Veřejnoprávní televize investují do lepšího diváckého zážitku

čtvrtek, 12. září 2024, 07:15 TV Lukáš Polák

Ruku v ruce s pestrou programovou nabídkou musí jít v případě všech vysílatelů i dostatečná kvalita obrazu. Velké plány mají v tomto směru zejména německy hovořící média.

Moderátorky ORF Susanne Schnabl a Alexandra Maritza Wachter. Foto: ORF

Moderátorky ORF Susanne Schnabl a Alexandra Maritza Wachter. Foto: ORF

Technologický vývoj a investice do tohoto odvětví jsou neodmyslitelnou součástí mediálního oboru. Televizní programy si musely projít nejen přechodem z analogového na digitální vysílání a následnou migraci ze standardu DVB-T na DVB-T2, ale naprosto nezbytnou se stalo i ukončení vysílání ve standardním a postupný přechod na vysoké rozlišení obrazu. Zatímco Česká televize už tento krok učinila před téměř deseti lety, v roce 2016, německo-jazyčná média jsou ve výrazně složitější situaci. Nemají totiž tak silnou penetraci pozemní distribuce, ale naopak velmi silnou pozici satelitního šíření. Do budoucna však bude u veřejnoprávních televizí platit, že uvidí-li divák nadále svůj oblíbený program pouze ve standardním rozlišení (SD), nebude to už záležitostí samotného vysílatele, ale daného operátora.

Horizont následujících měsíců až jednoho roku se v tomto směru stane naprosto klíčový i pro samotné veřejnoprávní instituce. Jako první se na tento krok připravuje rakouská veřejnoprávní ORF, krátce na to bude následovat německá ARD a o deset měsíců později i ZDF, tedy druhá veřejnoprávní televize. Naši severní sousedé využili k přechodu na vysoké rozlišení migraci ze standardu DVB-T na DVB-T2, kdy tuto obrazovou kvalitu nasadili i komerční stanice, čímž se Poláci výrazně liší od většiny programů dostupných v našich celoplošných sítích. S vysíláním v SD rozlišení se vyrovnala i slovenská STVR (dříve RTVS), která televizní standard ponechala prozatím ve formátu DVB-T.

Rakouská ORF skončí s SD vysíláním ještě letos

Veřejnoprávní rakouská televize ORF ukončuje své vysílání ve standardním rozlišení postupně, přičemž tento proces začal se závěrem roku 2023 s vypnutím SD verze kanálu ORF Sport+ přes satelit. Od konce letošního roku budou všechny hlavní stanice, včetně ORF 1, 2 a 3, dostupné výhradně ve vysokém rozlišení. Toto rozhodnutí souvisí s technologickým přechodem na vyšší obrazovou kvalitu, která přináší lepší obrazový zážitek i efektivnější využití vysílacích frekvencí. Rakousko přešlo na standard DVB-T2 (se starším kódováním) již v roce 2016.

Přechod na HD formát ovlivní v Rakousku pouze ty diváky, kteří používají starší SD zařízení a nepřijímají signál přes kabelovou televizi nebo pozemní vysílání. Ti si budou muset pořídit HD přijímače, aby mohli i nadále sledovat programy ORF. V souvislosti s SD vysíláním kanálů ORF1 a ORF2 se do budoucna naskýtá otázka, jak to bude s jejich šířením v nabídkách českých operátorů. Obě stanice jsou totiž k dispozici na našem území pouze ve standardním formátu. A další neznámá: Co bude s volně šířeným satelitním programem ORF 2 Europe? Paralelní šíření programů v SD a HD formátu končí v případě ORF po šestnácti letech, začalo v roce 2008.

ARD přejde na HD vysílání začátkem roku 2025

Německá veřejnoprávní televize ARD oznámila, že ukončí vysílání ve standardním rozlišení 7. ledna 2025. Diváci, kteří dosud sledují vysílání ve formátu SD, budou muset přejít na vysoké rozlišení, aby mohli nadále sledovat programy ARD. Tento krok je podle instituce součástí širšího technologického přechodu, který reflektuje změny v televizním průmyslu. Zároveň to umožní ARD optimalizovat náklady na vysílání a zlepšit kvalitu obrazu pro všechny diváky.

Stanice Das Erste, vlajková loď ARD, je dostupná nejen v Německu, ale také v nabídce českých operátorů jako Vodafone TV nebo Magenta TV. Kompletní portfolio kanálů ARD je možné sledovat volně přes satelit Astra na pozici 19,2 stupně východně. Po ukončení SD vysílání zůstanou tyto programy nadále dostupné v HD formátu, což přinese lepší divácký zážitek, zejména díky vyšší kvalitě obrazu a zvuku. Zcela volné satelitní vysílání ARD a ZDF do celé Evropy je zcela unikátní.

ZDF uzavře přechod na HD za deset měsíců

Německá televize ZDF oznámila, že ukončí vysílání svých kanálů v SD kvalitě prostřednictvím satelitu k datu 18. listopadu 2025. Tento krok ovlivní mimo jiné kanály ZDF, ZDFinfo, ZDFneo, 3sat a KiKA, které budou dostupné pouze v modernějších formátech. Rozhodnutí přichází po více než 15 letech paralelního vysílání v SD a HD kvalitě. ZDF tímto krokem reaguje na technologické změny a očekávání diváků, kteří stále častěji volí kvalitnější rozlišení.

Odstraněním SD vysílání se podle ARD ušetří náklady na distribuci a zvýší se technologická efektivita vysílání. Tento krok následuje po rozhodnutí jiných vysílacích partnerů, jako jsou Arte a Phoenix, kteří ukončili SD vysílání už v roce 2022. ZDF v současné době informuje diváky o přechodu na HD vysílání, aby zajistila hladký přechod pro všechny uživatele. Tento krok podtrhuje rostoucí trend v oblasti televizního vysílání v Evropě. Signál ZDF v HD rozlišení si již v uplynulých měsících zajistili operátoři T-Mobile a SledováníTV. Vzhledem k tomu, že stanice je však šířena již bez příznaku HD, divák de facto nic nepozná. T-Mobile ji totiž nadále nabízí v SD.