CRA: TV vysílání 5G by se mohlo komerčně rozjet v roce 2027

čtvrtek, 24. října 2024, 11:45 TV MediaGuru

Vývoj nového vysílacího standardu 5G Broadcasting postupuje podle Českých Radiokomunikací rychle dopředu. Společnost věří, že v horizontu tří let by mohl začít komerčně fungovat i na českém trhu.

Marcel Procházka na prezentaci 5G Brodcasting, zdroj: CRA

Marcel Procházka na prezentaci 5G Brodcasting, zdroj: CRA

České Radiokomunikace (CRA) předpokládají, že komerční provoz vysílání 5G Broadcasting by v Česku mohl začít v roce 2027. Na středečním setkání s novináři a partnery to uvedl Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru CRA. Radiokomunikace zahájily testování 5G Broadcasting v roce 2022 a očekávají, že testování a příprava pro zahájení komerčního vysílání bude probíhat i v příštím a přespříštím roce.

Podle generálního ředitele CRA Miloše Mastníka se vývoj na poli 5G posunuje rychle dopředu. Přibývají mobilní zařízení, která 5G Broadcasting podporují. Vedle Xiaomi, kde je 5G možné sledovat, se přidává i Motorola a blízko před spuštěním podpory 5G Broadcasting je i Samsung

5G Broadcasting, jehož podstatou je doručení multimediálního obsahu na mobilní telefon i bez toho, aby byl připojený, je nový vysílací standard, který využívá výhody DVB-T2. Neznamená to ale, že by měl DVB-T2 nahradit, oba typy vysílání se mohou doplňovat. Má být až 11krát energeticky šetrnější než stávající IPTV nebo mobilní streaming. Každý mobilní telefon totiž dnes generuje jeden stream, což může vytvářet tlak na kapacitu mobilní sítě. „V 5G se přenáší pouze jednou a vysílání může sledovat neomezený počet lidí,“ vysvětlil Procházka. Do budoucna může také nahradit mobilní sítě pro přenos lineární TV včetně možností přepínat do nelineárního módu.

Zdroj: České Radiokomunikace

Zdroj: České Radiokomunikace

K tomu, aby se testování překlopilo v komerční provoz, je podle Procházky nutné splnit tři podmínky. Je třeba najít obchodní model pro 5G Broadcasting, zároveň je nutné připravit vysílací síť a také dostatečnou penetraci mobilních přístrojů podporujících nový vysílací standard. Radiokomunikace jsou připraveny investovat do rozšíření sítě a počítají také s výstavbou nových vysílačů. Na jaře 2025 chtějí požádat ČTÚ o souhlas s dalším testováním 5G Broadcasting. Věří zároveň, že výhody vysílacího standardu přilákají partnery, se kterými by CRA mohly projekt rozvíjet.  

„V technologii 5G Broadcast vidíme jednu z cest budoucího pozemního digitálního televizního vysílání. Umožní přijímat vysílání na mobilu, a to i v oblastech bez signálu běžných mobilních sítí, což zvyšuje jak možnosti informování v krizových situacích, tak například sledování televizního obsahu při cestování,“ říká Miloš Mastník, generální ředitel CRA. „Zároveň se televizní obsah stane dostupnějším pro mladší generace, které jsou zvyklé na obrazovce mobilu sledovat cokoliv,“ dodává.

CRA v současné době testují 5G Broadcast z vysílače Praha Žižkov. Test probíhá v duplexní mezeře pásma 700 MHz, na kmitočtu 742 MHz s výkonem 32 kW. Testovací stream obsahuje vysílání stanic ČT 24 a CNN Prima News a pokrývá Prahu a část středních Čech.

-mav-