Amazing Places: Influenceři předají zážitek lépe než fotografie

čtvrtek, 29. srpna 2024, 07:00 Marketing MediaGuru

Amazing Places si zakládají na spolupráci s influencery. Nově s nimi spolupracují i na eventech, tento rok se poprvé spojí také s influencery z USA. 

Kateřina Harcubová, zdroj: Amazing Places

Kateřina Harcubová, zdroj: Amazing Places

Amazing Places, jež objevují „kouzelná místa“ po celém Česku, ale také na Slovensku, v Rakousku, Polsku a Itálii, ve své marketingové komunikaci dlouhodobě využívají spolupráci s influencery. Právě ti představují na sociálních sítích celé spektrum ubytování, které portál nabízí. „Autentickou reportáží z návštěvy místa dokáží osobnosti přenést zážitek z ubytování lépe než jakýkoliv web nebo fotografie. Naším cílem je ukázat lidem, jaké zážitky si z dovolené s Amazing Places mohou odnést,“ říká Kateřina Harcubová, Brand & Social Media Manager portálu Amazing Places. 

Na Amazing Places je možné najít romantický glamping na samotě v údolí lomu pro dva, chalupu s dětským hřištěm nebo wellness hotely s balíčkem relaxačních služeb. „Podle toho je také široký a různorodý výběr osobností, se kterými spolupracujeme. Každému místu se snažíme najít na míru tu nejvhodnější osobnost, která věříme, že si místo dokáže užít tak, jak místo majitelé vybudovali, a tím ho i odkomunikovat správné cílovce,“ přibližuje Harcubová.

Zlatým pravidlem pak u nás je, že spolupráce s influencerem by měla časem přerůst do přátelství.

Kateřina Harcubová

Kritériem pro výběr je především osobnost influencera. „Musí to být ‚naše krevní skupina’ – tedy člověk, se kterým si dokážeme představit dlouhodobou spolupráci, sedí nám jeho styl komunikace, a především je svým obsahem autentický. Zlatým pravidlem pak u nás je, že taková spolupráce by měla časem přerůst do přátelství a i podle toho se snažíme vybírat ty správné parťáky, “ dodává Harcubová. Mezi tváře, s nimiž portál spolupracuje, patří třeba Anička Šulcová, Majk Spirit, Terezie Kovalová, Sharlota nebo Teri Hodanová.

Díky diverzifikaci influencerů mezi různé osobnosti minimalizují Amazing Places riziko. „Z historie známe několik případů, kdy mohla spolupráce s nešťastně zvoleným influencerem, nebo nečekaná událost ovlivnit vnímání značky, jako je například rozvod páru, který si značka zvolila za tvář, nebo nevhodné chování influencera na veřejnosti. My zatím naštěstí nic takového řešit nemuseli,“ popisuje Kateřina Harcubová

S influencery připravuje portál nejen společné výstupy na sítích osobností, svých i kouzelných míst, ale také se zážitek z návštěvy influencera objevuje sepsaný na Amazing blogu a v newsletteru. „Často se s majiteli míst domluvíme na soutěži pro sledující, která vždy ještě více zvedne dosahy a zabezpečí aktivní interakci s profilem naším a profilem místa,“ prozrazuje Harcubová. 

Novinkou letošního roku je, že místo tzv. take-overů, kdy influenceři přebírali profil značky a svou reportáž z kouzelného místa sdíleli tam, je nechávají Amazing Places tvořit na vlastních sítích. „Díky této změně mohou mluvit se svým publikem tak, jak jsou zvyklí, nejsou nervózní z toho, že přebírají jiný profil, zároveň může Amazing Places prezentovat více osobností najednou. Díky tomu jsme se dostali do širšího povědomí i mimo ‚naši bublinu’ a vnímáme konzistentní nárůst sledujících. Místo take-overů jsme zavedli společné collab posty, aby byl zážitek z místa na našich profilech trvale,“ vysvětluje Kateřina Harcubová. „Abychom o autentické reportáže ve stories na našem profilu úplně nepřišli, aktivovali jsme více content creatorů, kteří s námi na místa vyrážejí a obsah zpracovávají a sdílejí na Amazing Places profil naší tonalitou,“ doplňuje. 

Spolupráce na eventech influencerů nám dává velký smysl.

Kateřina Harcubová

V poslední době se Amazing Places spojují také s eventy, které influenceři pořádají. Partnerem byl například setkání žen s Kamu, v září se bude účastnit prvního ročníku retreatu, který u Liberce plánuje Be Ha Nguyen. „Tato spolupráce nám dává velký smysl i díky tomu, že se akce mohou účastnit lidé se stejnými zájmy a vznikají nová silná přátelství,“ vysvětluje Kateřina Harcubová.

K 10 letům inovuje Amazing Places komunikaci

Letos oslaví Amazing Places také svých prvních 10 let na trhu. U této příležitosti připravil portál ve spolupráci se svou novou agenturou Socialpark tzv. hero spot. Video, v němž osobnosti spojené s Amazing Places z řad majitelů kouzelných míst, zaměstnanců a ambasadorů značky říkají, co pro ně Amazing Places znamenají a přeji jim k narozeninám. Část byla zveřejněna již na LinkedInu, celá zdravice bude ale odvysílána až na oslavě narozenin v Brně, jež se bude konat 8. září v Brně. Pozvaní jsou kromě osobností i majitelé kouzelných míst, obchodní partneři a poprvé za celou dekádu i fanoušci. 

„Poprvé, a o to srdečněji, na naši oslavu zveme také naše fanoušky a příznivce takříkajíc ‚z venku‘. Lístky na naši velkou narozeninovou párty se dají zakoupit prostřednictvím portálu GoOut,“ říká Petr Kotík, zakladatel projektu Amazing Places, s tím, že k prodeji je exkluzivně uvolněno 300 vstupenek. 

Spolupráce se rozšíří i na influencery z USA

Letos by chtěl portál také rozšířit své pole influencerů i o osobnosti z USA. „Ve spolupráci s CzechTourism bychom rádi v září poprvé uvítali dva influencery ze Spojených států. Ti mají za cíl ukázat americkému publiku české hidden gems. Stráví tu 14 dní a navštíví sedm různých ubytování z výběru Amazing Places. Cestu zahájí v Praze v designovém studiu, přes glamping na Jižní Moravě pojedou do Beskyd do typické české chaloupky a přes Olomouc, kde navštíví stylový hostel, se zase vrátí do Prahy,“ přibližuje Harcubová

Influencer marketing je však stále jen součástí marketingové komunikace, která se nejvíce zaměřuje na online prostředí. Větší pozornost chtějí Amazing Places věnovat nyní TikToku a také tematičtějším příspěvků, které by se měly věnovat celé kategorii či oblasti, aby více odpovídaly chování cestovatelů. V offline prostředí se letos portál spojil s festivalem Rock for People, na který přivezl jedno kouzelné místo, aby si ho návštěvníci mohli „osahat“, zeptat se na cokoliv a možné bylo i vyhrát dárkový voucher. A u příležitosti oslav 10 let na trhu plánuje kampaň v outdooru

Na poli CSR se Amazing Places spojují s projektem Fuck Cancer, který podporují mediálně i finančně. Chystá se například společná dražba o silvestrovský pobyt na jednom z kouzelných míst, které má neustále plno. 

-stk-