ČT má s Fridrichovou o nových projektech jednat v nejbližších dnech

úterý, 13. srpna 2024, 12:20 Aktuality, TV ČTK

Česká televize (ČT) bude s redaktorkou Norou Fridrichovou o jejím případném dalším působení jednat v nejbližších dnech.

Nora Fridrichová, zdroj: ČT

Nora Fridrichová, zdroj: ČT

Česká televize (ČT) bude s redaktorkou Norou Fridrichovou o jejím případném dalším působení jednat v nejbližších dnech. ČTK to dnes sdělila mluvčí televize Vendula Krejčová. Redakce zpravodajství a publicistiky podle ní připravuje tři nové projekty. Fridrichová v pondělním rozhovoru pro Respekt řekla, že ona ani další redaktoři zrušeného publicistického pořadu 168 hodin zatím žádnou konkrétní nabídku nedostali.

Generální ředitel ČT Jan Souček koncem července oznámil, že pořad 168 hodin skončí po prázdninách. Šéfredaktor zpravodajství a publicistiky Michal Kubal následně uvedl, že televize chystá nové pořady, do jejichž přípravy by se měli zapojit i tvůrci zrušeného pořadu.

„V redakci zpravodajství a publicistiky vznikají tři nové projekty, které by se měly v programu objevit od ledna," uvedla dnes Krejčová bez dalších podrobností. „O konkrétní nabídce na další působení v rámci redakce bude vedení s Norou Fridrichovou jednat v nejbližších dnech," dodala.

Souček jako důvody zrušení pořadu 168 hodin uvedl mimo jiné opakované porušování závazných pravidel při zpracování reportáží a nepřijatelný způsob konverzace Fridrichové s bývalým zaměstnancem ČT Markem Wollnerem.

Fridrichová těmto důvodům nevěří, označila je za fráze. „Děje se to podle mě jen proto, že teď ČT včetně vedení zpravodajství zkouší vysvětlit krok, kdy poměrně krvavě z ničeho nic zastavila pořad kritický k politikům," sdělila Respektu. Podle ní pořad přežil 18 let díky managementům, které ho chtěly chránit a podporovat. „Pro které byl dobrým pořadem a značka 168 hodin pro ně byla dobrou značkou. Teď je tu management, který ho chránit nechce," řekla.

Pořad 168 hodin ČT vysílala od roku 2006. Za dobu své existence přinesl 3500 reportáží. V minulém roce měl pořad průměrnou sledovanost 533.000 diváků a díval se na něj zhruba každý šestý Čech se zapnutou televizí.

Kvůli rozhodnutí pořad ukončit se 19. srpna mimořádně sejde Rada České televize.

-čtk-