Reklamní tržby Spotify rostou díky audiu dvouciferně, posílit má video

neděle, 22. září 2024, 08:15 Rádio, Internet & Mobil MediaGuru

Platforma pro sdílení zvuku Spotify zvyšuje díky reklamě v podcastech tržby, které podle odhadu WARC poprvé překročí 2 miliardy USD. Záměrem platformy je také zapojovat ve větší míře video formáty.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Nejrozšířenější platforma pro streamování zvuku, Spotify, navýší podle odhadu WARC tržby z reklamy v letošním roce na 2,1 miliardy USD a poprvé tak překoná hranici dvou miliard. Oproti roku 2023 to představuje 13% nárůst. Do roku 2026 pak predikuje dosažení objemu ve výši 2,6 mld. USD.  Platforma za posledních šest čtvrtletí zaznamenává dvouciferný růst reklamního byznysu. Zadavatelé ze segmentů finančních služeb a automobilek využívají Spotify k oslovení mladších spotřebitelů.

Spotify má celosvětově více než 626 milionů uživatelů, přičemž největší růst vykazuje na Blízkém východě, v Africe a Asii. 

Podle Spotify je více než 319 milionů uživatelů generace Z „aktivně zapojeno“ do nabídky funkcí platformy, včetně videa. Platforma tvrdí, že zaznamenala 81% meziroční nárůst streamování videa mezi uživateli generace Z. Ti také tvoří 57 % posluchačů audioknih Spotify a je u nich větší pravděpodobnost než u jiných generací používat personalizovaný produkt využívající umělou inteligenci AI DJ, který byl představen v loňském roce.

Spotify zároveň podle zprávy WARC hledá příležitosti ve zvýšení ziskovosti v oblasti videoreklamy. „Spotify se snaží expandovat za hranice svých zvukových kořenů. Platforma hledá příležitosti v prostoru videoreklamy, zejména v návaznosti na rostoucí spotřebu videopodcastů," uvádí Alex Brownsell, vedoucí obsahu WARC Media. Dodává, že Spotify se také soustředí na to, aby se vyšší reklamní výnosy odrazily ve vyšší ziskovosti platformy. 

Podle vlastního výzkumu Spotify zvyšují kombinace audio a video formátů šance na inkrementální prodej o 66 % a nákupní záměr o 27 % ve srovnání se zapojením pouze audio kampaní.

-mav-