Výstavba sítí DAB+ nás brzdí, Radio Energic chceme celoplošné

pondělí, 15. července 2024, 07:00 Rádio Martina Vojtěchovská

Trh zatím není na rozjezd komerčních rádií v DAB+ připraven, proto se Rádio Energic z této platformy stahuje, vysvětluje jeho majitel Tomáš Veselý.

Tomáš Veselý, zdroj: Radio Energic

Tomáš Veselý, zdroj: Radio Energic

Mezi prvními komerčními rádii, která vstoupila do rádiového vysílání pomocí digitální technologie DAB+, je Rádio Energic. Přestože vysílá z Mladé Boleslavi, vysílání buduje jako celoplošné. Energic vysílá od září roku 2023 v síti společnosti Teleko. Nyní se ale rozhodlo z DAB+ odejít a setrvat na internetu. S předpokládaným rozjezdem DAB+ chce rychle přejít i do nově budovaných sítí DAB+ pro komerční vysílatele, říká v rozhovoru majitel Rádia Energic Tomáš Veselý. Doplňuje ho Radek Pešout z agentury PR Nest Media, se kterou rádio spolupracuje.

Technologii DAB+ táhne v Česku především Český rozhlas, komerční vysílatelé jsou zatím k této technologii rezervovaní. Proč jste se jako provozovatel soukromého rádia rozhodl vsadit na DAB+ jako na primární způsob distribuce vysílání Rádia Energic?

Tomáš Veselý: Pro Rádio Energic je DAB+ možnost, jak vybudovat novou rádiovou skupinu. Počítáme s tím, že do budoucna bude v DAB+ víc soukromých stanic, nebude to jen Energic. Mají to být i klony Rádia Energic. Cílem je vybudovat skupinu, díky které posluchači získají něco, co zatím v Česku není. Jak už jsme avizovali, chceme vytvořit rádia západoevropského typu. Ať už programově, ale i z pohledu ekologie. Věříme, že DAB+ je budoucností i z pohledu udržitelnosti. Avšak za poslední měsíc se ukázalo, že výstavba multiplexů nebude až tak rychlá a ne v oblastech, které primárně požadujeme. Proto jsem udělal strategické rozhodnutí a po deseti měsících stahuji program z DAB+, ponechávám ho pouze na internetu. Jakmile dojde k plnohodnotnému vybudování komerčních sítí, Radio Energic se do DAB+ vrátí. Bohužel současné pokrytí je v České republice nedostatečné a náklady na provoz vysoké. Po dobu co nebude rádio v DAB+, plánujeme ušetřené peníze investovat do programu a technologie vysílání. A připravit další programy, které chceme umístit do DAB+. Neopouštíme rozhlasový trh, naopak chceme do budoucna rozvíjet český éter a budovat další programy pod multimediálním brandem Energic.

Na jak dlouhou dobu odhadujete tuto „přestávku“ v DABu?

Tomáš Veselý: Jako průkopníci komerčního čistě digitálního rádia to máme těžké. O DAB+ se v Česku hovoří neuvěřitelných patnáct let. Radio Energic připravuji v úvahách od roku 2010, intenzivně od 2020. Pak přišel covid-19 a vypadalo to, že svět končí. Od té doby je vybudované studio a byl domluven základní tým. V květnu 2023 jsem požádal o licenci a vysílání spustil na podzim 2023. Logicky po prázdninách a s cílem propagace v roce 2024. V současné době jsou v provozu omezené multiplexy, které navíc i do konce roku skončí. A vše se bude stavět znovu. Bohužel místo toho, aby se v Česku navazovalo na to, co se již vybudovalo, tak se to zruší a má to vybudovat někdo jiný. My už nyní víme, které oblasti chceme, co má pro formát Radia Energic smysl. Musíme se ale potkat i s ostatními, co první spouštět. Bavíme se o komerčním rádiu, které je financované z reklamy. Zajímají nás velké městské aglomerace a hlavní dálniční tahy. Jde nám o potenciální maximum možných příjemců DAB+ ve městě a na dálnici. My teď už víme, které oblasti nechceme. Nejsme rádio pro venkov, ale pro městského posluchače.

Bohužel současné pokrytí je v České republice nedostatečné a náklady na provoz vysoké. Po dobu co nebude rádio v DAB+, plánujeme ušetřené peníze investovat do programu a technologie vysílání.

Lze uvést, jak velké investice si rozjezd v DABu vyžádá a kolik můžete tímto aktuálním rozhodnutím uspořit?

