Většina Čechů si hledí značky piva. Reklama nerozhoduje

pátek, 16. srpna 2024, 06:55 Marketing, Výzkum MediaGuru

Čeští spotřebitelé piva dokáží ve velké většině jmenovat svou oblíbenou značku a jsou k ní loajální. Podle výzkumu CVVM nemá reklama na rozhodování o oblíbenosti velký vliv.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Osm z deseti mužů a sedm z deseti žen dokáže jmenovat oblíbenou značku piva. Ukazuje to výzkumný projekt „Pivo a hospody v české společnosti“ od CVVM.

Preference při výběru piva jsou u českých konzumentů dlouhodobě poměrně vyprofilované, obzvláště to platí pro jejich mužskou část. Mezi lidmi, kteří alespoň někdy pivo pili, dokázalo v období před pandemií C-19 svou oblíbenou značku jmenovat devět z deseti mužů a tři čtvrtiny žen, v roce 2022 to bylo 82 % mužů a 72 % žen. Více než třetina konzumentů a konzumentek piva se pokaždé nebo alespoň téměř pokaždé zajímají o to, jakou pijí značku nebo typ piva; další téměř polovina mužů a čtvrtina žen se o to zajímají většinou.

Zájem o konzumované pivo není ani mezi muži ani mezi ženami nijak silně navázán na sociodemografické charakteristiky, jen mírně se zvyšuje společně se vzděláním. Silněji pozornost konzumovanému pivu souvisí s mírou jeho spotřeby: čím více piva lidé pijí, tím častěji se o to, jaké pijí, také zajímají.

Zdroj: CVVM

Zdroj: CVVM

Výsledky otázek na tato a podobná témata v průběhu trvání celého projektu Pivo v české společnosti opakovaně ukazují, že čeští konzumenti jsou poměrně konzervativní a že mezi nimi dominuje věrnost jejich oblíbené značce nebo několika značkám.

Čeští konzumenti mají pocit, že se při výběru řídí především chutí piva, která souvisí s oblíbenou značkou a zvykem ji pít, a že nejméně se cítí být ovlivňováni reklamou a tím, co pijí ostatní v jejich okolí. Muži dlouhodobě hodnotí vůbec nejčastěji jako důležité pro výběr piva právě aspekty chuti a značky. Aspekty, jako je cena, zvyk, místo výroby nebo slevové akce dlouhodobě patří mezi jen o něco méně důležité, a všechny jsou stále významné pro více než polovinu mužů i žen. Už jen pro menšinové podíly konzumentů i konzumentek jsou pak důležité doporučení nebo označení České pivo, a za vůbec nejslabší motivace k nákupu konkrétního piva muži i ženy dlouhodobě považují reklamu a to, jaké pivo se pije v jejich okolí.

Zdroj: CVVM

Zdroj: CVVM

-mav-