Mladá generace se propadá do „nového nihilismu“

pátek, 27. září 2024, 07:10 Marketing, Výzkum MediaGuru

Užívat dne a nepřemýšlet o tom, co bude zítra, to je nový trend, který posiluje u mladé generace. 

Zdroj: Freepik

Zdroj: Freepik

Citát „Carpe Diem“ neboli „Užívej dne“ se v současné době u mladých spotřebitelů dostává do roviny zábavy a nepřemýšlení nad tím, co bude dál. Raději si chtějí užít přítomnosti než se starat o budoucnost. I tak by se dal popsat trend „nový nihilismus“, který zmapovala výzkumná agentura Ipsos ve své studii 2024 Global Trends, jež staví na více než 50 tisících rozhovorech napříč 50 trhy. 

Dosáhnout generačních milníků, jako je nákup domu, svatba nebo založení rodiny, přijde mladé generaci natolik nemožné, že si raději užívá dneška a nechává, aby se zítřek o sebe postaral sám. S tímto tvrzení souhlasí v průměru napříč trhy 62 % dotázaných. Nejvíce je to viditelné v Dánsku (86 %), Indii 78 %, Hong Kongu, Číně a Vietnamu (77 %), v České republice si to myslí 55 % dotázaných

Zdroj: Ipsos

Zdroj: Ipsos

Nastavení na současnost a nepřemýšlení o budoucnosti ovlivňuje značně i spotřebitelské chování. Je zde viditelný nárůst zájmu o služby typu „kup nyní, zaplať později“ nebo půjčky. I proto zde existuje potenciál pro značky, které by chtěly pomoci lidem překlenout onu propast mezi žitou realitou a jejich sny. 

Nejistota z budoucnosti vychází nejen z toho, že jsou lidé mnohem více informovaní o tom, co se děje ve světě, ale také z dědictví pandemie, která je naučila, jak je život křehký a jak moc provázaný svět je. Jen 31 % dotázaných cítí s výhledem na 12 měsíců dopředu optimismus, zbývající dvě třetiny přijaly mentalitu tzv. YOLO ekonomie, vycházející z akronymu You Only Live Once – Žiješ jen jednou. 

Tento nárůst nihilismu je navíc provázán i s klesajícím zájmem o dění ve světě a naopak vzrůstajícím se zaměřením na sebe. To dokládá i  další silný trend, který Ipsos ve své studii vysledoval, kterým je zvyšující se zájem o vlastní zdraví. Jakkoliv cynicky to může znít, znamená to, že značky, jež svou strategii staví na smysluplnosti a svými aktivitami a nastavením například bojují za lepší podmínky v zemích třetího světa nebo ochranu životního prostředí, mohou do jisté míry ztrácet na přitažlivosti, protože se o to spotřebitelé prostě přestanou zajímat.

-stk-