Tomáš Veselý: Média mají hlavní a vedlejší sezónu. Teď jsme v té vedlejší. Každý začínající projekt to má těžké. Média vyrábí obsah a na to musí mít finance. A ten obsah musí umět zpropagovat, aby se o něm cílová skupina dozvěděla. Už z reakcí vidíme, že jsme zaškatulkováni jako regionální rádio z Mladé Boleslavi. Došlo asi k nedorozumění. Jsme celoplošné hitové rádio pro městského posluchače a řidiče aut, kteří jsou v pohybu. Rádio poslouchají třeba jen 30 minut či hodinu za den. Tomu je přizpůsoben formát. Tito posluchači dokáží propojit aplikaci s autorádiem, což jim radí i prodejci v autosalonech. Pro nás je tedy jasný úkol: uspořené finance nasměrovat do aplikací a do tvorby nosného programu a jeho propagaci. Tohle vše již máme předpřipravené, pracujeme na tom od dubna. Chceme být atraktivní pro operátory. Co se týče úspor, pohybujeme se v řádu milionů. Možná jsme už mohli mít tři velké kampaně po celém Česku a brand Radio Energic mohl už být známý.  

Jak je těžké najít programové místo pro nové rádio, když vezmeme v úvahu, že rádiový trh je v Česku zaplněn?

Tomáš Veselý: Programově se samozřejmě místo hledá obtížně, protože formátů je na rádiovém trhu celá řada. Dost se pohybuju v zahraničí a když si naladíte třeba Capital FM nebo lotyšský EHR a jiné stanice, tak to jsou rádia s typickým formátem CHR (contemporary hit radio, pozn. red.) – ať už výběrem hudby, stylem vysílání, moderování nebo i jingly. Podle mě ale taková stanice v Česku chybí. Od hudebního formátu CHR tady všichni ustupují a my chceme tento hudební formát vrátit do éteru. Avšak opět to musíme přizpůsobit českým podmínkám. Takže jsme se rozhodli tento formát trochu modifikovat a někdo by už řekl, že je to Hot AC.

Proč se od CHR formátu v Česku ustupuje?

Tomáš Veselý: Domnívám se, že se upřednostňují starší formáty – oldies a starší melodie. Souvisí to jistě s tím, že starší posluchači víc poslouchají. Chceme ale přilákat i mladé posluchače, kteří by podle mého názoru měli o rádio zájem, ale vnímám to tak, že na trhu není produkt, který by si poslechli.

Na druhou stranu i mladí posluchači mohou ve stávající nabídce najít formáty na ně zaměřené – například Spin rádio nebo Fajn rádio.

Tomáš Veselý: Spin rádio už je žánrově vymezené a úzce zaměřené rádio na metropolitního posluchače, a ne každý si to chce poslechnout. Naším záměrem je nabídnout mainstream pro tzv. skupinu mladých dospělých, tedy posluchače 20 až 49 let. Nemáme v úmyslu cílit na lidi mladší 20 let jako např. Fajn rádio. Hudebně jsme nově soft dance pop, moderátorsky dospělé rádio se silnou informační složkou z oblasti lifestylu.

Radek Pešout: Věříme, že u mladé skupiny lidí je prvkem, který má v audiu budoucnost, podcast.  Z vysílání přitom podcast vytvořit umíme. Jdeme ale jinou cestou než rádio, které si říká podcastové a působí v lineárním vysílání. Pro nás je naopak lineární vysílání to zásadní a z něj jsme pak schopni vytvořit podcast na vyžádání.

Od hudebního formátu CHR tady všichni ustupují a my chceme tento hudební formát vrátit do éteru, musíme ho ale přizpůsobit českým podmínkám.

Zamýšlíte tedy spouštět už teď nějaké podcasty, vycházející z vysílání Rádia Energic? Nebo počkáte, až na návrat do DAB?

Radek Pešout: V období prázdnin přicházíme s kampaní s názvem Oblíbená místa. Je to ideální koncept pro léto. Propojíme tím vysílání, vytvoříme poměrně velkou řadu prvních podcastů, spojíme je se soutěží a zároveň vytvoříme celoplošnou kampaň na sociálních sítích. Promovat budeme dopolední vysílání od 9:00 do 12:00 a odpolední vysílání od 12:00 do 16:00. Zároveň vznikne podcast Oblíbená místa, který zapadne do lineárního vysílání. Pro nás je důležité dělat promo na ranní vysílání po zbytek celého dne. Máme proto odpolední show, která vychází z ranní show, ale není to tak, že bychom odpoledne vysílali to, co ráno. Odpolední verze je jinak poskládaná a zajišťuje nám self promo pro ranní show.

