Lime zlevňuje kratší jízdy, chce tak doplnit MHD

sobota, 7. září 2024, 07:40 Aktuality, Marketing MediaGuru

Lime zvýhodňuje kratší jízdy do 12 minut, chce se tak přiblížit platformám, kde tyto jízdy dotuje přímo město. 

Zdroj: Lime

Zdroj: Lime

Lime mění svou cenovou politiku předplatného s cílem zvýšit dostupnost své služby. Zvýhodní především krátké jízdy do 12 minut. Přibližuje se tak platformám, jako je Rekola a Nextbike, kde kratší jízdy dotuje přímo město. Cílem je poskytnout obyvatelům více možností využívat nízkoemisní dopravu.

„Jste přesně na půli cesty mezi dvěma zastávkami a potřebujete se rychle dostat na schůzku – v tu chvíli je bikesharing to nejlepší řešení. Snížili jsme proto ceny předplatného tak, že s Lime nyní můžete v Praze jet prvních 12 minut za cenu srovnatelnou s lístkem v MHD, jejíž efektivitu chceme bikesharigem ještě více posílit,“ říká Ondřej Široký, provozní ředitel Lime. „A protože jedete na elektrokoloběžce nebo elektrokole, přijedete upravení, i když je venku teplo, což činí tento způsob dopravy přijatelný i pro uživatele, kteří by třeba nemohli použít klasické kolo,“ dodává. 

Jen v loňském roce podle dat společnosti Lime vzrostl zájem o využívání jejích sdílených elektrokol a koloběžek o 25 %. Zejména je to vidět v letních měsících, kdy se na koloběžce nebo kole Lime sveze okolo 80 tisíc unikátních uživatelů měsíčně, obyvatelé českých měst je ale využívají celoročně. Zároveň tento způsob mikromobility dokáže odlehčit automobilový provoz – jen Lime od začátku svého působení v Praze ušetřil přes 800 tisíc jízd autem, přičemž u ostatních platforem lze předpokládat podobný počet.

Lime snižuje cenu za jízdu – za půlhodinu nově zaplatí 79 korun místo 99 korun, za hodinu 129 korun místo 179 korun a předplatné na 300 minut zlevnilo z 699 korun na 499 korun. Uživatelé předplatného navíc neplatí poplatek za odemčení. „Tímto přístupem chceme zbořit bariéru pro krátkou vyjížďku, která nejvíce využívá potenciál bikesharingu,“ vysvětluje Ondřej Široký s tím, že s novým ceníkem se tak jezdec v hlavním městě dokáže dostat až na 2,33 Kč za minutu jízdy a mimo Prahu dokonce na 1,66 Kč, a to u předplatného s nejvyšším počtem předplacených minut, které mohou jezdci využívat celý měsíc. Průměrná jízda na koloběžce podle dat Lime přitom trvá 10 minut – pravidelného jezdce tak vyjde srovnatelně, jako kdyby na stejnou jízdu kupoval půlhodinovou jízdenku do MHD.  

„Chceme, aby s Lime jezdili obyvatelé pravidelně – v tu chvíli je služba městu nejprospěšnější. Dlouhodobě proto usilujeme o snížení ceny za jízdu na takovou úroveň, aby dávalo smysl pravidelně využívat Lime společně s MHD. Zlevnění předplatného vnímáme jako krok správným směrem. Věříme, že se v budoucnu podaří zapojit i do systému MHD, popisuje Ondřej Široký.

-stk-