Voyo dál posiluje, nasazení sportovního balíčku zvažuje

čtvrtek, 8. srpna 2024, 17:00 Aktuality, TV MediaGuru

Mediální skupina Nova předpokládá, že její online videotéka Voyo dosáhne jednoho milionu předplatitelů v České republice a na Slovensku v první polovině příštího roku.

CME vytvořila pro Voyo speciální sportovní balíček na Slovensku. Podle toho, jak ho trh příjme, se rozhodne o jeho nasazení i u nás. Foto: Nova

CME vytvořila pro Voyo speciální sportovní balíček na Slovensku. Podle toho, jak ho trh příjme, se rozhodne o jeho nasazení i u nás. Foto: Nova

Zlomového milníku jednoho milionu předplatitelů v České republice a na Slovensku má mediální skupina Nova dosáhnout se svou online videotékou Voyo v příštím roce, konkrétně do konce jeho první poloviny. Na konferenci Novy k podzimnímu programovému schématu to uvedl její generální ředitel Daniel Grunt. Na konci června letošního roku si podle jeho slov službu předplácelo více než 850 tisíc zákazníků, z nichž osmdesát až osmdesát pět procent tvoří samoplátci, zbytek jsou ti, kteří využívají službu přes placenou TV.

Grunt si pochválil, že Voyo má úspěch nejen u diváků, ale také u filmové kritiky. V letošním roce proměnila například nominaci na cenu Český lev Matematika zločinu a skleněnou sošku si z udílení odnesla v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie. Zatím posledním Voyo Originálem je kriminální série Metoda Markovič: Hojer, jež získala mezinárodní ocenění na festivalu Serial Killer. Vyšetřovatel Jiří Markovič se vrátí s případem dopadení tzv. spartakiádního vraha Straky.

Nova pochopitelně sleduje trend vývoje umělé inteligence a také jeho zapojování do doporučovacího algoritmu videoték. Nechce ale na něj spoléhat stoprocentně, bere ho pouze jako doplněk. Rozhodovací slovo má mít lidský faktor redakčního týmu. „Platformu Voyo vylepšujeme neustále. Hodně se pracuje na stabilitě služby. Posilujeme servery i samotnou architekturu. Je něco jiného, když jsme měli v roce 2021 na platformě 150 tisíc zákazníků a teď jich máme skoro 900 tisíc. Je dobře, že tohle diváci nevidí, protože, kdyby to viděli, bylo by něco špatně,“ uvedl pro MediaGuru Grunt.

Nova do budoucna nevylučuje, že podobně jako na Slovensku zavede i v České republice pro své předplatitele samostatnou sportovní nabídku. „Voyo Maximum je na Slovensku v zásadě sportovní nadstavba klasického Voya, tzn., že ke klasickému Voyu přidáváme ultimátní Voyo nabídku, kde máme všechny sportovní kanály Nova Sport 1Nova Sport 6 a sportovní přenosy, na která máme práva a do těchto programů se nevejdou. Součástí je navíc i Canal+ Sport. Na Slovensku si chceme letos otestovat, jak nabídka funguje, v Česku ji budeme pro příští rok zvažovat,“ sdělil Grunt.

-lukpol-