ČT odvysílá na Štědrý den Čarodějnickou pohádku

úterý, 6. srpna 2024, 09:45 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize natáčí pohádku pro neslyšící, jmenuje se Čarodějnická pohádka a ČT ji odvysílá na Štědrý den.

Čarodějnická pohádka, zdroj: Česká televize

Čarodějnická pohádka, zdroj: Česká televize

Česká televize natáčí opět pro vánoční období pohádku v českém znakovém jazyce, která bude doprovázena dabingem pro slyšící diváky. Čarodějnická pohádka poukazuje i na důležitost sourozeneckých vztahů. Na základě loňské zkušenosti se zpracování ujali režisér Ivo Macharáček a scénárista Michal Čunderle

Čarodějnická pohádka je devátou, kterou pro neslyšící Česká televize natáčí. „Původní myšlenka se zrodila před více než deseti lety mezi tvůrci pořadu Televizní klub neslyšících. Nejdřív měly podobu speciálů, postupně se ale etablovaly v samostatný formát a nyní jsou hrdým pandánem vánočních pohádek pro slyšící premiérovaných tradičně ve stejný den. Podstatné je, že se od prvopočátku na jejich tvorbě podílejí neslyšící herci,“ vysvětluje kreativní producent Luděk Horký. 

„Chtěli jsme původní námět, který bude moderní, vizuálně zajímavý a umožní nám vykročit blíže k fantasy žánru. Zároveň ale musel být dobře uchopitelný ve znakovém jazyce, tudíž Říše čar a kouzel byla ideálním prostředím,“ vysvětluje výběr motivu režisér Ivo Macharáček, autor loňského filmu pro neslyšící Dvě Mařenky a obou dílů Tajemství staré bambitky. „Hlavním poselstvím Čarodějnické pohádky je, že i když mezi sebou mají sourozenci rozepře, tak v těžkých chvílích dokáží držet spolu a najít vzájemnou podporu a porozumění,“ dodává.

Pohádka se natáčí nejen v ateliéru na Kavčích horách, ale také v Brdských lesech nebo v Průhonickém parku.

Pětidenní natáčení zakončí štáb 6. srpna. Česká televize Čarodějnickou pohádku odvysílá na Štědrý den.

-mav-