Fidurock investoval do své první kampaně, představuje se veřejnosti

úterý, 8. října 2024, 14:50 Marketing MediaGuru

Po deseti letech existence se investiční skupina Fidurock rozhodla pro reklamní komunikaci v médiích. Jejím cílem je znalost značky i povědomí postupně zvyšovat.

David Nguyen, zdroj: Fidurock

David Nguyen, zdroj: Fidurock

Investiční skupina Fidurock představila v minulém týdnu novou vizuální identitu a také rozsáhlou onlinovou a outdoorovou kampaň s mottem „Nenechte se rozhodit krátkodobými výkyvy. Investujte s klidem.“ Za přípravou nové vizuální identity a kampaně stojí Studio Boldie. Klíčovým prvkem kampaně je 30sekundový spot ve čtyřech různých verzích, doplněný o statické bannery.

„Studio Boldie nám pomohlo efektivně nastavit komunikaci, která vychází z našeho DNA. Představujeme se a vzbuzujeme apel na lidi, aby více přemýšleli nad financemi,“ říká k vůbec první kampani pod jeho vedením marketingový ředitel skupiny Fidurock, David Nguyen. „Chceme se lidem ukázat a představit, na produktové kampaně přijde čas později. Nyní je pro nás důležité, aby nás začala veřejnost vnímat," dodává dále v rozhovoru, ve kterém představuje další plány.

Reklamní spot společnosti Fidurock, zdroj: Fidurock

Otázky pro Davida Nguyena

Spustili jste novou kampaň, jen v Praze je několik billboardů a citylightů. Co je jejím smyslem a cílem?

Slyšeli jste někdy o Fidurocku?

Nevzpomínám si.

Nejste sami, i proto jsme se rozhodli znalost značky i povědomí postupně zvyšovat a začít se představovat široké veřejnosti. Jsme na trhu deset let, ale vzhledem k zaměření našeho byznysu jsme dosud neměli příliš důvod komunikovat s širší veřejností. Upřímně řečeno, Fidurock s tím chtěl začít až ve chvíli, kdy bude mít něco hmatatelného za sebou.

A to už má?

Nemovitostní portfolio skupiny Fidurock přesahuje 8 miliard korun. Do portfolia patří například třináct retailových parků po celé republice, činžovní domy v Praze, Brně a dalších městech. Nemovitostmi to nekončí. Naší součástí je i vinařství Zlati Grič ve Slovinsku a prodejce audio & video techniky VOIX. Osobně se mi líbí, jak to mají majitelé a celé vedení skupiny nastavené a jaký přístup ke komunikaci měli. Pro mě, jako vedoucího marketingu, je situace složitější, protože nestavím na již vypracovaných základech, ale spíše na zelené louce. O to větší výzva to ale je.

Větší kampaň jste tedy nikdy nedělali?

Image kampaň se opravdu nikdy nedělala. V rámci jedné z našich divizí vyčleněných pro nájemní bydlení děláme cílené online kampaně na potenciální nájemníky, ale takto velká kampaň na celou skupinu je naše premiéra.

Co je tedy cílem kampaně?

Kromě budování značky Fidurocku a zvýšení povědomí o skupině je to apel na lidi, aby více přemýšleli nad svými financemi a nenechávali je bez jakéhokoli zhodnocení ležet na běžných účtech, kde oproti předchozím měsícům významně klesly úrokové sazby. Chceme jim ukázat, že investovat se dá i s klidem, a tento claim podpořit důkazy naší práce.

Říkáte, že cílem je představit Fidurock a apel na lidi, aby více přemýšleli nad investováním. Takových produktů jsou ale na trhu stovky, proč by měli své peníze dávat právě vám?

Fidurock investuje do rezidenčních nemovitostí v centrálních lokalitách Prahy, Brna či Plzně. Jako jedna z mála nemovitostních skupin máme celý proces od akvizice, přes rekonstrukce až po pronájem ve vlastních rukách. Víme, co kupujeme, za kolik, a jak musí nemovitost nakonec vypadat, aby dávala smysl pro nás i naše partnery. Umíme byty efektivně spravovat a v lokalitách, kde činžovní domy máme, ceny stabilně rostou vzhledem k demografickému růstu těchto oblastí.

Kde všude bude kampaň probíhat?

Online kampaň poběží po celém Česku, v rámci OOH v Praze a Brně.

Chcete nalákat investory?

Chceme se lidem ukázat a představit, na produktové kampaně přijde čas později. Nyní je pro nás důležité, aby nás začala veřejnost vnímat. Na trhu je nespočet investičních skupin, které veřejnost zná, a my se zkrátka chceme dostat do širšího povědomí. Dosud o nás velmi dobře věděli lidé z byznysu, ale pro zbytek Čechů a Moravanů jsme byli neznámí. To budeme systematicky měnit, a slovo systematicky bych podtrhnul, protože nám nejde o jeden záblesk na billboardech. Existujeme deset let a pečlivě jsme pracovali na tom, abychom vybudovali silnou skupinu s velkým know-how. Stejně jako přistupujeme k byznysu, budeme postupovat i v budování brandu.

S kým jste na kampani spolupracovali a mezi kolika návrhy jste vybírali?

Dalo by se říct, že to všechno začalo po mém nástupu do Fidurocku v březnu letošního roku. Po interních debatách s vedením jsme se rozhodli budovat Fidurock jako silnou značku. Nepřipadalo ale v úvahu, abychom něco šili horkou jehlou. Udělali jsme si proto výběrové řízení na strategicko-kreativní agenturu. Pozvali jsme několik agentur a nechali si představit koncepty, jak by uchopily budoucí komunikaci skupiny. Nakonec jsme vybírali z asi pěti komunikačních konceptů a rozhodli se pro studio Boldie Zuzany Procházkové a Zdeňka Šemra. Komunikační koncept se však po dokončení strategie a výzkumu přirozeně vyvíjel, až jsme skončili u současného.

