Vizibilita je klíčovým faktorem úspěšné online kampaně

pátek, 6. září 2024, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Obecně se uvádí, že průměrná vizibilita bannerových reklam v Česku se pohybuje kolem 40–60 %, zatímco u videoreklam je to kolem 60–70 %, píše Vladimír Kuchař z agentury Key Advantage.

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Koupili byste si dobrovolně vagón jablek, ve kterém by jich bylo 95 % shnilých? Že to je nesmysl? V online marketingu to přitom není nic nereálného. Některá média prodávají reklamní plochy na svých webech s tím, že předem ví, že vizibilita bannerů a videí, neboli možnost je vidět, dosahuje 40 nebo 15 nebo třeba právě jen 5 %. Polopatě řečeno, z počtu bannerů, které jste za nemalou cenu zaplatili všechny, jich skutečně návštěvníci daného webu uvidí třeba jen každý dvacátý.

V digitálním marketingu se neustále mění pravidla hry. S rostoucí konkurencí a rychlým technologickým pokrokem je pro firmy stále obtížnější dosáhnout toho, aby jejich reklamy byly viděny. Jedním z nejdůležitějších ukazatelů efektivity reklamních kampaní je vizibilita.

Velká online média, jako třeba Seznam, Mafra nebo Economia, vizibilitu běžně negarantují ani nereportují. Na jednu stranu uvádí, že aktivně pracují na zvyšování vizibility reklam, což zahrnuje strategické umisťování a využívání pokročilých technologií pro měření a optimalizaci, na druhou stranu přiznávají, že to není s vizibilitou růžové.

Například Seznam.cz k problematice uvádí: „To jestli člověk reklamu uvidí nebo ne, zda-li doscrolluje nebo nedoscrolluje až k reklamě, poskytovatel online reklamního prostoru, včetně Seznam.cz, u řady formátů úplně neovlivní.”

Co je to vizibilita?

Vizibilita v kontextu digitálního marketingu označuje procento zobrazení reklamy, které bylo skutečně viděno uživateli. Jednoduše řečeno, je to schopnost reklamy být viditelná pro uživatele na obrazovce po dobu, která je dostatečná pro to, aby mohla mít reklamní sdělení nějaký efekt. Vizibilita je klíčovým faktorem, protože pokud reklama není viditelná, nemá smysl hodnotit její další výkonnostní metriky, jako jsou kliknutí nebo konverze.

Standardy vizibility

  • Vizibilita bannerů

Podle standardů definovaných MRC (Media Rating Council) a IAB (Interactive Advertising Bureau) je bannerová reklama považována za vizibilní, pokud je alespoň 50 % její plochy viditelné na obrazovce po dobu alespoň jedné sekundy. Toto kritérium je obecně přijímáno jako minimální požadavek pro to, aby reklama měla šanci zaujmout uživatele.

  • Vizibilita videí

U video reklam je situace trochu složitější. Pro video reklamy platí, že musí být viditelných alespoň 50 % plochy videa po dobu alespoň dvou po sobě jdoucích sekund. Tento standard bere v úvahu délku času potřebnou k tomu, aby uživatelé mohli zachytit klíčové prvky videoreklamy.

Průměrné hodnoty vizibility v Česku

Podle různých studií a reportů se průměrné hodnoty vizibility v Česku mohou lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako je typ webu, umístění reklamy a kvalita kreativního obsahu. Obecně se uvádí, že průměrná vizibilita bannerových reklam se pohybuje kolem 40–60 %, zatímco u videoreklam je to kolem 60–70 %.

Naše zkušenosti

V jedné z kampaní naší agentury Key Advantage jsme pro klienta zakoupili reklamní prostor v různých online médiích a měřili jsme výsledky pomocí Google Campaign Manager. Výsledky byly překvapivé a poskytly cenné poznatky o efektivitě různých formátů reklamy.

  • Megaboard na Economia

Jedním z formátů, které jsme testovali, byl Megaboard 970x310 na webech vydavatelství Economia (Aktualne.cz, Hn.cz, Zena.cz). Navzdory velkému formátu, který je nepřehlédnutelný, se ukázalo, že se zobrazuje až na konci stránky, což vede k nižší míře viditelnosti. Naměřená zobrazení byla 132 963, ale viditelných zobrazení 7 100, což odpovídá míře viditelnosti 5,34 %. 

Megaboard 970x310, repro: Aktuálně.cz

Megaboard 970x310, repro: Aktuálně.cz

  • Seznam Video Bumper

Další testovaný formát byl video bumper na Seznam.cz. Tento formát měl výrazně lepší výsledky s mírou viditelnosti 54,01 %. Naměřená zobrazení byla 160 616, z toho viditelných zobrazení 86 749. Video umístěné uprostřed článku se spouští automaticky, což snižuje šance, že uživatel reklamu uvidí, když pouze přeskroluje stránku.

