ČT art přinese sérii Vidět filmem, vrátí se Šumné stopy

čtvrtek, 29. srpna 2024, 12:00 Aktuality, TV MediaGuru

Kulturní kanál ČT art zahájí od 1. září své podzimní vysílání. Otevře jej tradičním Týdnem dárků, během podzimu pak uvede nové dokumenty či inscenace.

Vidět filmem, zdroj: ČT

Vidět filmem, zdroj: ČT

Od 8. října začne kulturní kanál ČT art vysílat novou šestidílnou dokumentární sérii Vidět filmem. Přinese pohled na tuzemskou kinematografii díky výpovědím uznávaných českých kameramanů, jako jsou například Jan Malíř, Jaroslav Brabec či Vladimír Smutný.

K dalším novým pořadům na ČT art se zařadí také série Ikony českého designu, který v šesti dílech představí ikonické předměty, které se v průběhu uplynulého století staly součástí našeho každodenního života. Režisérem dokumentu je Jakub Wehrenberg.

S novými díly se vrací cyklus Šumné stopy. Věnovaná je krajanům, kteří zanechali otisky své architektonické tvorby na stavbách ve Švýcarsku. Pořadem opět provede David Vávra.

Kulturní kanál přinese také cyklus Michala Horáčka Zemský ráj to na pohled. V každém díle seriálu vždy blíže představí jeden dobový hit, a to v souvislostech a časových kontextech.

Dokumentární tvorba ČT art se tento podzim zaměří také na životy a díla českých malířů Zdenky Braunerové a Jakuba Schikanedera, skladatelů Petra Ebena, Jiřího Bulise, Petra Hapky, textaře Michala Horáčka a Ondřeje Havelky, herce, režiséra, propagátora jazzu a swingu.

Za svou tvorbou se ohlédnou tváře české hudební scény v další řadě cyklu koncertů z pražského klubu Doupě. Během koncertů zazní klíčové skladby i nové hity repertoáru Lenky Filipové, Vypsané fiXy, Ondřeje Rumla, Pokáče, Michala Hrůzy, Bena Cristovaa, skupiny Mirai, Hany a Petra Ulrychových, Roberta Křesťana & Druhé trávy a Divokého Billa.

ČT art odvysílá i divadelní inscenace, zahraniční snímky i seriály a také cyklus České vývozní zlato – záznamy oper nejslavnějších tuzemských skladatelů ze světových scén. „Nakoupili jsme několik operních inscenací českých autorů na světových pódiích a troufám si tvrdit, že taková Prodaná nevěsta zpívaná německy a anglicky – a zejména ta druhá z newyorské Metropolitní opery, odehrávající se nikoliv na českém venkově, ale na Long Islandu – dozajista prověří toleranci konzervativní části našeho publika,“ uvedl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Podzimní sezóna ČT art začíná 1. září. Jako tradičně zahájí Týdnem dárků. V něm nabídne přenos divadelního recitálu MartaHanou Holišovou v titulní roli, a to v pondělí 2. září od 20:00.

Bližší detaily k podzimnímu vysílání ČT art najdete v materiálu níže.

-mav-