Studie: Google používá AI ve výsledcích vyhledávání jen zřídka

neděle, 4. srpna 2024, 08:15 Internet & Mobil MediaGuru

Funkci, která parafrázuje obsah relevantních odkazů, největší internetový vyhledávač využívá stále méně.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Je to z pohledu mediálních domů potenciálně dost stinná stránka nástupu fenoménu generativních jazykových modelů, která by mohla umazat podstatnou část přínosů nejvýraznějšího technologického fenoménu současnosti. Plusy v podobě možného zvýšení produktivity novinářské práce během jara doplnily obavy z toho, že „umělá inteligence“ v rukou digitálních obrů práci novinářů a dalších psavců do značné míry úplně nahradí. Provozovatel Googlu totiž přišel v květnu s inovací, která začala měnit podobu stránky s výsledky vyhledávání. Odpovědí na zadání některých klíčových slov se stalo volné parafrázování odkazovaných článků za pomoci AI, což mohlo výrazně snížit ochotu řady uživatelů rozklikávat nabízené linky. Jenže aktuální analýza platformy Newzdash, která se specializuje na problematiku SEO, by mohla podobné obavy rozptýlit. Alespoň na nějakou dobu.

Google totiž pomocníka ve formě své umělé inteligence Gemini, která se má snažit co nejkonkrétněji odpovědět na zadaný dotaz, využívá jen u zlomku vyhledávacích příkazů. Dokonce takové textové shrnutí nasazuje stále méně, naznačuje analýza založená na otestování více než deseti tisíc trendujících klíčových slov. Ovšem pouze u čtyř vyhledávání ze sta došlo k zapojení nové funkce poháněné AI. Začátkem června přitom server Search Engine Land informoval o tom, že k zobrazování takzvaných AI Overviews dochází v patnácti procentech případů.

Nebezpečné halucinace

Podle Search Engine Land ale Google začal omezovat využívání novinky mimo jiné z obav z reputačního rizika kvůli bizarním chybám, které jeho jazykový model dokázal vytvářet. Neměl problém doporučovat uživatelům pojídání kamenů nebo je přesvědčovat třeba o tom, že desítky zápasů v nejlepší hokejové lize – kanadskoamerické NHL – odehrál pes.

K podobnému fabulování jsou náchylné všechny jazykové modely. Případná nedokonalost Overviews ale ještě vynikne v souvislosti se zjištěním Newzdash, že Google tento prvek umělé inteligence přidává ponejvíce k těm vyhledávacím dotazům, které se týkají zdraví. K téměř každému třetímu dotazu na toto téma doplňuje americká technologická firma odpověď sestrojenou AI. Přitom právě zde mohou halucinogenní rady robota napáchat potenciálně největší škody.

Naopak v případě zpravodajství včetně toho sportovního nasazoval Google své Overviews jen minimálně. To je zjištění, po kterém by se mohlo mohutně ulevit vydavatelům zpravodajského obsahu, který je ze své podstaty relativně drahý na produkci. Realita je tak zatím v ostrém kontrastu s prognózami některých expertů, například té od Marca McColluma, šéfa inovací v americké poradenské společnosti Raptive. Ten již dříve podle agentury AP odhadoval, že kolem 25 procent návštěvnosti by mohlo být negativně ovlivněno způsobem, jakým googlovské experimentování s umělou inteligencí upozaďuje význam odkazů na internetové stránky. Zjevně ale vycházel z předpokladu, že bude Gemini fungovat o něco spolehlivěji.

-riv-