Video bumper na webu Novinky.cz, repro: Seznam.cz

Video bumper na webu Novinky.cz, repro: Seznam.cz

  • Instream Video na Economia

Další testovaný formát byl instream video na Economia, který dosáhl míry viditelnosti 55,94 %. Z celkového počtu 74 361 zobrazení bylo viditelných 41 597. Tento formát, podobně jako video bumper, se spouští automaticky, což snižuje jeho reálné zhlédnutí.

Instream video na webech Economia, zdroj: repro Economia

Instream video na webech Economia, zdroj: repro Economia

  • Bannery na webech skupiny Mafra

Testovali jsme také různé bannerové formáty na webech společnosti Mafra (iDnes.cz, lidovky.cz, express.cz). Banner 300x250 měl celkově 544 629 zobrazení, z toho viditelných 71 619, což odpovídá míře viditelnosti 13,15 %. Větší banner 300x600 dosáhl lepších výsledků s mírou viditelnosti 34,98 %, z celkového počtu 318 040 zobrazení bylo viditelných 111 250.

iDnes banner 300x600. zdroj: repro Mafra

iDnes banner 300x600. zdroj: repro Mafra

Význam vizibility pro úspěch kampaně

Vizibilita je zásadní pro úspěch reklamní kampaně. Reklama, která není viditelná, nemůže plnit svůj účel a ovlivňovat chování uživatelů. Proto je důležité, aby marketéři nejen sledovali míru vizibility svých reklam, ale také se snažili optimalizovat umístění a formát svých reklam tak, aby dosáhli co nejvyšší vizibility. To může zahrnovat výběr kvalitních webových stránek s vysokou návštěvností, optimalizaci kreativy pro rychlejší načítání nebo využívání pokročilých technologických řešení pro měření a optimalizaci vizibility.

Vizibilitu lze efektivně řídit a optimalizovat pomocí pokročilých nástrojů, jako jsou Google Display & Video 360 (DV360) a Google Campaign Manager. Tyto platformy umožňují marketérům nejen sledovat, ale i aktivně řídit, jak často a kde se jejich reklamy zobrazují, aby dosáhly co nejvyšší míry viditelnosti.

Google DV360 umožňuje plánovat a řídit kampaně s využitím real-time bidding (RTB), což znamená, že reklamy jsou umísťovány na základě aktuálních aukcí, kde se bere v úvahu také potenciální vizibilita zobrazení. DV360 také poskytuje podrobné reporty o výkonu kampaní, včetně metrik vizibility, což umožňuje marketérům upravovat strategii v reálném čase. Může i cílit cílení na specifické inventory nebo nastavit minimální prahy vizibility pro zobrazování reklam.

Zdroj: Key Advantages s využitím Google DV360

Zdroj: Key Advantages s využitím Google DV360

Google Campaign Manager pak poskytuje nástroje pro měření a analýzu výkonu reklam. S jeho pomocí mohou marketéři sledovat, kolik zobrazení bylo skutečně viditelných a jak dlouho zůstala reklama na obrazovce uživatele. 

Tyto nástroje jsou nezbytné pro moderní digitální marketing, kde je vizibilita klíčovým faktorem úspěchu. Marketéři mohou nejen monitorovat, ale i aktivně řídit a optimalizovat své kampaně, aby dosáhli co nejlepších výsledků.

Doporučení ohledně vizibility

Z našich zkušeností je zřejmé, že umístění a formát reklamy hraje zásadní roli v její viditelnosti. Zde jsou naše doporučení:

1. Strategické umístění: Zajistěte, aby byly vaše reklamy umístěny v části stránky, kterou uživatelé skutečně navštěvují. Vyhněte se umístění na konci stránky, kde je pravděpodobnost, že uživatel doscrolluje, nízká.

2. Výběr formátu: Investujte do formátů, které mají vyšší šanci na viditelnost, jako jsou branding nebo instream videa, která se automaticky nespouští.

3. Monitorování a optimalizace: Pravidelně sledujte a analyzujte výsledky vašich kampaní pomocí nástrojů jako Campaign Manager. Optimalizujte kampaně na základě reálných dat a výsledků.

4. Garance viditelnosti: Využívejte technologie, které umožňují plánovat a řídit viditelnost kampaní. Například technologie DV360 umožňuje garantovat až 80% viditelnost bannerů, což může výrazně zvýšit efektivitu kampaně.

Implementací těchto strategií můžete výrazně zlepšit viditelnost vašich reklamních kampaní a dosáhnout lepších výsledků.

Autor textu: Vladimír Kuchař, account manažer, Key Advantage