Zadavatele znervóznila hrozba zákazu TikToku v USA

neděle, 14. července 2024, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Růst reklamních výdajů na TikToku znatelně zpomalil od chvíle, kdy američtí zákonodárci odhlasovali návrh na možný zákaz aplikace.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Nejistota obvykle bývá v byznysu jedním z nejvíce komplikujících faktorů a zrovna v případě TikToku budoucnost jeho fungování provází řada nejasností. Pro některé zadavatele jsou natolik zásadní povahy, že omezují omezují nákupy reklamy na této sociální síti. Nedávno o tom informoval server Adweek na základě dat agregovaných platformou MediaRadar. Vyplývá z nich, že meziroční reklamní příjmy TikToku sice dál rostou, ale citelně pomaleji od té doby, co v březnu prošla americkou Sněmovnou reprezentantů pro tuto sociální síť potenciálně fatální legislativa.

ByteDance, provozovatele TikToku, nutí Američané se lhůtou do příštího ledna pod pohrůžkou zablokování svůj byznys prodat. Firma toto ultimátum odmítá a bránit se chce soudní cestou. Podle serveru Adweek i informací listu Financial Times ale tyto půtky mají relativně značné dopady na TikTok už nyní, bez ohledu na to, zda platforma se svou obranou uspěje.

Zatímco ještě v březnu rostly výdaje do tiktokové reklamy meziročně o 19 procent, ve dvou následujících měsících to už to bylo o 11, respektive šest procent. Adweek navíc dále uvádí, že čtveřice z deseti největších zadavatelů během dubna výrazně osekala nákupy reklamy. Oproti březnu jde u firem DoorDash, Target, Bayer a Procter & Gamble o meziměsíční pokles v průměru o 21 procent.

Dá se TikTok ignorovat?

Nervozitu na trhu od března pociťují i někteří marketingoví manažeři, které při zachování jejich anonymity cituje list Financial Times. Řada z nich už údajně pověřila své týmy k tomu, aby připravily záložní plány pro případ odchodu TikToku ze Spojených států. Další podle FT potvrzují, že právě už jen samotná hrozba zákazu aplikace v USA vedla k omezení nákupu tiktokové reklamy a narušení plánů, které měli někteří klienti s platformou společnosti ByteDance.

Přesto reklamní příjmy TikToku z reklamy meziročně dál rostou, byť pomalejším tempem, jelikož ne všichni marketéři najeli na černé scénáře. „Dokud bude mít TikTok aspoň nějaké uživatele, nepůjde jen tak ignorovat,“ cituje Adweek manažera nejmenované kreativní agentury. Tento argument používá i samotný TikTok. „Nadále dosahuje silného růstu našeho inzertního byznysu, jelikož značky vědí, že jim TikTok pomáhá dosáhnout kýžených výsledků a zásadním způsobem ovlivnit růst jejich podnikání,“ stojí v prohlášení platformy, které zaslala FT.

Ani to nemusí přesvědčit ty marketingové manažery, které nejistota kolem TikToku již nahlodala. Podle jednoho ze zdrojů Financial Times už negativní publicita platformy spojované s Čínou dosáhla takové intenzity, že to je pro některé marketéry samo o sobě důvodem k ignorování TikToku. Ti ostatní by na druhou stranu už mohli být na kontroverze kolem této sítě zvyklí, protože téma jejího zákazu se v USA kvůli údajným vazbám na čínský režim objevovalo pravidelně.

-riv-