YouTube uvádí novinky, s Hype podpoří malé tvůrce

neděle, 29. září 2024, 08:05 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

YouTube představil několik novinek. Jednou z nich je i funkce Hype, jež chce pomoci menším tvůrcům.

Nová funkce Hype má pomoci rozšířit dosah malým a středním tvůrcům, zdroj: YouTube.

Nová funkce Hype má pomoci rozšířit dosah malým a středním tvůrcům, zdroj: YouTube.

Na své pravidelné akciMade on YouTube 2024 ukázala sociální video síť od Googlu několik svých nových nástrojů a funkcí, které mají pomoci tvůrcům s tvorbou obsahu, zlepšením dosahu, prací s fanoušky nebo monetizací. Jednou z novinek je například automatizovaný dabing nebo funkce Hype.  

Hype pomůže s dosahem malým tvůrcům

Funkcí Hype reaguje Google na velkou propast, která panuje mezi menšími a většími kanály. YouTuber, jenž přesáhne hranici 500 tisíc odběratelů, začne totiž skokově růst, a to nejen v počtu fanoušků, ale i příjmů, které ze svého videobsahu vytěží. Jeho videa totiž získávají více zhlédnutí, tím pádem více doporučení i peněz. „Tento nepoměrný růst příjmů vnímáme, ačkoliv většina našich tvůrců je spíše menší velikosti,“ uvádí Bangaly Kaba, ředitel produktového managementu YouTube. 

Ke zviditelnění menších kanálů pomůže Hype, jenž představuje zcela nový způsob, jak bude možné tvůrce za jejich obsah ocenit. Díky němu se totiž právě malí a střední tvůrci mohou dostat na týdenní žebříček kanálů, který by jim měl pomoci ke zvětšení dosahu. „Berte to jako rozšíření tlačítka ‚To se mi líbí’ – pokud se vám video opravdu líbí, můžete kliknout na ‚To se mi líbí’ a poté na ‚Hype’, a pomoci tak tvůrci dostat se do žebříčku,“ přibližuje YouTube na svém blogu s tím, že je to trochu podobné funkci Trending. Hype bude nejprve představen v Brazílii, Turecku a na Tchaj-wanu, následně se rozšíří na další trhy. 

Pokud se video sledujícím líbí, mohou ho ocenit lajkem nebo tlačítkem Hype, zdroj: YouTube.

Pokud se video sledujícím líbí, mohou ho ocenit lajkem nebo tlačítkem Hype, zdroj: YouTube.

Pomocí AI bude možné i automatizovaně dabovat 

K dalším novinkám patří i automatizovaný dabing, jenž tvůrcům umožní oslovovat i cizojazyčná publika. Podle Johanny Voolich, Chief Product Officer YouTube, je tato síť dostupná ve více než 100 zemích a 80 jazycích. „Znamená to, že pro tvůrce obsahu zde existuje možnost škálovat své publikum, pokud budou schopni prolomit jazykové bariéry,“ vysvětluje a dodává, že nyní je nová funkce rozšířena na dalších 100 tisíc kanálů. Prozatím se jedná jen o velmi jednoduché dabování, do budoucna chce však YouTube napodobovat dabingem i hlas tvůrce a postihnout v jeho cizojazyčném hlasovém projevu také emoce či energii. 

Automatizovaný dabing je zatím jednoduchý, do budoucna by měl napodobovat hlas tvůrce, jeho emoce i energii, zdroj: YouTube.

Automatizovaný dabing je zatím jednoduchý, do budoucna by měl napodobovat hlas tvůrce, jeho emoce i energii, zdroj: YouTube.

Umělou inteligenci využívá YouTube i v dalších nových nástrojích. Novinkou je nástroj Veo, což je vlastně vylepšená funkce Dream Screen, která byla uvedena loni ve formátu YouTube Shorts. Pomocí technologie Google DeepMind s ním dokážou tvůrci vytvářet realističtější pozadí.  

Dále YouTube přichází s vylepšenou verzí karty Inspiration, jež se dá slovy Johanny Voolich přirovnat k „partnerovi v brainstormingu“. Tvůrcům pomáhá vylepšovat jejich obsah, například návrhem názvů, miniatur či osnov videí.

Pro práci s publikem zavádí YouTube novou funkci Communities, jež na stránkách kanálů umožní tvůrcům i značkám přímější interakci s fanoušky. Možné bude také sdílet obsah přímo na stránce daného kanálu. Spolu s tím je integrována AI i do Community Hub, který nahradí kartu komentářů. Umožní například zvýraznit časté komentátory nebo vytvoří návrhy k odpovědím na komentáře. 

YouTube přidává další monetizační nástroje 

Dále YouTube rozšiřuje za hranice USA a Jižní Koreje svou funkci YouTube Shopping, přes kterou přímo propojit video s propagovanými produkty a získat prostřednictvím affiliate programu určité procento z prodeje. Nově je dostupná i v Indonésii, v následujících týdnech přibude Thajsko a Vietnam.

Gify, poháněné nástrojem Jewels, se brzy dostanou i do vertikálního živého vysílání, což divákům umožní na obsah reagovat a posílat tvůrcům virtuální dary. 

YouTube na televizní obrazovce 

YouTube chce rovněž vylepšit divácký zážitek při sledování videí na televizních obrazovkách. Již brzy budou moci tvůrci uspořádat svůj obsah do sérií či epizod, a ulehčit tak svému publiku orientaci. Možné bude také automaticky přehrát nové video. 

Nově bude možné uspořádat video obsah do sérií či epizod pro lepší divácký zážitek na televizních obrazovkách, zdroj: YouTube.

Nově bude možné uspořádat video obsah do sérií či epizod pro lepší divácký zážitek na televizních obrazovkách, zdroj: YouTube.

-stk-