Vítězem festivalu Serial Killer je srbský seriál Operace Šavle

neděle, 29. září 2024, 08:00 Aktuality, TV MediaGuru

Sedmý ročník televizního festivalu Serial Killer, který se zaměřuje na kvalitní evropskou seriálovou tvorbu, rozdal své ceny.

Operace Šavle, zdroj: Serial Killer

Operace Šavle, zdroj: Serial Killer

Letošním vítězem festivalu Serial Killer a držitelem ceny Primetime Killer se stal seriál Operace Šavle scenáristického, producentského a režisérského dua srbských tvůrců Gorana Stankoviće a Vladimira Tagiće. Porota vyzdvihla vynikající řemeslné zpracování seriálu – jak po technické, tak i po emocionální stránce. Konstatovala, že scénář, kamera, střih i zvuk byly vskutku výjimečné.

Seriál na motivy reálných událostí vypráví příběh Zorana Djindjiće, někdejšího disidenta, který byl v Srbsku klíčovou postavou vzpoury proti bývalému prezidentovi Slobodanu Miloševićovi

„Po skvělé minisérii Rodina o Miloševićově odchodu z politické scény, která v roce 2021 získala na festivalu Serial Killer hlavní cenu poroty, přichází ze Srbska další důkaz o tom, že kvalitní televize je tu dokonale ovládnutou platformou pro zpracovávání nedávné traumatizující historie,“ říká o vítězném seriálu dramaturgyně programu Táňa Zabloudilová.

Porota se letos rozhodla udělit také dvě zvláštní uznání – u českého seriálu Dcera národa ocenila výjimečnou scénografii a titulu Vím, jak dýcháš z Bosny a Herzegoviny udělila čestné uznání za komplexní scénář, který dával stejnou váhu příběhu i postavám.

Právě tvůrkyně druhého jmenovaného titulu, bosenská režisérka, scenáristka a producentka Jasmila Žbanić, si letos na festivalu převzala cenu Progressive Killer 2024 pro výjimečnou osobnost televizní tvorby z regionu střední a východní Evropy. Žbanić je publiku známá také jako režisérka na Oscara nominovaného filmu Quo vadis, Aida? nebo šesté epizody s názvem Rodina z úspěšného seriálu The Last of Us.

Cenu Quick Killer za nejlepší krátkometrážní seriál si letos od porotce a světového odborníka na tuto kategorii Joëla Bassageta odnesl polsko-běloruský webseriál Procesy Andreie Kashperského.

Festival Serial Killer letos uvedl 35 seriálů z 19 zemí. Konference TV Days představila téměř 70 přednášejících. Mezi nimi vystoupili například americká producentka seriálu The Bear Carrie Holt de Lama, bývalá seniorní viceprezidentka pro TV a filmovou distribuci společnosti NBCUniversal v New Yorku Gillian Rose, Veronika Kováčová z německé společnosti Beta Film či Alexandre de Piel a Virginie Padilla z ARTE France.

Za přítomnosti signatářů z APA, ARAS, FAMU, České televize, Primy a Novy bylo letos podepsáno zakládající memorandum Platformy udržitelnosti.

APA, FAMU, Nova, ČT, Prima a ARAS zakládají platformu pro udržitelnost

pátek 27. září 2024

-mav-