Šéfredaktorkou Divadelních novin bude od ledna Jana Machalická

úterý, 10. září 2024, 07:25 Aktuality, Tisk, Lidé ČTK

Kulturní tištěný čtrnáctideník Divadelní noviny bude mít od ledna novou šéfredaktorku. Z Lidových novin přijde Jana Machalická.

Jana Machalická, zdroj: Mafra

Jana Machalická, zdroj: Mafra

Šéfredaktorkou čtrnáctideníku Divadelní noviny bude od počátku příštího roku Jana Machalická, která dosud vedla kulturní rubriku Lidových novin. Do funkce v pondělí Machalickou zvolila Společnost pro Divadelní noviny, která časopis vydává. Šéfredaktorem je nyní Josef Herman, který informaci potvrdil ČTK. Tištěné Lidové noviny od září přestaly vycházet.

Novinářka a divadelní kritička Machalická bude šéfredaktorkou Divadelních novin od 1. ledna 2025, přípravné práce na jejich proměně v příštím ročníku zahájí okamžitě, uvedl člen Společnosti pro Divadelní noviny Jan Kolář. Divadelní noviny vznikly v roce 1992 v přímé návaznosti na čtrnáctideník Scéna věnovaný divadlu i filmu. Vzorem a duchovním předchůdcem jim byl stejnojmenný časopis zlikvidovaný s nastupující komunistickou normalizací v 70. letech.

Machalická je absolventkou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, působila v Akademii věd, Divadelním ústavu, Divadle Labyrint a Lidových novinách. Jejich kulturní rubriku vedla od roku 2016. Recenze a články Machalická publikovala v denících i odborných divadelních časopisech, spolupracuje s Českým rozhlasem a Českou televizí. Je autorkou a spoluautorkou publikací věnovaných historii i současnosti českého divadla, například Režisér Karel Kříž, Realistické divadlo - Labyrint a Encyklopedie českého divadla.

Autorský okruh Divadelních novin tvoří podle jejich webu renomovaní čeští divadelní kritici, divadelní publicisté a teatrologové. K širšímu autorskému týmu patří osobnosti z dalších kulturních a uměleckých oborů, v časopise se objevují i příspěvky aktivních divadelníků.

-čtk-