Mafra loni prohloubila ztrátu, prochází restrukturalizací

pondělí, 5. srpna 2024, 07:00 Tisk MediaGuru

Mediální skupina Mafra prohloubila ztrátu z předešlého roku a také v letošním roce očekává ztrátový výsledek.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Mediální skupina Mafra v loňském roce prohloubila ztrátu na 254 mil. Kč z 85 mil. Kč v roce 2022. Také tržby společnosti v roce 2023 klesly. Celkově dosáhly 2,7 mld. Kč, což bylo o tři procenta méně než o rok dříve. Vyplývá to z informací zveřejněných ve výroční zprávě společnosti za rok 2023.

Základní výsledky společnosti Mafra (tis. Kč)

  2023 2022
tržby z prodeje výrobků a služeb 2 673 582 2 748 971
provozní výsledek hospodaření -219 814 -14 653
výsledek hospodaření po zdanění -253 856 -84 858

Zdroj: výroční zpráva společnosti Mafra za rok 2023

„Celkové hospodaření společnosti Mafra v roce 2023 negativně ovlivnily přetrvávající vysoké ceny energií, nárůst nákladů na nakupované služby, vysoké úrokové sazby a především pokračující pokles prodejů tištěných médií," zdůvodňuje vedení společnosti ve výroční zprávě. Na ztrátě se také odrazila omezená možnost úspor v nákladech. Opatření bylo možné realizovat jen částečně vzhledem k probíhajícímu prodeji skupiny Mafra v roce 2023. Novým vlastníkem se stala společnost Kaprain.

Zpráva dále konstatuje, že u deníků pokračuje pokles prodaného nákladu ve volném prodeji i předplatném. Také v segmentu časopisů došlo u většiny titulů k poklesu prodejů. Snížily se i příjmy z prodeje tištěné inzerce. Nadále ale pokračuje růst internetového portfolia společnosti Mafra. Významný nárůst tržeb měl zaznamenat především placený zpravodajský portál iDnes Premium, kde se daří průběžně posilovat předplatitelskou základnu. Růst se týkal i realitního portálu iDnes.cz, aplikace Portmonka či projektu eMimino.cz.

Finanční výsledek ovlivnily i vysoké úrokové sazby. Mafra v polovině loňského roku splatila investiční bankovní úvěr čerpaný u Komerční banky. Zároveň provedla příplatek do ostatních kapitálových fondů společnosti.

Vedení firmy přistoupilo k restrukturalizačním opatřením, jejichž realizace už započala a má pokračovat i v dalších měsících letošního roku. I pro rok 2024 přitom Mafra předpokládá, že pro ni bude ztrátový. Hospodaření by se ale díky opatřením mělo vylepšit a vést k dalšímu zlepšení v následujících letech, předpokládá vedení společnosti. 

Mafra je vydavatelem deníků MF Dnes, Lidové noviny, Metro a řady časopisů. Po vstupu nového majitele se letos rozhodla zúžit portfolio tištěných titulů. Na jaře zastavila vydávání týdeníku 5plus2 a na konci srpna ukončí vydávání tištěných Lidových novin.

-mav-