Proč právě Boldie?

Návrhů jsme viděli hodně, a vždy je těžké vybrat ten nejlepší, zvláště když se vám líbí a dávají smysl třeba dva i více konceptů. Návrh od Boldie byl velmi originální. Přesně pochopili, a nakonec i vystihli, kdo jsme. V agentuře jsou mladé osobnosti, jsou velmi dynamičtí, kreativní a zapálení pro práci. Celou přípravu strategie jsme zahájili marketingovým výzkumem. Z toho jsme následně navrhli architekturu značek a celkové brand DNA skupiny Fidurock. Poté už následovala vizuální identita, kde hlavním cílem bylo odlišit se od ostatních investičních skupin na trhu. To se snadno řekne, ale mnohem hůř dělá, protože segment investic a financí je velmi konzervativní. Když se rozhodnete svěřit někomu své vydělané peníze, partner musí vzbuzovat důvěru, a to s velkou extravagancí asi nedocílíte.

Když srovnáme vaši starou identitu a novou, je to obrat o 180 stupňů. Nemůže se vám to trochu vymstít? Sám říkáte, že se pohybujete v konzervativním odvětví.

Může to tak působit, a kdybychom to dělali tzv. na koleni, byl by to velký risk. My ale od začátku přistupujeme k budování celé identity čistě profesionálně. Věděli jsme, že to může působit až šokově, ale vycházelo nám z toho, že ten šok bude pozitivní. Rozhodli jsme se úplně vypustit luxusní zlatou barvu a použili světle fialovou. Jako symbol jsme vytvořili velké F, které se skládá ze stavebního pilíře a prvků viditelných například na činžovních domech, které tvoří stabilní část našeho byznysu. Tento symbol nyní používáme ve všech materiálech a dále ho rozpracováváme.

Co má vystihovat hlavní claim – „Investujte s klidem"?

Za skupinou je už dnes velké množství realizovaných projektů a mnohamiliardový majetek. Dokáže tak systematicky, s klidem a pokorou budovat projekty, které dotahuje do úspěšného konce. K dnešnímu dni máme přes třicet nemovitostí v portfoliu, včetně retailových parků, rezidenčních nemovitostí a vlastního developmentu. Někomu může přijít, že za deset let to není moc, a právě na takovém pohledu stavíme komunikaci. Pro nás není podstatný objem projektů, ale to, zda jsou smysluplné pro nás a naše investory. Pečlivě analyzujeme, zda nemovitost splňuje klíčové požadavky, a pokud ne, nekoupíme ji. My sami investujeme s rozvahou a klidem, a to samé teď nabízíme našim retailovým investorům. Klid přináší důvěru, rozvahu, bezpečí a stabilitu – přesně tyto emoce chceme, aby náš zákazník cítil ve spojení s naší značkou.

Váš kreativní koncept zní: „Nenechte se rozhodit krátkodobými výkyvy“. Proč?

Protože to dokonale doplňuje hlavní claim. Chceme dát do kontrastu další možnosti investování, které vám ze své podstaty příliš klidu nepřinášejí. Opakem toho jsou právě nově zrekonstruované a pronajaté nemovitosti. Jsou velmi stabilním segmentem, a i přes drobné výkyvy se vždy vrátí zpátky a konstantně rostou. A retailový zákazník chce především klid.

Jaký komunikační mix používáte?

V online kanálech půjdeme s kampaní do Google Ads, kde budeme hojně využívat YouTube, dále Sklik, Facebook, Instagram či LinkedIn. Všude budeme mít statické bannery s klíčovým vizuálem i videa se spotem. Máme připravené čtyři délky spotu: 6, 15, 20 a 30 vteřin. Mimo online sektor máme outdoor kampaň v Praze a Brně, která zahrnuje desítky různých billboardů a CLV. Navíc jsme partnery odborných a byznys akcí, jako jsou FINfest, Colors of Finance, Forbes Lepší Česko, nebo CzechCrunch Money Maker konference.

A PR?

PR je pro nás součást komunikace, ale nevztahoval bych ho přímo ke kampani. Je to pro nás dlouhodobá záležitost, kdy velmi otevřeně mluvíme o celém našem byznysu, realizovaných projektech nebo projektech v přípravě. Jsme transparentní, protože na důvěryhodnosti celý Fidurock stojí. Vztahy s médii a novináři jsou pro nás v tomto ohledu klíčové.

Máte v plánu komunikovat častěji?

V letošním roce je to první a poslední kampaň, ale od příštího roku budeme pokračovat, a to jak s brandovými, tak produktovými kampaněmi. Primárně budeme komunikovat retailový fond, který nyní otevíráme pro širokou veřejnost. Spolu s kampaní spouštíme nový web, který bude sdružovat celou nemovitostní skupinu včetně jejích divizí a retailového fondu. Jsem rád, že se nám ve spolupráci s Boldie a naším interním týmem daří vše sladit a vystupujeme jednotně a konzistentně.

Co dalšího připravujete?

Kromě brandové kampaně plánujeme více produktových kampaní. Hlavně budeme komunikovat retailový fond, který nyní otevíráme pro širokou veřejnost. Společně s kampaní navíc spouštíme nový web, který bude nyní sdružovat celou nemovitostní skupinu včetně jejích dalších divizí a retailového fondu. Jsem rád, že se nám daří ve spolupráci s naším interním týmem a Boldie všechno sladit a vystupujeme tak na veřejnost jednotně a konzistentně.

-mav-