Pecka.TV: Chceme diváky DVB-T2 i ostatních operátorů

úterý, 24. září 2024, 13:55 TV Lukáš Polák

Naším cílem bylo vyplnit díru na trhu u zákazníků, kteří požadují velké množství kanálů za nízkou cenu, říkají zástupci nové internetové televize Pecka.TV.

Obchodní ředitelka Pecka.TV Vendula Pirochová a marketingový ředitel Matěj Čičák. Foto: Pecka.TV

Obchodní ředitelka Pecka.TV Vendula Pirochová a marketingový ředitel Matěj Čičák. Foto: Pecka.TV

V úterý odpoledne odstartovala internetová platforma Pecka.TV. Obchodní ředitelka Vendula Pirochová a marketingový ředitel Matěj Čičák v rozhovoru pro MediaGuru.cz popisují, čím plánuje služba zákazníky získat. Do konce příštího roku má podle nich potenciál oslovit desítky tisíc lidí.

Pecka.TV je v popisu aplikace prezentovaná jako „exploze TV kanálů za bezkonkurenční cenu“. Znamená to, že budete cílit přibližně na stejné zákazníky jako služby Lepší.TV nebo Sweet.TV?

Vendula Pirochová: Když jsme Pecka.TV začali připravovat, tak jsme si udělali průzkum zákaznických potřeb a z průzkumu nám vyšlo, že na trhu chybí služba, která by nabízela optimální poměr cena-výkon. Nebyla tu tedy služba, která by nabízela hodně kanálů za málo peněz. V zásadě není konkurence pouze ta, kterou jste jmenoval, ale de facto všechny ostatní internetové televize. Poměr cena-výkon považujeme za naše gro, na kterém stavíme jako na konkurenční výhodě. Chceme oslovit i zákazníky, kteří nemají žádnou internetovou televizi a jsou pouze na pozemním vysílání.

Koho má tedy služba oslovit? Jsou to právě diváci pozemního vysílání, kteří doposud za programy neplatili?

Matěj Čičák: Nemáme cílovou skupinu, která by byla jednoduše definovatelná. Zákazníci pozemního vysílání jsou naše cílová skupina v případě základní nabídky, která stojí 119 korun měsíčně a bude obsahovat 104 kanálů, zejména těch, které je možné najít v pozemním vysílání, ale samozřejmě jsou tam i další programy. Spolu s tím získává divák i funkce standardní internetové televize, které nabízejí i všichni další operátoři na trhu. Další balíčky pak cílí například na ty, kteří používají služby od Lepší.TV, Sweet.tv, ale i všechny další internetové televize na trhu.

Jak bude vypadat programová nabídka? Teď mi nejde o to, jaké v ní budou programy, to si každý váš budoucí zákazník může najít na vašich webových stránkách, ale zajímá mě, jak jste vybírali stanice do vaši nabídky a podle čeho jste určili výsledný produkt a cenu?

Matěj Čičák: Budeme mít tři balíčky. Základní balíček se jmenuje Pecka a nabízí 104 programů za 119 korun. Střední balíček se jmenuje Velká Pecka a ten bude obsahovat 148 stanic za 229 korun.

Vendula Pirochová: Největší balíček je Mega Pecka, který nabídne za 279 korun 162 programů. Poslední nabídka bude opravdu pro náročnějšího diváka, ale cena zároveň zůstává velmi příznivá, takže věříme tomu, že bude hodně zákazníků, kteří budou využívat nejvyšší balíček.

Matěj Čičák: Co se týká doplňkových balíčků, tak na začátku nebudeme nabízet žádné, kromě jednoho. Tento balíček nepřinese žádné televizní stanice navíc, ale možnost sledování na čtyřech zařízeních. Tuto možnost nabídneme za 99 korun.

Standardní počet zařízení v rámci nabídky budou dvě?

Matěj Čičák: V rámci nabídky jsou to dvě zařízení, respektive dvě souběžné sledování.

Podle čeho jste skládali programovou nabídku? A jak je možné, že se vám i u největšího balíčku podařilo udržet nabídku pod cenu 300 korun?

Vendula Pirochová: Co se týká složení balíčků, máme tam i prémiové kanály a v rámci balíčku Mega Pecka dokonce i Novu Sport 5 s formulí 1. Nemáme ale stanice, jako je například HBO nebo Cinemax, kde by se nám pak cena rapidně zvedla. Pokud by po těchto stanicích byla do budoucna poptávka, tak bychom je zařadili později, ale začínáme takhle. Takové stanice by ale musely být součástí nějaké doplňkové nabídky.

Avizujete „největší nálož kanálů za nejnižší cenu na trhu“. Jak dlouho jste tuto hladinu schopni udržet? Nehrozí, že se vydáte cestou jako jedna z vašich přímých konkurencí, která začínala de facto jako lowcostová služba, a když nabrala dostatečný počet zákazníků, přišla s více nabídkami, přičemž její nejvyšší produkt stojí 299 korun a balíček HBO s videotékou Max dalších 219 Kč?

