Olympiádu plánovala sledovat více než polovina Čechů

pátek, 2. srpna 2024, 15:15 Výzkum MediaGuru

Zájem o sledování letních olympijských her deklarovala před jeho začátkem větší část tuzemské onlinové populace. Jde o srovnatelný podíl jako v předešlých OH.

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Sledování výkonů světových sportovců plánovala před začátkem LOH v Paříži více než polovina dotázaných (54 %). Pravidelně hry plánovalo sledovat 14 % lidí, dvě pětiny se chtějí dívat pouze občas. To je ale přibližně stejně, jako tomu bylo u letních her v Tokiu v roce 2020, i v zimě v Pekingu v roce 2022. Nejčastěji je chce sledovat starší věková kategorie 65 let a více (63 %), a to především muži (70 %). Ukazuje to výzkum NADA Research. 

Nejčastěji diváci plánují sledovat sporty, které je zajímají (68 %), záležet ale bude také na účasti českých sportovců v jednotlivých disciplínách (60 %). Na letošních OH publikum nejvíce zajímá atletika (63 %) a zhruba 2/5 dotázaných se těší na tenisové a fotbalové zápasy, jejichž popularita roste společně s věkem. Mladší obecenstvo se bude častěji zajímat o sporty jako jsou například basketbal, box či judo.

Zdroj: NADA, celý vzorek, n = 5100

Zdroj: NADA, celý vzorek, n = 5100

Více než pětina dotázaných ještě před olympiádou nebyla proti účasti ruských sportovců na letošních olympijských hrách (LOH). Další třetina lidí je s tímto postojem v souladu, ale pouze za určitých podmínek. Necelá třetina populace (28 %) je k účasti ruských sportovců negativní a necelá pětina (18 %) nemá v této věci názor.

Zdroj: NADA, celý vzorek, n = 5100

Zdroj: NADA, celý vzorek, n = 5100

Výzkum byl realizován prostřednictvím internetového sběru (CAWI) v rámci sběru Národních dat na vzorku 5100 respondentů v únoru až dubnu roku 2024. Autorem je NADA Research.

-mav-