Mafra a její dceřinky vytvořily loni v souhrnu tržby 4,6 mld. Kč

středa, 21. srpna 2024, 08:30 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk, Rádio MediaGuru

Konsolidované tržby všech společností, které vlastní skupina Mafra, dosáhly loni výše 4,6 miliard Kč. Aktivity v jiných oblastech pomohly skupině vyvážit poklesy v tradičním segmentu.

Ilustrační foto, zdroj: Mafra

Ilustrační foto, zdroj: Mafra

Celá skupina Mafra, zahrnující vydavatelství Mafra a další společnosti, které vlastní, dosáhly v roce 2023 konsolidovaných tržeb ve výši 4,642 mld. Kč. Konsolidovaný zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) představoval 302 mil. Kč. Výsledky zveřejnila skupina Mafra.

Mafra vedle podnikání v tradičních tištěných médiích rozprostřela své aktivity i do dalších oblastí podnikání, díky kterým vyvažuje poklesy v tradičním tištěném mediálním segmentu.

Zatímco vydavatelství skončilo v roce 2023 především kvůli vysokým nákladům na tisk a energie a kvůli poklesu nákladu tištěných titulů ve ztrátě, majetkově spřízněné společnosti podnikající v jiných sférách byly ziskové. Dařilo se ale i online portfoliu skupiny díky silnému zásahu i stabilnímu prodeji online inzerce. Počet předplatitelů pak zvyšuje i projekt placeného obsahu iDnes Premium.

Dceřiná společnost Acomware, zaměřující se na digitální reklamu a marketing, vytvořila loni tržby ve výši 626 mil. Kč a skončila v zisku 19 mil. Kč. Prodejce vstupenek Ticketportal, resp. společnost Irsnet CZ, zaznamenala tržby na úrovni 230 mil. Kč a zisk ve výši 57 mil. Kč. Podobný výsledek vykázala i společnost Londa, provozující rádia Impuls, Český Impuls a RockZone. Vytvořila zisk 56 mil. Kč při tržbách 135 mil. Kč. Kladně loni hospodařila také Mafra Slovakia, jejíž tržby představovaly 16,52 mil. euro (cca 413 mil. Kč) a zisk 367 tis. euro (cca 9 mil. Kč).

„Uplynulý rok byl nejen pro vydavatelské odvětví náročný v mnoha ohledech, ať už se jedná o přetrvávající vysoké ceny energií, nárůst nákladů na nakupované služby, či především pokračující pokles prodejů tištěných médií. Díky efektivně nastaveným restrukturalizačním opatřením, jejichž realizace byla loni započata a v letošním roce se bude realizovat zásadní fáze, se však podařilo dopady poklesu tržeb v rámci mediální skupiny Mafra v podstatné míře minimalizovat,“ uvedl Štěpán Košík, předseda představenstva Mafra.

-mav-