České domácnosti se do dekarbonizace nehrnou, bojí se zdražení

pátek, 4. října 2024, 06:55 Udržitelnost, Výzkum MediaGuru

Přechod na jiný typ energie skutečně plánuje pouze devět procent domácností, ukazuje výzkum Knowlimits Group.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Polovina českých domácností topí plynem, uhlím nebo dřevem a dalších 30 % využívá centrální zdroje tepla, které v českém prostředí tvoří převážně teplárny na fosilní paliva. Přechod na jiný typ energie ale plánuje pouze devět procent domácností. Lidé sice pokládají za důležité, abychom přešli z fosilních na méně znečišťující zdroje, zároveň se však obávají, že tento přechod zvýší ceny energií. Vyplývá to z aktuálního průzkumu veřejného mínění české komunikační skupiny Knowlimits Group.

„Snížení emisí budov patří k nejdůležitějším opatřením evropského Green Dealu v boji proti klimatické změně. Asociace podniků topenářské techniky nicméně odhaduje, že v Česku stále funguje až čtvrt milionu kotlů první a druhé emisní třídy, a to navzdory zákazu platnému od 1. září. České domácnosti tedy stojí teprve na začátku této cesty a z jejich aktuálních postojů čteme, že se na ni zatím ani moc vydat nechtějí. Přinejmenším v sektoru domácností tak bude nejspíš u nás dekarbonizace i nadále postupovat velmi pomalu,“ říká Zdeněk Kubena, ředitel výzkumu Knowlimits Group.

Jako hlavní zdroj vytápění využívají domácnosti nejčastěji kotle na zemní plyn (32 %) a dálkové teplo (30 %), méně už pak kotle na pevná paliva (18 %). Mezi zdroji energie pro vaření dominuje elektřina (57 %) před zemním plynem (36 %). V oblasti teplé užitkové vody je nadvláda elektřiny méně dominantní (40 %), a to hlavně kvůli značnému podílu centrálního ohřevu (32 %). Pouze 9 % domácností přitom plánuje změnu typu energie pro topení, vaření nebo ohřev vody. Mezi preferovanými novými zdroji figurují v přibližně rovnocenném zastoupení fotovoltaika, plyn, elektřina, ekologický kotel na pevná paliva a tepelná čerpadla.

Zdroj: Knowlimits Group

Zdroj: Knowlimits Group

Zdroj: Knowlimits Group

Zdroj: Knowlimits Group

Při výběru dodavatele energií je pro spotřebitele klíčovým faktorem cena, dále její fixace, jasné smluvní podmínky a historie dodavatelské společnosti. Původ zdroje energie či aktivity dodavatele v oblasti ochrany životního prostředí naopak nehrají tak zásadní roli.

Z dotazování dále vyplynulo, že pro téměř polovinu lidí je přechod z fosilních na alternativní zdroje energie středně důležitý, pro třetinu pak životně důležitý. Dvě třetiny se však domnívají, že v důsledku transformace dojde ke zdražení energií (z toho většina očekává neúměrný nárůst cen). Jen 24 % lidí pak projevilo ochotu si za odběr zelené energie skutečně připlatit.

Zdroj: Knowlimits Group

Zdroj: Knowlimits Group

Zdroj: Knowlimits Group

Zdroj: Knowlimits Group

Průzkum také potvrdil dlouhodobou českou podporu jaderné energie a energetické soběstačnosti. Téměř dvě třetiny respondentů uvedly, že jádro by mělo být považováno za čistý zdroj. Pro více než 40 % reprezentuje nejvhodnější náhradu za fosilní paliva. Podle naprosté většiny respondentů (83 %) by stát měl být plně soběstačný ve výrobě elektřiny.

Zdroj: Knowlimits Group

Zdroj: Knowlimits Group

O výzkumu

Výzkum komunikační skupiny Knowlimits Group proběhl letos na jaře. Na vzorku 1049 osob ve věku 15-69 reprezentativní na českou populaci dle pohlaví, věku, nejvyššího dosaženého vzdělání, velikosti místa bydliště a kraje. Sběr dat proběhl formou dotazování na internetovém panelu respondentů (metodou CAWI).

-mav-