Pozitivní vnímání svobody slova převažuje, mění se ale pohled v čase

pondělí, 26. srpna 2024, 07:05 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Kladné vnímání úrovně svobody slova v české společnosti převažuje nad záporným. V průběhu posledních deseti let ale vnímá zhoršení svobody slova více lidí než její zlepšení.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Česká veřejnost převážně příznivě hodnotí možnosti otevřeně se vyjadřovat k problémům a nedostatkům ve společnosti. 44 % Čechů hodnotí situaci v ČR, pokud jde o svobodu slova, jako dobrou, 22 % ji
vnímá jako špatnou a 33 % ji označuje jako ani dobrou, ani špatnou. Ukazuje to šetření CVVM.

Podrobnější analýza ukázala, že hodnocení možností občanů se obecně zlepšuje spolu s rostoucím nejvyšším stupněm dokončeného vzdělání, se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, s rostoucím příjmem, s rostoucí spokojeností s vlastním životem, s rostoucí spokojeností se současnou politickou situací a se zvyšující se důvěrou k politickým institucím. S rostoucím věkem naopak obecně mírně narůstá skepse při hodnocení možností občanů. Muži poněkud lépe hodnotí možnosti otevřeně se vyjadřovat k nedostatkům a problémům ve společnosti. Lépe možnosti občanů obecně hodnotí voliči vládních stran sdružených v koalicích Spolu a Pirátů a STAN, voliči ANO jsou v hodnocení naopak skeptičtější, voliči KSČM jsou pesimističtější ve vztahu k hodnocení možností občanů dosahovat svých oprávněných požadavků a stejně tak i rozhodní nevoliči, kteří navíc výrazně hůře hodnotí i možnosti občanů ovlivňovat řešení problémů ve vlastní obci či městě.

Zdroj: CVVM

Zdroj: CVVM

Na druhou stranu 37 % české veřejnosti si myslí, že se situace ohledně svobody slova v posledních deseti letech zhoršila, 22 % mluví o zlepšení a 38 % soudí, že se nezměnila.

Zhruba třípětinová většina českých občanů si myslí, že svoboda slova by měla být omezena v situaci, kdy projev představuje podporu a šíření nenávisti k lidem na základě jejich rasy či etnika (63 % pro omezení, 33 % proti) nebo kdy jde o podporu a šíření nenávisti k lidem na základě jejich náboženství (60 % pro omezení, 35 % proti). 

Detailní informace najdete zde.

-mav-