Vychází kniha Identita – příběh českého grafického designu

pátek, 13. září 2024, 10:30 Aktuality, Marketing MediaGuru

Kniha Identita kolektivu kolem Lindy Kudrnovské odhaluje na 520 stranách příběh českého grafického univerza. 

Kniha Identita, zdroj: Paseka

Kniha Identita, zdroj: Paseka

Vychází kniha Identita – příběh českého grafického designu, pod nímž je podepsán kolektiv kolem Lindy Kudrnovské. Jedná se o více než pětisetstránkovou monografii s grafickou úpravou Adély Svobodové a Filipa Blažka

Linda Kudrnovská, teoretička designu, editorka a autorka textů, oslovila desítky odborníků a institucí z oboru grafického designu, ale i z řad sociologů nebo kulturních antropologů z Čech i zahraničí. Kniha, kterou vydává Nakladatelství Paseka ve spolupráci s Typo a Mowshe, přináší vhled do světa českého grafického designu a typografie.

Kolektivní monografie je rozdělena do šesti kapitol – Veřejný prostor, Každodennost, Státnost a propaganda, Média, Knihy a vzdělávání a Za hranice. Každá z nich obsahuje rozhovory, profily, studie, upozorňuje na fenomény a zajímavé oborové projekty. Studie čtenáře provedou například orientačními systémy v architektuře a pražském metru, proměnami českého filmového plakátu, historií Bienále Brno či původním českým písmem. Mezi zásadními projekty jsou v knize uvedeny například – design pro Národní technickou knihovnu nebo MFF Karlovy Vary, plakáty sametové revoluce, kultovní časopis Živel nebo písmo Comenia Script. 

Texty a eseje pocházejí od 22 autorů, mezi nimiž jsou mimo jiné Ivan Adamovič, Steven Heller, Iva Knobloch, Jiří Přibáň, Pavel Ryška, Marta Sylvestrová nebo Jindřich Toman, a tematicky se dotýkají například budoucnosti grafického designu, propagandy, estetiky a politiky, státních symbolů nebo obalového designu. V 18 obsáhlých rozhovorech dostali slovo Rostislav Vaněk, Petr Babák, Tomáš Machek, Aleš Najbrt, Robert V. Novák, Tomáš Brousil, Clara Istlerová, Jan Solpera, Zuzana Lednická, František Štorm, Veronika Burian, Radim Peško, Marek Pistora, Klára Kvízová, Karel Haloun, Tomáš Celizna a Luboš Drtina. Linda Kudrnovská ještě zastihla i renomovaného typografa a profesora Zdeňka Zieglera, publikace tak nabízí v plném znění historicky poslední rozhovor s ním pořízený těsně před jeho loňským úmrtím. 

Součástí Identity jsou také dosud nepublikované obrazové materiály, originální skici, makety, fotografie a dokumenty ze soukromých i veřejných sbírek.

Kniha je k zakoupení na e-shopu Nakladatelství Paseka a projektidentita.cz/shop a u všech dobrých knihkupců. Doporučená cena je 1999 korun.

Linda Kudrnovská je společně s Filipem Blažkem také autorkou celého rozsáhlého projektu Identita, který kromě knihy zahrnuje také televizní cyklus, celovečerní film a výstavu. Ta bude přístupná veřejnosti ve všech třech patrech Musea Kampa od 12. října 2024 do 2. února 2025

-stk-