Ve spolupráci s webem Mediashow.cz jsou připraveny textové články Oblíbená místa, která převádíme pro rádiovou variantu. Rozjeli jsme to už na konci června a hlavní část bude v červenci a srpnu.  Je to i ideální formát pro partnery a inzerenty. Pracovat s ním budeme hlavně na sociálních sítích. Je to pro nás efektivní cesta, jak posluchače zapojit – chceme, aby nám dávali tipy na zajímavá místa v Česku. Nemáme teď prostor, abychom uspořádali přes léto nějaký event.

A z té ranní show, kterou vysíláte pod názvem Nakopávač, také vytvoříte podcast?

Radek Pešout: Zatím o tom neuvažujeme, neboť je to hlavní promo prvek pro lineární vysílání. Její struktura je postavená tak, že ji tvoří jednotlivé zábavné bloky s informačními prvky. Je to spíš glosování „současného bláznivého světa”. Využíváme sílu moderátorské dvojice – Jiřího Štěpánka, který je tím starším, a Romana Duška. Ten je zase „zástupcem” generace Z. Právě ironie, kterou jsme schopni dělat a oslovovat tak posluchače, nám v éteru chybí. Avšak teď o prázdninách se chováme ekonomicky jako ostatní média, tedy využíváme styl „best of…“ Dramaturgicky teď pracujeme na inovované verzi od září.

Radek Pešout a Tomáš Veselý, zdroj: MediaGuru.cz

Radek Pešout a Tomáš Veselý, zdroj: MediaGuru.cz

Síť digitálního rozhlasu Teleko, ve které jste v rámci DAB+ vysílali, má v současnosti dosah na šest milionů obyvatel v Čechách i na Moravě. Jaké bylo skutečné pokrytí Rádia Energic?

Tomáš Veselý: Pokud jde o příjem v autě, tak jsme kromě Plzně, Českých Budějovic a Karlových Varů byli v každém krajském městě a vysílali jsme i v rámci dálniční sítě. Jenže jako průkopníci celoplošného komerčního mainstreamového rádia jsme zjistili, že DAB+ pro komerční rádia v současném stavu a v nějaké relativně blízké budoucnosti není zatím zcela optimální. A to nás nákladově svazuje. To, co má hodnotu, je značka. Radio Energic má být celoplošná multimediální značka. Digitální. Postupně zřejmě přejdeme do nově budovaných komerčních sítí pro DAB+, doteď jsme vysílali na tzv. individuální oprávnění, což je dočasná licence. My jsme i Energic postavili jako první digitální stanici a chceme být v nově budovaných sítích co nejdříve, pokud to bude dávat smysl. Jenže se ukazuje, že je to nereálné a zatím není připraven trh operátorů, natož posluchačů. Proto vidíme šanci v tom, že značku můžeme nejprve vybudovat na internetu a pak si zaplatit billboard u silnice. V podstatě řidič, který má již DAB+ tuner v autorádiu, má zároveň možnost aplikace. A mobil má v ruce v podstatě každý. Radio Energic zůstává jako první digitální celoplošné rádio přes DAB+, ale teď se z toho stáhneme a budeme sledovat trh a reagovat na něj.

Radek Pešout: Vycházíme z toho, že základem programové nabídky musí být mainstream. Nemůžeme dělat rádio typu country. Musíme ho vybudovat v blocích a nabídku „posouvat“ podle věkových skupin. Protože se ukazuje, že úzce specializovaná rádia, to mají velmi obtížné. Německá zkušenost ukazuje, že úzká žánrová digitální rádia nefungují. To platí i o regionálních a lokálních rádiích, která navíc z DAB+ odcházejí či raději končí. Trh regionálních a lokálních rádií je v podstatě před svým koncem. A poměrně bolestně to zjišťují i v Německu. Naopak úspěšnou cestu ukazuje Velká Británie, ale i Francie. Rakousko zase kopíruje digitální trh v Německu.

Tomáš Veselý: Čím menší je země, tím těžší je vytvářet alternativní stanice. U nás se to vyplatí dělat možná v Praze. Ale produkty tady už jsou, a když do nějaké alternativní stanice vstoupíte, tak se zase dělíte s ostatními. Posluchači těchto stanic jsou možná aktivní, tvoří komunitu, ale je jich málo.

