Billa staví na Hodonínsku svou první celodřevěnou prodejnu

pondělí, 5. srpna 2024, 06:40 Aktuality, Retail MediaGuru

Billa zahájila v červenci ve Vracově na Hodonínsku výstavbu své první celodřevěné ekologické prodejny v rámci střední a východní Evropy. 

Vizualizace první ekologické celodřevěné prodejny Billa ve Vracově na Hodonínsku, zdroj: Billa ČR

Vizualizace první ekologické celodřevěné prodejny Billa ve Vracově na Hodonínsku, zdroj: Billa ČR

Ve Vracově na Hodonínsku začal obchodní řetězec Billa s výstavbou své první celodřevěné ekologické prodejny v rámci střední a východní Evropy. Na okraji města směrem na Kyjov vyroste v následujících měsících jedna z nejekologičtějších prodejen tohoto typu v České republice. Zákazníkům by měla začít sloužit do konce letošního roku.

„Uvědomujeme si dopad naší činnosti na životní prostředí, proto neustále hledáme cesty, jak se chovat k okolí a přírodě co nejšetrněji. Sledujeme nejmodernější trendy a dřevostavby jsou jednou z příležitostí, jak nabídnout našim zákazníkům odpovídající komfort, na který jsou zvyklí, a současně významně snížit dopad samotné výstavby i provozu prodejny na životní prostředí,“ říká Andreas Jüterbock, COO Billa ČR.

Nová prodejna ve Vracově bude tvořena celodřevěnou konstrukcí z dřevěných CLT panelů a kontaktním zateplovacím systémem z minerální vaty opatřené finální strukturovanou omítkou. Celková plocha prodejny je 1275 m2 a z toho prodejní plocha činí 992 m2

„Výhodou dřevostavby je nejen zkrácení doby výstavby, ale snižují se i nároky na samotnou výstavbu. Současné technologie umožňují při použití dřeva stavět lehké konstrukce, které jsou současně stabilní a pevné. Místo železobetonu, velmi zjednodušeně a laicky řečeno, použijeme připravené dřevěné panely a složíme z nich celou budovu,“ popisuje Lukáš Krbec ze společnosti A2 Timber a Peter Filipík, vedoucí technického oddělení Billa ČR. Použito má být potravinové chlazení s využitím zbytkového tepla, podlahové topení, které v kombinaci s dřevěnou konstrukcí zajistí při minimálních provozních nákladech teplotní komfort, nebo řízení LED osvětlení s možností stmívání. Ke splachování toalet bude využívána dešťová voda. Na objektech se do budoucna počítá s využitím fotovoltaické elektrárny, a to včetně bateriového uložiště. 

Jako součást výstavby bude současně s prodejnou vybudován další, menší objekt o rozloze 583 m2 pro budoucí nájemce i parkoviště pro 76 automobilů. V souvislosti s výstavbou celého objektu dojde k úpravě hlavní komunikace I/54, vybudování chodníku a úpravě plochy u autobusové zastávky. Současně dojde k významným úpravám okolí prodejny, kde budou provedeny sadové úpravy ve větším rozsahu. Generálním dodavatelem stavby je firma PS Slovácko

-stk-