Muskův X vytáhl do boje proti zadavatelům

neděle, 11. srpna 2024, 07:10 Internet & Mobil MediaGuru

Světovou federaci inzerentů zažalovala sociální síť X kvůli tomu, že se měla podílet na reklamním bojkotu platformy Elona Muska.

Ilustrační foto, zdroj: Freepik

Ilustrační foto, zdroj: Freepik

Vztahy mezi některými velkými globálními značkami a provozovateli sociální sítě X procházejí dalším dramatickým vývojem. Tento týden zástupci platformy dříve známé jako Twitter podali v Texasu žalobu na Světovou federaci inzerentů (WFA) a několik velkých firem za to, že se v rámci iniciativy s názvem Global Alliance for Responsible Media účastnily bojkotu reklamy na Twitteru (později X) po jeho převzetí Elonem Muskem. Podle žaloby měly tyto instituce stopnout řádově miliardy dolarů, které by směřovaly na nákup reklamy na této sociální síti. Tím prý WFA a konkrétně i firmy jako Mars, Orsted, CVS Health a Unilever konaly v rozporu se svými vlastními ekonomickými zájmy v rámci spolčení se proti X způsobem, který údajně porušuje americké antimonopolní zákony.

Ve svém úterním prohlášení šéfka X Linda Yaccarinová k tomu dodala, že „pokud dochází k omezování tržiště myšlenek, lidé přicházejí k újmě. Žádná malá skupinka by neměla mít monopol na to, co bude a nebude monetizováno.“ Řada zadavatelů se ale podle agentury Reuters v reakci na Muskovo převzetí tehdejšího Twitter snažila v první řadě o to, aby k újmě nepřišel jejich veřejný obraz. Obávali se toho, že se jejich inzerce může kvůli volnějšímu přístupu Muska k moderování obsahu objevit u potenciálně škodlivého obsahu. Například takového, který přispívá k podněcování nenávisti.

Z pohledu práva je ale podle některých expertů podstatné zejména to, za jakých okolností k bojkotu X došlo. Jak pro Reuters uvedla odbornice na antimonopolní právo z univerzity v Buffalu Christine Bartholomewová, sociální síť bude muset prokázat, že mezi zadavateli došlo k explicitní dohodě na bojkotu mezi všemi zúčastněnými stranami. „Prokázat něco takového není malou překážkou,“ míní Bartholomewová.

I kdyby se tuto překážku podařilo sociální síti zdolat, sotva pak může ale přinutit firmy k tomu, aby u ní utrácely peníze za reklamu, dodala odbornice. Jenže majitel X Elon Musk dává nejenom zmíněnou žalobou najevo, že přinejmenším některé velké inzerenty už nevnímá jako obchodní partnery, nýbrž stále zřetelněji jako protivníky. „Zkoušeli jsme být hodní minulé dva roky a nezískali tím pro sebe nic než prázdná slova. Nyní propukla válka,“ ilustroval na své sociální síti Elon Musk nový přístup vůči zadavatelům, které ale podle všeho bývalý Twitter nadále potřebuje více, než velcí zadavatelé X. Jak připomíná web BBC, v loňském roce klesly reklamní tržby bývalého Twitteru o více než polovinu a podle aktuálního vyjádření šéfky X Yaccarinové ohrozil „bojkot“ ze strany zadavatelů budoucí prosperitu firmy.

Sociální síť nicméně od jejího převzetí Muskem zkouší postupně stále více prosazovat ten obchodní model, díky kterému by na tržbách z reklamy závisela stále méně. Twitter se po přeměně v X zaměřil na rozvíjení předplatitelského modelu, formátu videa a prémiových funkcí typu vlastní umělé inteligence Grok dostupné jen pro platící uživatele. Tento týden ale pokusy X o rozšiřování vlastních technologických možností narazily na potíž, která je ironickým souběhem událostí rovněž právní povahy. Zástupci X se mají podle webu RTE zodpovídat před irským soudem za to, že podle tamní obdoby úřadu na ochranu osobních údajů používala X data evropských uživatelů pro potřeby trénování Groka bez jejich souhlasu. Když se však válčí proti Světové federaci zadavatelů, podobný procesní „detail“ je lehké opominout.

-riv-