Igor Němec končí v ČT pro zásadní názorové rozdíly

úterý, 27. srpna 2024, 13:00 Aktuality, TV, Lidé ČTK

Podle serveru Neovlivní.cz za odchodem stojí mimo jiné Němcova účast na Vlasteneckém setkání v Příčovech na Příbramsku.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Bývalý politik ODS Igor Němec ke konci srpna odejde z čela sekretariátu generálního ředitele České televize (ČT). Dohodl se na tom s šéfem ČT Janem Součkem. Informaci serveru Neovlivní.cz potvrdila ČTK mluvčí televize Vendula Krejčová. Důvodem jsou zásadní názorové rozdíly, uvedla. Podle serveru za odchodem stojí mimo jiné Němcova účast na Vlasteneckém setkání v Příčovech na Příbramsku, na kterém se pravidelně scházejí lidé spojovaní s českou dezinformační scénou.

Na možnou Němcovu účast na srpnovém setkání nejprve na základě nejasné fotografie z internetu upozornil bývalý radní ČT Zdeněk Šarapatka. Mluvčí ČT následně serveru Neovlivní.cz potvrdila, že šéf Součkovy kanceláře skutečně v Příčovech byl. A dodala, že po návratu z dovolené to bude ředitel televize s Němcem řešit. „Generální ředitel ČT Jan Souček se s Igorem Němcem dohodl na ukončení vzájemné spolupráce k 31.8. 2024. Důvodem jsou zásadní názorové rozdíly," sdělila dnes ČTK mluvčí. Další podrobnosti neuvedla.

Někdejší ministr a pražský primátor Němec měl podle serveru v ČT významný vliv. Do jeho kompetence spadali firemní právníci, kteří řeší soudní spory i jiné spory televize s nespokojenými respondenty, včetně politiků. Novináři ČT s nimi konzultují potenciálně výbušné reportáže. Už samotné Němcovo angažmá v blízkosti generálního ředitele vyvolalo podle serveru loni pozdvižení.

Souček se podle Neovlivní.cz už loni distancoval od Němcových výroků, v nichž mluvil o strašení covidem a vymezil se proti NATO a Evropské unii. Souček tehdy řekl, že jde o Němcovy osobní názory, s nimiž nesouhlasí, a hodlá o tom s ním mluvit.

-čtk-