Invia: Po covidu se už sezona opět vrací do normálu

úterý, 10. září 2024, 11:05 Marketing, Reklama Kateřina Straková

Invia chystá kampaň, jež bude opět používat autentické záběry zákazníků. Ke sběru využívá letošní sezonu, která koncem prázdnin zdaleka neskončila, říká marketér společnosti Michal Bošela.

Michal Bošela, zdroj: Invia

Michal Bošela, zdroj: Invia

Invia připravuje novou komunikační kampaň, kterou bude opět stavět na autentických záběrech z dovolené svých zákazníků. „Letos jsme se trochu inspirovali písní Happy Pharrella Williamse, který kromě klasické verze hudebního klipu připravil i video odehrávající se v průběhu 24 hodin a zobrazující zpívající lidi během celého dne,“ prozrazuje Michal Bošela, jenž ve firmě řídí brand marketing a komunikaci na českém, slovenském a maďarském trhu. Pokud se povede nasbírat odpovídající materiál, chtěla by cestovní agentura ukázat „den plný radosti“ svých klientů.

Kampaň bude nasazena v lednu a únoru na podporu First Minute zájezdů. Se sběrem však Invia začala již nyní v létě. „Chtěli jsme k tomu využít letní sezónu, a vzhledem k tomu, že koncem prázdnin zdaleka nekončí, máme ještě čas. Po covidu se už sezona opět vrací do normálu – zatímco koncem srpna přestávají jezdit rodiny s dětmi, v září začnou vyjíždět páry. Lidé se už zvykli na to, že například do Turecka nebo Řecka mohou letět i v září a říjnu,“ popisuje postupné změny v cestovním ruchu Michal Bošela.

V letní sezóně patří dlouhodobě k nejoblíbenějším destinacím Řecko, Egypt a Turecko. Nicméně změny se dají podle Bošely očekávat spíše u exotických cílů, kam začaly cestovní kanceláře vypravovat přímé charterové lety. „Díky tomu je možné si nyní zakoupit dovolenou s cestovní kanceláří do 10 až 12 exotických destinací levněji než kdyby se člověk celý balíček zařizoval sám, nehledě na to, že pro mnoho lidí tím odpadá stres z přestupů,“ vysvětluje Bošela, který se kromě práce věnuje i vlastnímu cestovatelskému blogu Exoguru.cz.

Více o plánovaných marketingových aktivitách, CSR i trendech v cestovním ruchu se dočtete v našem rozhovoru.

Letos připravujete opět kampaň na základě reálných záběrů a fotografií svých klientů z jejich dovolené. Jak se bude kampaň lišit od předchozích, které byly podobně nastaveny?  

Ano, chtěli bychom opět použít autentická videa našich zákazníků pro First Minute kampaň na leden a únor. Svým způsobem tím navazujeme na kampaň „Léto s tebou„ s písní Jiřího Schelingera, kterou jsme spustili v lednu 2020, a byť běžela kvůli pandemii covidu jen dva měsíce, stala se ten rok třetí nejhranější reklamou na YouTube. Myslím, že tenkrát velmi dobře zafungovalo spojení autentických záběrů s dobrou hudbou.

Letos jsme se trochu inspirovali písní Happy Pharella Wiliamse, který kromě klasické verze hudebního klipu připravil i video odehrávající se v průběhu 24 hodin a zobrazující zpívající lidi během celého dne. I my, pokud se nám povede nasbírat odpovídající materiál, bychom chtěli ukázat takový zkrácený „den plný radosti“ našich klientů na dovolené.

Z tohoto důvodu jsme již v srpnu vyzvali naše zákazníky, aby se stali „hvězdou našeho klipu“ a začali nám posílat záběry, jak si dělají radost během celého dne – ráno při východu slunce, odpoledne či večer. Samozřejmě záleží, kolik videobsahu se nám sejde, ale chtěli bychom z toho vytvořit nejen reklamní spot, ale i videoklip, v němž ukážeme radost v průběhu celého dne.