Vendula Pirochová: V tuto chvíli nemáme v plánu jít cestou, že se budeme charakterizovat jako lowcostová televize, a pak se přetransformujeme na jiný typ televizní služby. Naším cílem bylo vyplnit díru na trhu u zákazníků, kteří požadují velké množství kanálů za nízkou cenu. Chceme takto začít a držet to i nadále. Samozřejmě, že pokud se časem zjistí, že je programovou nabídku zapotřebí změnit, tak cenu velkého balíčku neudržíme pod 300 korun, pokud bude nabídka po exkluzivnějších kanálech. Je to hudba budoucnosti, ale v plánu to momentálně nemáme.

Neláká vás možnost nabídky skládání vlastních TV kanálů, které zdarma nabízí nejen svým zákazníkům konkurenční Sweet.tv?

Vendula Pirochová: V tuto chvíli nás tato možnost neláká. Pro zákazníky jsme balíčky sestavili tak, aby v každém z nich našli od každého žánru něco.

Matěj Čičák: Pecka má být moderní a jednoduchá. Zákazníkovi bude stačit, aby někam přišel, někde si to koupil a dál už se o nic nemusel starat. V tuto chvíli zatím neuvažujeme o tom, že bychom zákazníkům nabízeli exkluzivní programy, ale do budoucna se to může změnit.

Budete nabízet nějakou videotéku, nebo budete nabízet pouze televizní programy s archivem?

Matěj Čičák: V tuto chvíli počítáme pouze s televizním archivem bez videotéky navíc.

Když jsem si procházel internetové diskuse, služby, které zmiňuji v úvodu, měly minimálně v minulosti časté výpadky, nefunkčnost některých programů a další technické neduhy. Dokážete za ceny, které jste si stanovili, udržet vaši platformu na takové úrovni, aby kvalitativně odpovídala již zaběhnutým službám na trhu?

Vendula Pirochová: Určitě ano. Druhým z našich požadavků byla technická funkčnost. Naší službu můžeme sice zařadit do kategorie lowcost TV, nicméně chceme, aby zákazník, ať už si vybere jakýkoliv balíček, měl od nás plně funkční moderní službu, která má všechny funkce, nepadá a neseká se. Většinu programů máme v HD, takže chceme, aby zákazník dostal opravdu hodně muziky za málo peněz.

Takže technickou kvalitu služby jste schopni zákazníkům garantovat? Zkoušeli jste si i nějaké zátěžové testy?

Vendula Pirochová: Určitě ano.

Jedna z nejdůležitějších věcí, která bude jistě zajímat čtenáře, jsou zařízení, na kterých budete dostupní...

Matěj Čičák: Budou to televizory Samsung z roku výroby 2020 a vyšší, LG, Hisense, a pak i všechny Android TV nebo Google TV. To se týká jak televizí, tak i chytrých boxů s tímto systémem. Aplikaci budeme mít i pro Apple TV a měla by ji mít i herní konzole Xbox. Na mobilních telefonech a tabletech budeme podporovat operační systémy Android a iOS. Samozřejmě máme připravenou i podporu veškerých běžných prohlížečů na moderních operačních systémech.

Uvažovali jste o tom, že byste službu spustili také v satelitní verzi, nebo jste rovnou věděli, že půjde pouze o internetovou TV? A proč?

Vendula Pirochová: Rovnou jsme věděli, že půjdeme do internetové verze, ve které nebudeme poskytovat set-top boxy. Chceme mít i pro nás službu opravdu jednoduchou v tom, že nebudeme poskytovat žádná vlastní zařízení, což bychom u satelitní služby museli. K tomu bychom museli mít navíc montážníky, kteří by zákazníkům satelitní montovali. Věříme tomu, že dnes je doba, kdy se internetová televize sleduje převážně právě na aplikacích.

Proč podle vašeho názoru satelitní TV tak ztratila na atraktivitě a naopak dnes vše válcuje internet?

Vendula Pirochová: V dnešní době už je dostupnost internetu i v lokalitách, kde dříve nebyla, a je na úplně jiné úrovni. Pecka.TV poběží na jakémkoliv internetu. Kdekoliv se zákazník připojí, tak může službu sledovat.

Je nějaký minimální požadavek na vaši službu, co se týká rychlosti?

Vendula Pirochová: Aby opravdu služba běžela, jak má a obraz byl v HD, tak je to 6 Mbps, ale máme i adaptivní streaming. V případě, že dojde k poklesu datového toku, tak služba si ho dokáže vyrovnávat tak, aby obraz nekostičkoval a nevypadl.

Co říkáte na silnou pozici bezplatného pozemního vysílání u nás, které nabízí divákům zdarma desítky programů? ČRA dlouhodobě operují s cifrou přesahující padesát procent domácností. Bude podle vás nadále pozice v DTT takto silná?

