ČT pro krajské volby chystá regionální debaty i Superdebatu

pondělí, 26. srpna 2024, 12:25 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize připravuje pro nadcházející volby zpravodajský servis, nabídne krajské diskuze i závěrečnou Superdebatu.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Česká televize připravuje pro nadcházející volby do zastupitelstev krajů a Senátu Parlamentu ČR třináct regionálních debat. Série diskuzí vyvrcholí Superdebatou ve čtvrtek 19. září ve 20:00 na programech ČT1 a ČT24, kde se setkají zástupci deseti politických subjektů. Česká televize zároveň oznámila, že vydává Pravidla předvolebního a volebního vysílání, zveřejněné na webových stránkách ČT.

„Hosty do předvolebních debat budeme zvát na základě průzkumů volebního potenciálu, které pro ČT zpracovaly dvě nezávislé výzkumné agentury,“ říká ředitel divize Zpravodajství a publicistika Petr Mrzena.

Každá z třinácti předvolebních debat bude určena pro osm hostů – zástupců politických stran, hnutí a koalic. Hodinu a půl trvající diskuze nabídne každý všední den program ČT24 vždy od 20:00. Společně s hosty se přihlásí moderátoři Martin Řezníček, Jana Peroutková, Barbora Kroužková a Tereza Řezníčková ze studií v Praze, Brně a Ostravě.

Zavedeným formátem jsou také předtočené anketní rozhovory, ve kterých dostanou prostor všechny kandidující subjekty ve všech krajích. Zařazeny budou do kontinuálního vysílání ČT24 a po odvysílání umístěny na web České televize.

Vrcholem maratonu předvolebních debat bude 19. září ve 20:00 na ČT1 a ČT24 dvouhodinová Superdebata o vztahu celostátní a krajské politiky za účasti zástupců deseti politických subjektů. Moderovat ji bude Jana Peroutková. Hlavním kritériem pro pozvání do Superdebaty bude počet účastí lídrů krajských kandidátek v krajských debatách ČT, v případě koalic zohlední ČT princip navrhující strany.

Výsledky voleb bude komentovat Volební studio, a to v sobotu 21. září. Pro druhé kolo senátních voleb připraví Česká televize Volební studio také na sobotu 28. září. Předcházet mu budou duely postupujících kandidátů na posty senátorů, které zařadí do svého vysílání kontinuální zpravodajství ČT od pondělí 23. září do čtvrtka 29. září.

-mav-

Nova startuje na TN Live debaty ke krajským volbám

středa 21. srpna 2024