Seznam zavede na Médium.cz paywall, mikroplatby i sponzoring

pátek, 27. září 2024, 07:20 Internet & Mobil MediaGuru

Služba Médium.cz zvyšuje dosah a mateřská společnost Seznam.cz plánuje v jejím případě několik novinek.

Prezentace Ondřeje Tolara na Seznam fóru, zdroj: MediaGuru.cz

Prezentace Ondřeje Tolara na Seznam fóru, zdroj: MediaGuru.cz

Společnost Seznam.cz zavede na své blogovací platformě Médium.cz, která je otevřená různým tvůrcům, možnost zpoplatňovat články (paywall), odměňovat tvůrce pomocí mikroplateb (přímá podpora konkrétního tvůrce, např. formou zaplaceného kafe) a inzerentům nabídne možnost poslat brandované články Médium.cz na reklamní pozice domovské stránky Seznamu. Vzniknout mají i miniredakce, ve kterých by se spojil větší počet autorů. O plánech promluvili na čtvrteční konferenci Seznam fórum Ondřej Tolar, ředitel domovské stránky Seznam.cz, a Tomáš Búřil, obchodní ředitel Seznam.cz. Přesný termín nasazení uvedených novinek ale zatím neuvedli.

Služba Médium.cz, která zahájila v listopadu 2022 pod názvem Seznam Médium, získává v Seznamu větší váhu, který s růstem zobrazených stránek vyzývá inzerenty k tomu, aby ji zapojovali do svých kampaní. Návštěvnost Médium.cz se letos v červenci podle dat zveřejněných na konferenci pohybovala na úrovni 3,5 mil. reálných uživatelů a byla čtvrtou nejsilnější obsahovou službou po Novinkách, Seznam Zprávách a iDnes.cz. Přeskočila tak například i TN.cz nebo Aktuálně.cz. Počet zobrazených stránek dosáhl v srpnu 60 milionů, což je ve srovnání s obdobím před rokem téměř dvojnásobek.

Narostl také počet publikujících autorů, a to více než trojnásobně. Počet přispěvovatelů, kteří své texty na Médium.cz zveřejňují, dosahuje v současnosti téměř pěti tisíc. Denně vyjde na 300 nových článků. Podíl organické návštěvnosti představuje 20 %, což Médium.cz odlišuje od jiných obsahových webů Seznamu, které jsou více závislé na domovské stránce. 75 % page views Médium.cz pochází z home page Seznamu.

Autoři, jejichž texty dosahují vyšší návštěvnosti, dostávají od Seznamu část výnosů z prodeje reklamy. Zavedením placených článků se tak autorům otevírá možnost získávat příjmy nejen z reklamy, ale i z obsahu. 

Na home page Seznamu se z platformy Médium.cz dostanou podle Ondřeje Tolara jen ty texty, které neporušují pravidla zveřejňování - např. neobsahují věcné chyby, nepřesnosti nebo manipulativní informace. Zadavatelé reklamy se tak nemají podle jeho slov obávat toho, že by se reklama objevila v nevhodném kontextu. „Všechny texty kontrolujeme, pomáhají nám v tom technologie. AI detekuje závadné věci, odbavuje až 80 % komentářů, což uvolňuje ruce editorům. Proto je lidská kontrola důležitá, chceme být brand safety a nechceme dopadnout jako twitter," přiblížil Tolar.

-mav-