Placená televize za stovku či zadarmo? Jde to!

čtvrtek, 15. srpna 2024, 07:30 TV , Aktualizováno Lukáš Polák

Možnost sledovat programy, které nejsou v placených nabídkách, případně ne v odpovídající obrazové kvalitě, bylo výsadou majetnějších diváků. Boj o cenově citlivé zákazníky ale nyní vypukl na plno.

O cenově citlivé zákazníky dnes bojuje na trhu už řada služeb

O cenově citlivé zákazníky dnes bojuje na trhu už řada služeb

České Radiokomunikace, které vždy několikrát do roka pořádají setkání s novináři, prezentují pozemní vysílání dlouhodobě jako stabilní televizní platformu. Zásadní výhodou tohoto distribučního kanálu je (na straně diváka) zcela bezplatné vysílání. Počáteční investicí je pořízení televizoru nebo set-top boxu a také i přijímací antény. Mínusem celoplošného DVB-T2 je pak až na výjimky absence vyšší obrazové kvality – vysokého rozlišení.

Trh placené televize byl oproti tomu vnímán jako určitá nadstavba, která je však určena pro ty, kteří jsou si měsíčně ochotni sáhnout do kapsy alespoň pro několik stokorun v případě základních nabídek a klidně i přes tisícovku u plné nabídky. Na trhu sice fungovalo několik služeb, které se zaměřily na cenově citlivého zákazníka, jenže otázkou u takových digitálních platforem byla i jejich diskutabilní kvalita, často zastíněná naopak velmi dobře zvládnutým marketingem.

Pecka.TV před startem a odpověď Skylinku

V květnu letošního roku o sobě dala vědět nová internetová služba Pecka.TV. Jde právě o tu ze služeb, která bude cílit na cenově citlivé zákazníky. „Pecka.TV je jako James Bond mezi televizemi. Žádné závazky, žádné kompromisy. To je svoboda, jakou máte rádi!,“ uvádí na jejím LinkedIn profilu budoucí provozovatel. Ten v současné době staví tým a před týdnem zveřejnil inzerát, v němž shání jednoho z klíčových lidí – marketingového manažera. Web televize je už aktivní, ale v tuto chvíli ještě neobsahuje žádné informace.

Možnost zacílit na cenově citlivého zákazníka si nenechala ujít ani francouzská skupina Canal+. Ta prostřednictvím operátora Skylink představila v srpnu nový balíček s prostým názvem TV+. Kromě České televize, Novy, Primy nebo Barrandova (a jejich klonů) obsahuje produktový nováček například i všechny kanály hudební televize Óčko, FilmBox HD, Travelxp nebo Markíza International. V ceně 99 korun/měsíc však operátor nabízí už také vlastní videotéku Canal+. Cenově citlivý divák se však musí spokojit se souběžným sledováním obsahu na jediném zařízení.

Jak je na tom „velká trojka“

Velká trojka telekomunikačních operátorů, tedy firmy O2 Czech Republic, T-Mobile a Vodafone, vyloženě nepřipravily nabídky pro cenově citlivé zákazníky, to ale neznamená, že by produkty v této kategorii nenabízely. Žádnou novinkou například není v případě operátora O2 jeho produkt O2 TV Modrá, který dává bezplatně těm zákazníkům, kteří si od něho pořídí internetové připojení. Programová nabídka je pak velmi podobná té, kterou nabízí například Skylink v případě balíčku TV+. 

K vybraným mobilním tarifům a tarifům pevného internetu nabízí T-Mobile svým zákazníkům balíček MAGENTA TV XS, kde najdou 60 vybraných programu napříč celou nabídkou. Mohou ho získat za zvýhodněnou cenu, vždy ale záleží na konkrétním tarifu. Nabídka platí jak pro rezidentní, tak pro firemní zákazníky. Vodafone nabízí zákazníkům pevného připojení, tedy opět těm, kteří využívají jeho internet, službu TV Start. Aktuální nabídka by měla vypadat takto.

Internetová TV zadarmo? Nic není dokonalé

Nabídku zcela bezplatných služeb zčeřil před třemi lety provozovatel online služby Zdarma TV, společnost Čičo TV. Programová nabídka platformy se více méně dlouhodobě nemění a obsahuje mj. stanice České televize, Barrandov nebo Óčko. Chybí tu naopak jakýkoliv obsah od komerčních skupin Nova nebo Prima, kdy se obchodní model služby nepotkal se zájmy obou provozovatelů. Zdarma TV před několika týdny prošla výraznou grafickou proměnou, která ji přidala na atraktivitě. Právě absence programů Novy a Primy je však pro řadu uživatelů jednoznačně fatální.

Do vod bezplatného obsahu v posledních měsících zaplouvá i provozovatel ukrajinské online platformy Sweet.tv. Ta nedávno rozšířila svou českou aplikaci (i webové rozhraní) o kategorii TV zdarma. V ní se začaly objevovat některé původní tematické programy, které v praxi fungují na bázi přehrávání obsahu z diskového pole, takže de facto obcházejí povinnost regulace ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Aktuálně těchto stanic nabízí Sweet.tv přibližně deset. Nejnovějším přírůstkem je trojice programů, které vrací po letech na mediální trh značku DaVinci známou z minulosti ze satelitní televize freeSAT. Některé z programových pozic nabízejí i lokalizaci (dabing nebo titulky).