

Vysílací práva na Chance Národní Ligu původně vysoutěžila společnost Pragosport, poskytla je ale uvedeným subjektům.

O2 TV zvýhodní před startem ligy tarif O2 TV Stříbrná

úterý 16. července 2024

ČRo odvysílá přímé přenosy všech zápasů

Exkluzivními audio vysílateli Chance Ligy se pak staly stanice Českého rozhlasu Radiožurnál a Radiožurnál Sport. Od nové sezony přinesou kompletní program nejvyšší domácí fotbalové soutěže v přímém přenosu. Stejně jako u hokeje nabídne posluchačům všechny jednotlivé zápasy v přímém přenosu na internetu, na webu iRozhlas.cz, Radiozurnalsport.cz nebo v aplikaci MujRozhlas.

Radiožurnál Sport přinese i tradiční pořad S mikrofonem za fotbalem a také tam si budou moci posluchači naladit přímé přenosy vybraných zápasů z každého hracího dne. Ligový fotbal nezmizí ani z vysílání Radiožurnálu, posluchači zde i nadále naleznou reportérská kolečka z jednotlivých stadionů.

Práva na online mají CNC a Seznam.cz

Práva na internetové sestřihy a highlighty z nejvyšší fotbalové ligy pak získaly společnosti Czech News Center (CNC), mj. provozovatel webu iSport.cz, a společnost Seznam.cz. Pod ní zase mj. spadá web Sport.cz.

Nejvyšší nabídku v soutěži o exkluzivní práva pro streaming pro účely kurzového sázení zaslal zájemce Betano

Chance přes fotbal buduje brand

Sázková společnost Chance vidí v partnerství s tuzemským profesionálním fotbalem možnost, jak vybudovat svoji značku, uvedl nad předligovém setkání generální ředitel společnost Zdeněk Brázdil. Sázkovou kancelář koupila v roce 2012 společnost Tipsport, která se spojuje s nejvyšší hokejovou soutěží. „Tipsport je dlouhodobě spojován s hokejem, proto pro nás bylo logické vyústění, že se Chance stane hlavním partnerem fotbalu," popsal. Značka bude viditelná v rámci televizního ligového studia, show TikiTaka nebo sponzorských vzkazů. „Investicí do názvu to pro nás nekončí, chceme být u fotbalu všeobecně," dodal Brázdil.

Se startem fotbalové ligy spouští Chance televizní kampaň, kterou podporuje svou velkou sázkovou hru Megatipovačka. 

Chance na podporu Megatipovačky spouští spot s „Lavim"

čtvrtek 18. července 2024

Nová vizuální identita ligy

Vedle změny názvu došlo ve spolupráci LFA a Chance také k výrazné změně identity u obou lig, která má odpovídat marketingové strategii LFA, spočívající v záběru na mladou generaci. Vizuální identitu připravilo studio Touch Branding pod vedením designéra Martina Marušince.

Směřování na mladou generaci se projevilo také při výběru autora nové znělky obou soutěží. LFA se domluvila na spolupráci s dýdžejem Jakubem Strachem, známým jako NobodyListen.

Fotbalová Chance Liga představila svou vizuální identitu

pondělí 1. července 2024

-mav-