Téměř polovina Čechů sleduje z mobilu obsah, za který se stydí

sobota, 10. srpna 2024, 08:00 TV, Výzkum MediaGuru

Průzkum společnosti Axocom ukazuje, že quilty pleasures skrývá až 46 % české populace.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Jsou seriály a pořady, o kterých Češi vykládají kamarádům a známým na potkání. Pak ale také existují takové, za které se stydí a sledují je potajmu, tak aby o tom nevědělo jejich nejbližší okolí. Nejčastěji jde o filmy pro dospělé, soap opery nebo reality show. Takzvané guilty pleasures skrývá před svým partnerem nebo partnerkou či kamarády 46 % Čechů a Češek. Jak vyplývá z průzkumu mediální společnosti Axocom, využívají k tomu mobilní telefon.

„Diváci dělí televizní svět z jedné části na veřejný a z té druhé na soukromý, o kterém raději nemluví. V tom veřejném se o to, co sledují rádi, podělí s rodinou a příteli, nebo kolegy v práci. Naopak do soukromého sledování spadají věci, za které se stydí, nebo nechtějí, aby se o nich vědělo,“ komentovala ředitelka společnosti Axocom Erika Luzsicza s tím, že pro sledování pořadů potajmu se nejčastěji využívají mobilní zařízení.

Co se týče jednotlivých guilty pleasures, tak nejčastěji jsou zmiňované takzvané filmy pro dospělé (63 % všech případů), následují reality show (27 %) a zbylá desetina připadá na seriály, které nejsou trendy, nebo je účastníci průzkumu nevyhodnocují jako reputační. Sledovat potajmu z mobilu zmíněný obsah je bližší zejména mužům (58 %).

Naopak v obýváku se lidé společně dívají nejčastěji na komedie, akční filmy, rodinné pořady a podobně. Ty jsou televizní volbou až v 70 % případů. „Volbu ovlivňuje zejména pocit společně stráveného času a důraz na to, že by se mělo dívat na to nejlepší, co program nabízí. To, co je v očích většinové společnosti bráno jako nedostatečně reprezentativní, tak v těch případech se lidé uchylují k sledování potajmu,“ dodala Luzsicza.

-mav-