Invia spustila nový koncept s písní od Schelingera

úterý 14. ledna 2020

To bude ale dost těžké nasbírat dostatek videí na pokrytí celého dne…

Jednoduché to nebude, navíc většina lidí natáčí videa vertikálně, ale do televize je potřebujeme horizontální formát. A také si musíme být jistí, že každý, kdo je na videu, k tomu dal souhlas. Ve chvíli, kdy se objeví někdo v pozadí, to použít nemůžeme, protože k tomu nemáme svolení. I z tohoto důvodu jedeme jednu zaštiťující kampaň, v níž vyzýváme k posílání videí z dovolené, za něž je možné vyhrát 40 tisíc na zájezd, a pak máme na sociálních sítích 14denní výzvy k jednotlivým částem dne, například k východu slunce či večerní zábavě, za které je možné získat 10tisícový kredit.

Jak dlouho na sběr autentického materiálu máte?

Kampaň chceme odstartovat v lednu, takže sbírat můžeme až do listopadu, kdy následně proběhne produkce. Chtěli jsme k tomu využít letní sezónu, a vzhledem k tomu, že koncem prázdnin zdaleka nekončí, máme ještě čas. Po covidu se už sezona opět vrací do normálu – zatímco koncem srpna přestávají jezdit rodiny s dětmi, v září začnou vyjíždět zejména páry. Lidé si už zvykli na to, že například do Turecka nebo Řecka mohou letět i v září a říjnu.

Lidé si už zvykli na to, že například do Turecka nebo Řecka mohou letět i v září a říjnu.

Michal Bošela

Proč si myslíte, že jsou reálné záběry a fotografie funkčnější než profesionálně natočený spot?  

Nemyslím si, že jsou reálné záběry vždy funkčnější. U nás tomu aktuálně nahrávají dva argumenty. První je ten, že jsme předešlé roky ukazovali na profesionálních spotech s herci, jak bych mohla vypadat dovolená plná radosti začínající právě u Invia. A následně jsme chtěli ukázat, jak dovolenou tráví naši skuteční klienti. Druhým je fakt, že aktuálně řešíme podobu kampaní na další roky na úrovni celoevropské skupinové strategie, takže nevylučuji, že se ke „klasickým“ profesionálním spotům opět vrátíme.

V jakém mediamixu kampaň plánujete?

Kampaň poběží v klasickém složení media kanálů – v televizi, rádiu, outdooru a online.

Bude kampaň k vidění jen na českém trhu, nebo i v jiných zemích? A připravujete případně pro každou zemi jiný spot? 

V plánu je kampaň na trzích, za které jsem zodpovědný, tedy český, slovenský a maďarský. Rádi bychom udělali individualizované spoty pro každou zemi, ale bude to záležet na kvalitě a množství sesbíraného videocontentu.

Na seniory žádnou speciální komunikaci nemáme. Cestující senioři jsou seniory pouze věkem, nikoliv typem zájezdů, které nakupují.

Michal Bošela

Kromě kampaně jste letos spustili i CSR aktivitu, která se zaměřuje na osamělé seniory. O co přesně se jedná?

Pohlednice pro seniora“ je pokračováním nápadu z minulého roku, kdy jsme letos o prázdninách vyzvali naše klienty a zaměstnance, aby ze svých dovolených a výletů posílali pohledy s pozdravy do vybraných domovů seniorů, se kterými jsme se dopředu domluvili, že jejich adresy můžeme uvést na stránkách. Máme k tomu připravenou microsite, a chceme tak přinést trochu radosti z cestování lidem, kteří už bohužel cestovat nemohou.

Budete s tématem osamělých seniorů pracovat i dál? 

Ano, aktivitu nechceme zastavit ani s koncem letních prázdnin a chceme opět aktivovat naši klientskou základnu v průběhu nadcházející exotické sezóny, kdy mohou lidé zasílat pohlednice ze všech koutů planety.

Jakým způsobem seniory oslovujete? Jakou nabídkou se je snažíte oslovit? 

Na seniory žádnou speciální komunikaci nemáme. Cestující senioři jsou seniory pouze věkem, nikoliv typem zájezdů, které nakupují. Naopak je vidět, že kromě klasických pobytových dovolených, často třeba s vnoučaty, mají zájem i o aktivní dovolené ve smyslu poznávacích cest.

Invia je primárně online, ale má i své pobočky. Změnil se jejich počet vlivem pandemie a ekonomické krize?

Máte pravdu, aktuálně máme přes sto kamenných poboček po celé ČR. Covidová pandemie jejich počet dočasně snížila, ale aktuálně se dostáváme na původní čísla.

Jsme na konci letošní hlavní cestovatelské sezony. Čím se vyznačovala? Byla něčím jiná než ty předchozí?

