Témata největší analytické konference se probírala i v Praze

pátek, 4. října 2024, 07:00 Internet & Mobil MediaGuru

Agentura TRKKN uspořádala v pražském hotelu Hilton historicky první český pre-event k Analytics Summitu.

Pavol Lukáč, managing director TRKKN na setkání, kterou agentura uspořádala před konáním konference Analytics Summit, zdroj: TRKKN

Pavol Lukáč, managing director TRKKN na setkání, kterou agentura uspořádala před konáním konference Analytics Summit, zdroj: TRKKN

Agentura TRKKN uspořádala v pražském hotelu Hilton historicky první český pre-event k Analytics Summitu, který se koná deset let v Hamburku. Letošní ročník Analytics Summitu proběhne 8. a 9. října.

Jde o největší evropskou konferenci zaměřenou na Google analytiku, v rámci které předávají své zkušenosti a příběhy především zástupci velkých evropských značek. Letos vystoupí například zástupci značek Mercedes-Benz, PepsiCo, Vodafone, L'Oréal, Puma, Metro market, Mobile.de, Google a mnoho dalších.

Témata se dotýkají oblastí webové analytiky, marketingových technologií, cloudu, optimalizace konverzí či pokročilé datové analytiky a AI.

Pražský pre-event se formou dopoledních přednášek zaměřil na sdílení praktických příkladů a zkušeností v následujících klíčových oblastech.

  • Jak odhalit potenciál dat a zvýšit návratnost investic do reklamy?

Pavol Lukáč a Petr Vaněk ze společnosti TRKKN představili v úvodní části přístupy a možnosti, jak efektivně využít pro účely marketingu vlastní data.

Jak vhodně využít nástroje Advanced Consent Mode a Enhanced Conversions pro přesnější měření, modelaci dat a optimalizaci kampaní. Jaké výhody pro pokročilou optimalizaci kampaní může mít integrace server-side měření webových stránek či jak zapojit Cloud a jeho nástroje Phoebe, Soteria a Vertex AI pro optimalizaci kampaní na profit či LTV zákazníka.

„Výběr správného optimalizačního KPI má zásadní vliv na efekt kampaní z pohledu business výsledků. Například optimalizace na profit dokáže v průměru navýšit podíl profitu na investovaném rozpočtu o cca 15 % oproti standardní optimalizaci na náklady. Dílčích úprav k lepší návratnosti investic do reklamy lze ale provádět mnohem více, a proto se snažíme naše klienty rozvíjet z pohledu digitální zralosti,“ říká Petr Vaněk, TRKKN, Tech & Data Strategy.

  • Jak kombinovat vyhodnocování atribuce, inkrementality a MMM pro efektivní řízení kampaní?

Pavel Jašek z Googlu kromě důležitosti využívání vlastních dat v marketingu hovořil především o možnostech, jak správně vyhodnocovat efektivitu marketingu.

Představil základní tři přístupy měření pomocí atribuce, testů inkrementality a studií marketing mix modelingu. Jejich vzájemné využití a propojení popisuje Google také ve svém letošním playbooku - The modern measurement playbook.

„Mám velkou radost z postupného uvolňování nástroje Meridianu, který jako inovativní open-source řešení Google pro Marketing Mix Modely (MMM) odpovídá na těžké výzvy v měření kampaní. Díky tomu, že Meridian může zahrnovat mnohem širší škálu dat než jsou jen útraty jednotlivých kanálů, očekáváme lepší podporu rozhodování pro marketéry a optimalizace rozpočtů napříč více kanály. Analýzy mohou obsahovat věci jako televizní GRPy, optimální Reach & Frequency, imprese z YouTube, sezonalitu a další," říká Pavel Jašek, CEE Head of Performance Solutions v Google

  • Co nám v Česku ukázal Marketing Mix Modeling (MMM)?

Své zkušenosti a poznatky z více než 150 uskutečněných lokálních ekonometrických modelů sdíleli Mário Vozár z Annalectu a Pavel Galík z Omnicom Media Group. Díky využití MMM se průměrná efektivita investic českých klientů zvýšila o 11 až 23 %.

„Přestože existuje řada globálních studií a doporučení pro rozdělování marketingových investic, efektivita médií v našem lokálním kontextu se liší. Proto je využití vlastního MMM modelování vždy výhodnější než aplikace obecných závěrů. Navíc je MMM cenově dostupné a přináší skvělý poměr cena/výkon,“ uvedl Pavel Galík, Strategy & Digital Director OMG.

  • Jak efektivně uchopit retail média v ČR?

Daniel Blažek z agentury Transact na příkladech kampaní klientů ukázal současné možnosti nákupu retail médií na platformě Rohlík.cz.

„V rámci platformy Rohlík.cz dokážeme díky velkému počtu dostupných formátů pracovat kreativně a efektivně v rámci celého funnelu od awareness až k performance. Například u klienta Partner in Pet Food jsme dokázali díky efektivní práci s formáty a cílením navýšit měsíční obrat promovaných značek o 50 % v meziročním srovnání,“ přiblížil Daniel Blažek, Transact, Managing Director

„Závěrem, plánování a vyhodnocování kampaní je v době měnících se digitálních pravidel výzvou pro každého marketéra. Velmi nás potěšila diskuse, která vznikla mezi našimi klienty a umožnila nám otevřeně diskutovat o věcech, které jsou na oborových konferencích spíše výjimečné. Pre-event Analytics Summit Prague tu bude určitě i příští rok, těšíme se na něj a už teď se těšíme na hlavní Analytics Summit, který bude stejně jako tento za týden v Hamburku," dodal Pavol Lukáč, TRKKN, Managing Director.

Autor textu: Petr Vaněk, Tech & Data Strategy, TRKKN