Euro: Nejbohatším Čechem a Slovákem je poprvé Křetínský

pondělí, 2. září 2024, 07:15 Aktuality, Lidé MediaGuru

Majetek Daniela Křetínského vzrostl podle výpočtů týdeníku Euro na 390 miliard korun. Dařilo se především miliardářům podnikajícím v energetice či zbrojním průmyslu.

Obálka týdeníku Euro s žebříčkem nejbohatších Čechů, zdroj: Euro

Obálka týdeníku Euro s žebříčkem nejbohatších Čechů, zdroj: Euro

Na čelo letošního žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který  sestavuje týdeník Euro, se poprvé dostal Daniel Křetínský.  Jeho majetek během posledního roku vyskočil z 217 na 390 miliard korun.

Druhé místo zaujímá podle žebříčku Renáta Kellnerová z PPF, dědička rodinného impéria po tragické smrti Petra Kellnera. Její majetek meziročně stoupl o 65 miliard na 350 miliard korun.

Na třetí místo se posunul Patrik Tkáč, spoluzakladatel investiční skupiny J&T, s odhadovanou výší majetku 260 miliard korun.

Všichni tři jmenovaní jsou zároveň majiteli mediálních společností. Daniel Křetínský je spoluvlastníkem společnosti Czech Media Invest, pod který mj. spadá Czech News Center, a v médiích podniká i v zahraničí. Skupina PPF Renáty Kellnerové ovládá několik mediálních společností v Evropě včetně TV Nova. A Patrik Tkáč je  mj. spoluvlastníkem zmíněné Czech Media Invest.

Další příčky žebříčku českých a slovenských miliardářů týdeníku Euro v letošní edici náleží Karlu Komárkovi (170 miliard), Pavlu Tykačovi (145 miliard), Radovanu Vítkovi (132 miliard), Andreji Babišovi (85 miliard), Michalu Strnadovi (56 miliard), Tomáši Chrenkovi (55 miliard) a Jozefu Tkáčovi (53 miliard). 

Zdroj: Euro

Zdroj: Euro

Zdroj: Euro

Zdroj: Euro

Při ocenění majetku Daniela Křetínského vzali autoři žebříčku v úvahu hodnotu jeho více než padesátiprocentního podílu v holdingu EPH, rovněž impérium dalších firem a také hodnotu vyplacených dividend. Jen z holdingu EPH inkasoval Křetínský přes 94 miliard korun, vysoce výnosné jsou jeho investice v energetice. Křetínský nadále nakupuje: během posledního roku oznámil odkup podílu v německých ocelárnách ThyssenKrupp, snaží se získat britskou poštu Royal Mail, třetinový podíl ve Slovenských elektrárnách; do konce dotáhl akvizici francouzských supermarketů Casino.

Žebříček padesáti nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje a vydává týdeník Euro od roku 2014.

-mav-