Klienti nakupovali dovolené prakticky od prvního momentu, kdy cestovní kanceláře zveřejnily first minute nabídku na léto 2024. Letní sezona byla ještě silnější než v minulém roce. Prodeje pro hlavní sezonu předčily naše očekávání, a to i díky široké nabídce Last minute pobytů.

Myslím si, že právě levnější balíčky s přímými lety do exotiky by mohly oslovit i lidi, kteří doposud s cestovní kanceláří odmítali jezdit, protože si to dokázali zařídit sami levněji nebo měli obavy z kombinace letů.

Michal Bošela

O které destinace byl letos nejvíce zájem? A o které naopak zájem poklesl?  

Tři top destinace pro letní dovolenou se dlouhodobě nemění, pořád je to Řecko, Egypt a Turecko. Dále je také zájem o Bulharsko, Španělsko a Chorvatsko. Co se ale podle mě mění, je zájem o exotické destinace, do kterých začínají létat přímé charterové lety. Mnoho cestovních kanceláří k tomuto kroku přistoupilo, protože se letenky na pravidelných linkách neúměrně zdražily, a tak si raději pronajímají celá letadla.

Tuto sezonu se můžete přímým letem dostat do Mexika, Bahrajnu či na Mauricius, zůstává také Vietnam, Madagaskar, Zanzibar, Dominikánská republika, Omán a Keňa. Díky tomu je možné se dostat s cestovními kancelářemi do 10 až 12 exotických destinací levněji než s linkovými aerolinkami, nehledě na to, že pro mnoho lidí tím odpadá stres z přestupů. Myslím si navíc, že právě levnější balíčky s přímými lety do exotiky by mohly oslovit i lidi, kteří doposud s cestovní kanceláří odmítali jezdit, protože si to dokázali zařídit sami levněji nebo měli obavy z kombinace letů. To už dnes ale není pravda.

S cestovní kanceláří většinou odmítají jezdit mladí cestovatelé. Myslíte si, že právě přímé lety do exotických destinací by je mohly oslovit?

Samozřejmě, že u mladých bude i nadále existovat skupina, která si chce svou cestu naplánovat sama, protože ji to baví, ale je zde stále více těch, kteří rádi využijí expertních služeb prodejců zájezdů. Ty mladé cílové skupině vycházejí vstříc různými balíčky pobytů v kombinaci s aktivitami typu windsurfing, katamarán nebo jóga. Trendem je dnes nabízet i tzv. dynamické balíčky, které nabízejí možnost si celý pobyt individuálně naplánovat.

Horka u nás sice začínají být jako v dovolenkových destinacích, ale co se nemění, je absence moře, takže zatím žádnou změnu nákupního chování v důsledku změn klimatu neevidujeme.

Michal Bošela

Jak se podle Vás pozmění cestování v důsledku klimatické změny a stále delšího horka. Mění se už nyní preference lidí o destinace? 

Horka u nás sice začínají být jako v dovolenkových destinacích, ale co se nemění, je absence moře, takže zatím žádnou změnu nákupního chování v důsledku změn klimatu neevidujeme. Spíše se bude čím dál tím méně vyrážet obecně na lyžařské pobyty s tím, jak bude ubývat sněhové pokrývky v horských střediscích.

Jaké další aktivity na letošní rok ještě plánujete? 

Z pohledu ATL kampaní už budou aktivity spíše omezené. Tematicky se chceme zaměřit právě na exotické destinace, které jsou díky již zmíněnému velkému množství přímých charterových letů daleko dostupnější pro širší skupiny klientely. Běží nám také společná kampaň s čerpacími stanicemi Shell, které spustily soutěž s hlavní cenou zájezdu v hodnotě 250 tisíc. V průběhu podzimu pak bude i kompletní nabídka na Léto 2025, která je v předprodeji výhodná zejména pro rodiny s dětmi.

Michal Bošela, Head of Brand and Communication společnosti Invia CZ/SK/HU

Ve společnosti Invia působí od roku 2013, začínal jako Brand Manager, poslední čtyři roky řídí brand marketing a komunikaci na českém, slovenském a maďarském trhu. Předtím měl na starost marketing společnosti Silektro.

Vystudoval mezinárodní obchod a marketing na VŠE v Praze, absolvoval zahraniční studijní pobyt v Turku ve Finsku. Ve svém volném čase se věnuje také svému cestovatelskému blogu Exoguru.cz.