Značka Vodafone si letos připomene 40 let od vzniku

neděle, 14. července 2024, 07:20 Aktuality, Marketing MediaGuru

Vodafone se poprvé světu představil před 40 lety, na českém trhu působí 18 let. 

Historicky první mobilní hovor se uskutečnil z přenosného telefonu Vodafone VT1, zdroj: Vodafone.

Historicky první mobilní hovor se uskutečnil z přenosného telefonu Vodafone VT1, zdroj: Vodafone.

Značka Vodafone si letos připomíná 40 let od svého vzniku. V roce 1984 oznámila na mediální konferenci v Londýně společnost Racal Electronics název své „nové přenosné a mobilní veřejné telekomunikační služby“. Slíbila tehdy, že „poskytne skutečně přenosnou a mobilní celonárodní veřejnou telefonní síť, která dnes není k dispozici“. Název Vodafone byl inspirován slovy „voice“ (hlas), „data“ (data) a „phone“ (telefon).

tiskové zprávě z roku 1984 se rovněž uvádí, že „zpočátku nová služba pravděpodobně najde široké uplatnění mezi lidmi, kteří jsou neustále na cestách, jako jsou obchodní zástupci, novináři, lékaři a veterináři“.

Vůbec první mobilní hovor ve Velké Británii se uskutečnil na začátku roku 1985 v síti Vodafonu. Michael Harrison, syn bývalého předsedy představenstva společnosti Vodafone sira Ernesta Harrisona, tajně opustil silvestrovskou oslavu své rodiny v jejich domě v Surrey ve Velké Británii, aby překvapil svého otce a zavolal mu z londýnského Parliament Square po půlnoci, tedy už 1. ledna 1985. 

Harrison uskutečnil historický hovor z přenosného telefonu Vodafone VT1, který vážil přes 5 kilogramů a měl kapacitu na přibližně 30 minut hovoru. Linka byla podle Harrisona „křišťálově čistá“, i když vzrušený křik londýnských silvestrovských hostů vytvářel značný hluk v pozadí. Když sir Ernest Harrison zvedl telefon, Michael řekl: „Ahoj, tati. Tady Mike. Toto je vůbec první hovor uskutečněný v britské komerční mobilní síti.“ Na druhém konci linky bouchly zátky od šampaňského.

První generace mobilních telefonů se ve Velké Británii prodávala od roku 1984, tedy ještě předtím, než byla oficiálně spuštěna síť. Poptávka po přenosném mobilním telefonu byla tak velká, že než Michael Harrison zavolal z Parliament Square, přijal obchodní tým Vodafonu více než dva tisíce objednávek. Do konce roku 1985 bylo prodáno přes 12 tisíc přístrojů.

V České republice působí značka Vodafone už přes 18 let, jak shrnuje dobová tisková zpráva Z Oskara se stává Vodafone.

Dnes poskytuje Vodafone mobilní a pevné služby více než 330 milionům zákazníků v 15 zemích a v dalších více než 40 zemích spolupracuje v oblasti mobilních sítí s partnery. Je zároveň druhým největším poskytovatelem placené televize v Evropě. V Africe obsluhují finanční technologické nástroje Vodafonu téměř 80 milionů zákazníků v sedmi zemích. V Česku poskytuje Vodafone služby více než 4,5 milionu zákazníků – zhruba 4 miliony připadají na mobilní služby, dalších přibližně 700 tisíc na fixní služby, kde Vodafone posílil svou pozici po integraci společnosti UPC Česká republika. 

-stk-