Milion chvilek je znepokojený situaci v ČT, píše Součkovi

úterý, 6. srpna 2024, 07:25 Aktuality, TV ČTK

Spolek Milion chvilek pro demokracii zaslal otevřený dopis řediteli veřejnoprávní televize Janu Součkovi, ve kterém vyjadřuje znepokojení nad situací v médiu.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Kritická publicistika v České televizi (ČT) čelí podle spolku Milion chvilek pro demokracii v posledním roce velkým tlakům a změnám. V souvislosti s ohlášeným zrušením pořadu 168 hodin proto spolek zaslal otevřený dopis řediteli veřejnoprávní televize Janu Součkovi, ve kterém vyjadřuje znepokojení nad situací v médiu a ptá se, kdy televize uvede nový kvalitní pořad kritické a investigativní publicistiky. Součkovu reakci ČTK zjišťuje.

Generální ředitel ČT koncem července oznámil, že publicistický pořad 168 hodin s Norou Fridrichovou po prázdninách skončí. Jako důvody uvedl mimo jiné opakované porušování závazných pravidel při zpracování reportáží a nepřijatelný způsob konverzace Fridrichové s bývalým zaměstnancem ČT Markem Wollnerem.

Milion chvilek pro demokracii uvádí, že pokud byly důvodem konce pořadu chyby jednotlivců, nemusela ho televize rušit celý. „Proč nedostal pořad a zbytek týmu šanci ukázat, že je značkou, která se na jednotlivce neváže? Proč byl zrušený uprostřed prázdnin a dovolených, dříve než je do programu zařazena náhrada?" ptá se v dopise spolek, který poukázal na kritičnost rušeného pořadu vůči politikům a silným finančním skupinám.

Ředitele Součka organizace žádá, aby sdělil, kdy bude mít televize za 168 hodin náhradu. „Věříme, že tak zásadní krok mělo vedení ČT jistě dobře rozmyšlený a Vámi avizovaný nový formát důstojně nahradí již tak málo zastoupenou kritickou publicistiku," uvedl Milion chvilek pro demokracii. Tlaku podle něj čelí i některé další pořady veřejnoprávní televize, a to investigativní Reportéři ČT a diskuzní pořad Otázky Václava Moravce.

Kvůli rozhodnutí ukončit pořad 168 hodin se 19. srpna mimořádně sejde Rada České televize. Souček se podle svého dřívějšího vyjádření jednání nezúčastní. Zdůvodnil to tím, že zákon výslovně zakazuje vměšování Rady ČT do přípravy a vysílání jednotlivých pořadů. „Svou účastí bych legitimizoval porušení zákona," uvedl ředitel, podle kterého radní už od něj dostali obsáhlé vysvětlení důvodů, z nichž rozhodnutí vzešlo.

Podle Součkova sdělení Radě docházelo ze strany redakce pořadu 168 hodin v uplynulých několika letech při zpracování reportáží k opakovanému porušování závazných pravidel, a to totožným či velmi podobným způsobem. Ve většině případů šlo o neposkytnutí dostatečného, nebo dokonce žádného prostoru pro vyjádření protistran, oponentních odborných názorů či nezbytného kontextu.

Pořad 168 hodin ČT vysílala od roku 2006. Za dobu své existence přinesl 3500 reportáží. V minulém roce měl pořad průměrnou sledovanost 533.000 diváků a díval se na něj zhruba každý šestý Čech se zapnutou televizí.

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené pozdějším premiérem Andrejem Babišem. Při protestech Milion chvilek kritizoval Babiše za nedodržování předvolebních slibů, střet zájmů nebo stíhání pro údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo.

-čtk-