Říkáte, že se inspirujete v Německu a že jedním ze vzorů je pro vás Radio Absolut. Lze mainstreamovou značku, kterou zamýšlíte budovat, vytvořit na bází hudebního formátu vašeho rádia, jimž je dance pop?

Tomáš Veselý: Musíme si říci, co je dance pop. Je to hudební formát vzniklý v 80. letech a patří sem takové ikony jako Madonna, Kylie Minogue, které jsou aktivní i v současnosti a zní naprosto moderně. Máme v playlistu mnoho aktuální muziky, která přitom vychází z velkých hitů z 80., 90. let i milénia. Je to západoevropský trend, který přinášíme do Česka. Navíc cestu vidíme v zavádění různých streamů pod jedním brandem. Mít několik streamů, a pokud chce posluchač jinou muziku, tak si přeladí na variantu 1 nebo 2. Ale není to o budování dalších značek, nabídka se vytváří na základě jednoho brandu, protože tak lze maximalizovat, že si jeden brand naladí co nejvíc posluchačů.

Energic jsme postavili jako první digitální stanici a chceme být v nově budovaných sítích co nejdříve, pokud to bude dávat smysl. Jenže se ukazuje, že je to nereálné a zatím není připraven trh operátorů, natož posluchačů.

O kolika variantách streamů pro Rádio Eenergic uvažujete?

Tomáš Veselý: V případě Energicu jsou to minimálně dva streamy – například nejnovější hity plus hity pět let staré a druhý stream může být hudba do roku 2010. Pak lze samozřejmě stavět další a dál to mixovat, ale pořád je třeba držet se mainstreamu.

Jak je technicky náročné toto uvést v život?

Radek Pešout: Je to jen technologie. Když dokáže internet personalizovat obsah, tak to dokáže i rádio. Německá a rakouská rádia mají software, ten to dělá sám. Posluchač nic nepozná, když se to dobře udělá. Je to zcela odlišný pohled na výrobu rádia. Internet už to umí dávno, personalizuje obsah na míru. To samé lze dělat v rádiu a je to budoucnost.

A nákladově?

Tomáš Veselý: Budovat profesionální celoplošnou stanici je samozřejmě náročné, ale s tím jsme do toho šli. Největší náklady jsou ale stále na šíření signálu, a to platí i pro DAB+. Chceme vybudovat něco kvalitního a chceme do toho investovat. Ale nemůžeme finančně vykrvácet na šíření signálu, pokud to zatím nedává ekonomický smysl. Navíc komerční rádio potřebuje mít finanční prostředky pro tvorbu programu a marketing, aby vybudovalo znalost značky. Naším záměrem je otevřít z jednoho studia víc stanic, čímž se náklady snižují. Co je stále větší problém, je najít dostatek rádiových profesionálů.

Kolik lidí potřebujete a jak velký je v současnosti váš tým?

Tomáš Veselý: V současnosti máme dva zprávaře a celkově se moderátorský tým skládá z pěti členů. Ve vedení jsou dva lidi. Naše vysílací centrum je v Mladé Boleslavi, ale jak už jsem říkal, tvoříme celonárodní brand včetně Prahy. Nejsme regionálně zaměření. Program je tvořen univerzálně.

Na kolik posluchačů můžete dosáhnout? Kolik myslíte, že si vás může naladit?

Tomáš Veselý: Formát rádia je od začátku jasně postaven a držíme se ho. Energic hraje aktuální novou muziku, a tím nezestárne. Naopak nám formát umožňuje oslovovat nové cílové skupiny a rozšiřovat je. Mluveným slovem jsme dospělé rádio, hudbou rozkročeni oslovit jak mladší, tak starší. Ale důležitý je sound rádia. Ten zvuk Radio Energic jasně odlišuje od konkurence a na tom chceme stavět brand. Dva streamy, o kterých jsme mluvili, můžou pak oslovit lidi, kterým aktuální hity nevyhovují a chtějí starší muziku.

Jak po této zkušenosti odhadujete další vývoj rozhlasového trhu?

Tomáš Veselý: Rádia se budou muset přizpůsobit, vznikne prostor pro velké množství stanic, který se ale v DAB+ nezaplní. Dělalo se hodně proto, aby se digitalizace nespustila. Rozhodne se ale mezi těmi, kteří budou nejlepší. Zatím DAB+ opouštíme i my, začneme nová jednání a budeme hledat nejlepší podmínky. Pro nás jsou důležití posluchači a inzerenti. A ti nakonec rozhodnou, přes jakou platformu si přejí většinově poslouchat rádio.