Vendula Pirochová: Těžko říct, ale dělali jsme si průzkum a s podobnými daty jsme pracovali také. Je spousta domácností, které opravdu na terestrickém vysílání jsou, ale zároveň přibližně deset procent domácností uvažuje o tom, že by do nějaké internetové televize šlo. Právě to nám také dalo určitý směr, na které zákazníky se chceme zaměřit. Cenou se opravdu dokážeme přiblížit zákazníkům, kteří nebyli zvyklí za televizi platit.

Matěj Čičák: V pozemním vysílání je určitě řada zákazníků, kteří o žádném přechodu na placenou nabídku neuvažují a vyhovuje jim mít televizi zadarmo, protože ji třeba ani moc nesledují. Naší zákaznickou bázi vidíme v tom, že nechceme tyto diváky za televizi naučit platit, ale plánujeme oslovit ty, kteří využívají placené VOD služby, jako je třeba Netfix a chtěli by něco podobného od sledování televize. Nechtějí být tedy otroky klasického televizního vysílání. Naši zákazníci mohou být i na satelitu. I tady jsem svým způsobem otrokem satelitního vysílání a nemůžu si to pustit, kdy chci.

Obrovská výhodou satelitu je ale v tom, že není vázaný na konektivitu.

Vendula Pirochová: To je pravda.

Matěj Čičák: Jasně. Pokud nemám doma internet, tak spousta lidí si ho nepořídí jen kvůli internetové televizi, takže tady satelit dává smysl. Internet už se ale dnes rozšiřuje do řady domácností a mají ho i starší lidé, takže není důvod být pouze na satelitu.

Vám by v podstatě mohla do karet nahrávat i skutečnost, že operátoři začali nabízet datově neomezené tarify, byť jsou většinou zatíženy omezením rychlosti připojení. Pak je v podstatě možné téměř kdekoliv využít jako modem i mobilní telefon.

Matěj Čičák: Může to tak být. Rychlost šest megabitů je za nás jako doporučená. Zákazníkovi to bude fungovat i s nižší rychlostí, ale tady už nemůžeme garantovat, že obraz bude nejkvalitnější.

Kolik předpokládáte, že vaše služba osloví zákazníků a jaký je váš cíl například pro první rok fungování, abyste si řekli, že jste byli úspěšní?

Vendula Pirochová: Ambice máme vysoké. Myslíme si, že bychom mohli oslovit až desítky tisíc zákazníků. Konkrétní číslo vám nedokážu říct, protože nemám věšteckou kouli.

Matěj Čičák: Do konce roku chceme mít nějaké jednotky tisíc uživatelů. Gro by mělo přijít v příštím roce, kdy se chceme opravdu dostat na desítky tisíc zákazníků.

Což ale pochopitelně znamená, že budete muset zahájit nějakou poměrně intenzivní reklamní kampaň a marketingovou komunikaci. Jak bude vypadat a jaké bude její hlavní sdělení?

Matěj Čičák: Naše sdělení je jednoduché: 104 kanálů za 119 korun. Budeme nejlevnější internetová televize v Česku. Za tuhle skvělou cenu dostanete skvělou televizi s řadou televizních programů.

Jakou fázi kampaň bude mít? Kdo přišel v uplynulých dnech na vaše webové stránky, tak si mohl spočítat, že vaše služba zahajuje právě dnes. Co se začne dít tedy dále, kdy službu začnete komunikovat?

Matěj Čičák: Na webu otvíráme možnost registrace a uživatel si může službu vyzkoušet na 7 dní za jednu korunu. Bude nutné zadat platební kartu, a pokud bude uživatel spokojen, tak se strhne platba na první měsíční období a bude možné službu sledovat dál. Pokud uživatel nebude spokojen, tak je možné předplatné kdykoliv zrušit. Naše služba je bez jakýchkoliv závazků, což je další benefit, který chceme komunikovat. Věříme, že si zákazníci službu tak oblíbí, že už předplatné nezruší.

A můžete tedy popsat, jak bude vypadat vaše komunikace směrem k zákazníkům? Jaké bude mít fáze a jaká zahrne média?

Matěj Čičák: Na začátku bude kampaň hlavně na internetu. Počítáme s bannery a videi na sociálních sítích, které budou promovat cenu. To je pro začátek náš hlavní prodejní argument. Je na zákazníkovi, aby si službu sám vyzkoušel a zjistil, jak dobře funguje.

Takže tím, že jste internetová televize, zůstanete u komunikace pouze na internetu, nebo zahrnete i další média?

Matěj Čičák: V další fázi budeme uvažovat o tom, zdali půjdeme i mimo online, ale rozhodnuti zatím nejsme.

Vzniká placená internetová televize Pecka.TV

čtvrtek 18. dubna 2024