Výzkum: Nástupová kolekce Čechů se většině populace nelíbí

čtvrtek, 25. července 2024, 07:15 Výzkum MediaGuru

Jen pětině české internetové populace se letošní nástupová kolekce českých olympioniků líbí.

Nástupová kolekce českých olympioniků, zdroj: ČOV

Nástupová kolekce českých olympioniků, zdroj: ČOV

Nástupovou kolekci českých olympijských sportovců hodnotí pozitivně pouze 20 % dotázaných (5 % se určitě líbí a 15 % se spíše líbí). Ve větší míře zaujala mladší respondenty – s věkem naopak podíl kladných hodnocení klesá. Naopak 60 % má na kolekci negativní názor (28 % se spíše nelíbí, 32 % se určitě nelíbí). 15 % vzorku se ke kolekci staví neutrálně. Kdybychom vyjádřili hodnocení Čechů na škále od 1 do 5 (známkování jako ve škole), získala by nástupová kolekce známku 3,7. Vyplývá to z průzkumu ResSolution Group.

Třetina se domnívá (34 %), že česká nástupová kolekce obsahuje prvky, které odkazují na českou kulturu a tradice, 66 % je ale opačného názoru. I zde platí, že pozitivnější vnímání mají spíše mladší respondenti. Když dotázaní (kteří si „českých prvků“ na kolekci všimli) měli jmenovat konkrétní prvky, zdaleka největší část zmínila barvy české trikolóry (68 %).

Těm respondentům, kteří projevují zájem o olympijské kolekce (44 %), se ale z letošní nabídky kolekcí nejvíce líbí česká kolekce, s odstupem na druhém místě skončila americká kolekce a na těsném třetím francouzská.

Zdroj: ResSolution Group

Zdroj: ResSolution Group

Výzkum zjišťoval také to, zda Češi vědí, kdo za nástupovou kolekcí na OH stojí. Naprostá většina (84 %) tuto znalost nemá. Pouhá 4 % byla schopna (správně) jmenovat značku Alpine Pro, větší počet (13 %) pak správně jmenoval návrháře kolekce, Jana Černého.

Dotazování uzavřela otázka, kdo by podle Čechů měl navrhovat olympijské kolekce na zahajovací ceremoniál. 24 % míní, že by to měla být menší lokální značka a/nebo návrhář. Na tom se shoduje podobné procento všech věkových skupin. 19 % si myslí, že by za ní měla stát globální značka, ale návrh by měl vzniknout ve spolupráci s menší lokální značkou a/nebo návrhářem. Už menší procento (7 %) si myslí, že by takovou kolekci měla navrhovat čistě globální značka. 46 % je jedno, kdo za návrhem stojí.

O výzkumu

  • Metoda: Výzkum byl realizován prostřednictvím internetového sběru (CAWI). Respondenti jsou součástí Českého národního panelu.
  • Cílová skupina: Internetová populace 15+
  • Vzorek: Analýza dat byla uskutečněna na vzorku 528 respondentů.
  • Terénní sběr: Terénní sběr dat proběhl v době od 10. 7. do 16. 7. 2024.
  • Realizace: ResSolution Group

-mav-