ATO vyhodnotí nabídky na měření TV sledovanosti mimo domov

pondělí, 14. října 2024, 07:10 TV MediaGuru

Asociace televizních organizací, která je zadavatelem projektu měření televizní sledovanosti, ho zamýšlí rozšířit o lokality mimo domov. V průběhu podzimu vyhodnotí nabídky od výzkumných agentur.

Michal Jordan. zdroj: ATO

Michal Jordan. zdroj: ATO

Asociace televizních organizací (ATO) už obdržela nabídky na projekt měření televizní sledovanosti mimo domov a v nejbližší době se jimi začne zabývat. Během podzimu je zamýšlí vyhodnotit a pokud vše půjde podle plánu, chtěla by měření odstartovat od ledna roku 2026. „Pro budoucnost televizního měření je důležitější rozhodnutí se tímto směrem vydat než plnění dílčích interních termínů. Musíme si být jisti, že vybíráme správné řešení,“ uvedl v rozhovoru pro MediaGuru.cz to jednatel ATO Michal Jordan.

Měření mimo domov patří k jedné ze tří priorit, které si Michal Jordan při svém nástupu do funkce v loňském roce vytyčil. Nové měření by ke stávajícím datům dodalo informace o tom, kolik diváků vyhledává televizní a video obsah i mimo obrazovky domácností – tedy na chatách, chalupách, v restauracích nebo při společném sledování na náměstích. Tato místa stávající projekt elektronického měření TV a video obsahu (PCEM) zatím nepostihují.   

Současný panel využívaný pro měření televizní sledovanosti, které pro ATO zajišťuje agentura Nielsen, by tak nově doplnil nový, nezávisle na něm budovaný panel mobilních měřidel, který by sledovanost mimo domov zohlednil. „Nestanovili jsme přesné zadání toho, jak by měření mimo domov mělo probíhat, ale to, že by se mělo uskutečnit na nově vytvořeném panelu, bychom rádi dodrželi. Obdrželi jsme nabídky v různých variantách a jsem velmi rád, že máme z čeho vybírat,“ říká Michal Jordan.

Své nabídky předložily Gemius (stávající realizátor měření návštěvnosti českého internetu NetMonitor), dále společně ResSolution Group a technologická firma D-core (v obou společnostech pracují lidé, kteří mají dlouhodobé zkušenosti z TV měření). Nabídku pro ATO připravila také agentura Median (stávající realizátor měření poslechovosti rádií Radioprojektu a měření čtenosti tisku Mediaprojektu a rovněž i realizátor měření AdMeter). Zájem projevila i agentura Talk / Reppublika, která má zkušenosti s měřením médií ze zahraničí, a také agentura Stem/Mark (realizátor měření Radioprojekt a Mediaprojekt).

Všechny nabídky pracují s měřením pomocí mobilních telefonů na bázi audiomatchingu (softwarová řešení bez speciálních hardwarových měřidel). ATO předpokládá, že velikost panelu pro měření mimo domov by měla dosahovat 1000–1200 respondentů.

„Všechny nabídky jsou zajímavé, každá má nějaká specifika a budeme muset zvážit, co je pro další fázi rozvoje stávajícího měření nejvhodnější. Budoucnost měření TV sledovanosti osobně vidím v tom, že se bude rozrůstat a zkvalitňovat pomocí dílčích projektů, které se na ten páteřní nabalí a pomocí datové fúze spojí v jednotná data,“ popisuje Michal Jordan.

Přestože elektronické měření TV sledovanosti běží v Česku od roku 1997, rozšíření projektu o další místa mimo domov se za tu dobu nepodařilo. Nenašel se způsob, jak měření udělat dostatečně robustní a ekonomicky udržitelné. Jednatele ATO nově inspirovala zkušenost z Polska, kde se měření mimo domov podařilo před třemi lety spustit. „Polsko šlo evoluční cestou. Vedle televizního panelu, který má vybudovaný Nielsen (stejný realizátor jako v Česku, pozn. red.), se používají data z panelu Gemius založeném na chytrých telefonech s měřícím softwarem. Nielsen pak tato data spojuje s daty o sledování televize v domácnostech, které sbírá prostřednictvím vlastního panelu,“ popisuje Jordan. Ale podobná rozšíření projektů a propojení panelů existují i v jiných zemích, i další trhy tyto otázky řeší.

Pro tuzemské televizní provozovatele by zapojení měření dalších míst sledovanosti televize mohlo být zajímavé i z důvodu předpokládané vyšší celkové sledovanosti, a s tím souvisejícím navýšením komerčního prostoru pro prodej reklamy.

Michal Jordan: AdCross, RPD i měření mimo domov jsou výzkumné priority ATO

čtvrtek 21. září 2023

-mav-