Hrzánská pasáž má po rekonstrukci nové nájemce

sobota, 5. října 2024, 07:45 Aktuality, Retail MediaGuru

Hrzánská pasáž v Praze po rekonstrukci ožívá, její součástí je i devět nových nájemců z módy a umění.

Hrzánská pasáž po rekonstrukci, foto: Tomáš Rubín

Hrzánská pasáž po rekonstrukci, foto: Tomáš Rubín

Hrzánská pasáž, nacházející se v centru Prahy na adrese Celetná 12 a Kamzíkova 8, se po mnoha letech, kdy byla nepřístupná, otevírá veřejnosti. V barokním Paláci Hrzánů z Harasova tak vznikl prostor zasvěcený umění, módě, designu, hudbě i lokálním projektům, který obývá devět nových nájemců. 

„Hrzánské pasáži po letech vracíme nový život a transformujeme ji z průměrné turistické atrakce na jedinečný prostor nejen pro turisty, ale také pro místní obyvatele. Chtěli jsme tomuto historickému místu vrátit jeho genius loci. Ostatně před více než sto lety tu vedli textilní velkoobchod rodiče Franze Kafky,“ říká Magdalena Nováčková, ředitelka hudební nadace Stadler-Trier, která barokní Palác Hrzánů z Harasova vlastní.

V pasáži se nachází nejmenší koncertní sál v Česku, návštěvníci zde najdou také multifunkční prostor věnovaný české módě Sláva!, dále C12 Gallery nebo Ó Gallery. Dalšími podniky v Hrzánské pasáži jsou kavárna Coffee Room, showroom značky kabelek Folbeur, nebo minimalistický obchod přírodní kosmetiky Smyssly. Nový kolektiv obchodů zakončují projekt Numinos, umožňující prohlídky Prahy ve virtuální realitě, nebo nabídka plavek a volnočasové módy od návrhářky Terezie Trusinové.

„Společně chceme návštěvníkům nabídnout umění, design a českou módu a svým zaměřením a nabídkou si nekonkurovat, ale doplňovat se. Inspirovali jsme se v zahraničí, kde jsou celé ulice nebo čtvrti pojaté tímto způsobem. V jedné ulici najdete různé obchody a projekty, tím se místo stává atraktivní pro návštěvníky,” vysvětluje kolektiv projektů v Hrzánské pasáži. Součástí Paláce Hrzánů z Harasova by měly být také ateliéry designérů

Samotná pasáž vznikla v období, kdy paláce v Praze byly často propojovány, aby byl přesun mezi jednotlivými částmi města pohodlnější a rychlejší. Je charakteristická klenutými stropy, oblouky a propracovanými detaily, které evokují bohatou historii šlechtického rodu, který palác obýval.

-stk-