Nova pro rok 2025 zdraží reklamu o 22 %, dál prodává na 15-54

čtvrtek, 10. října 2024, 07:10 TV Martina Vojtěchovská

Obchodní politika televizní skupiny Nova počítá pro rok 2025 se zdražením reklamy o více než pětinu.

Obchodní ředitel TV Nova Honza Ulrych, zdroj: TV Nova

Obchodní ředitel TV Nova Honza Ulrych, zdroj: TV Nova

Cena televizní reklamy ve vysílání volně dostupných stanic skupiny Nova se pro rok 2025 v průměru zvýší o 22 % ve srovnání s rokem 2024. V rozhovoru pro MediaGuru.cz to uvedl obchodní ředitel skupiny Nova Honza Ulrych. Navýšení zohledňuje jak růst základního CPP, tak zvýšení v sezónních měsících a také v hlavním vysílacím čase. Jde o nejvyšší zdražení reklamního prostoru za posledních minimálně deset let. Potvrdila se tak očekávání o vysokém růstu cen TV reklamy, které se začaly výrazněji zvyšovat už před rokem (Nova +18 %).

„V příštím roce se cena za TV reklamu navyšuje v průměru o 22 %. Chceme dostát všem závazkům, a i nadále plně odbavovat veškeré reklamní kampaně klientů, kteří s námi uzavírají celoroční či jiné závazky," zdůvodnil zdražení Ulrych.

Základní nákupní cílová skupina se pro rok 2025 zatím měnit nebude a nadále tak platí, že Nova bude obchodovat diváckou skupinu ve věku 15-54 let. Nova také reaguje na přetlak poptávky zvýšením cen v sezónních měsících, konkrétně od února do listopadu (s výjimkou července a srpna). Pro podzimní měsíce září až listopad se tak koeficient dostane na úroveň 1,55. Cena se zvýší i v případě umístění spotů v hlavním vysílacím čase

Zdraží se také reklama na placených kanálech Nova Sport. Videoplatforma Voyo vstoupí i do nového roku bez reklamy. Reklamním zadavatelům nabízí možnost využít product placement. Do budoucna pak plánuje otevřít i nabídku sponzoringu.

Odpovědi na otázky pro obchodního ředitele skupiny Nova můžete číst níže.

Otázky pro Honzu Ulrycha

V polovině roku Nova avizovala, že zájem klientů o TV reklamu přetrvává, což v kombinaci s rostoucími náklady a zaplněností reklamního prostoru nedává jinou šanci, než TV reklamu pro rok 2025 opět zdražit. O kolik se teda cena reklamy navýší?

Kombinace růstu nákladů ve výrobě a snížení reklamního prostoru nám bohužel nedává jinou možnost než přistoupit ke zvýšení cenové hladiny i pro rok následující. V příštím roce se cena za TV reklamu navyšuje v průměru o 22 %. Chceme dostát všem závazkům, a i nadále plně odbavovat veškeré reklamní kampaně klientů, kteří s námi uzavírají celoroční či jiné závazky.

Jsou některé skupiny klientů v cenotvorbě zvýhodněné?

V rámci cenotvorby zachováváme vůči klientům jednotný přístup. Jsme rádi, že i přes složitou situaci nám klienti zachovávají přízeň a zájem o reklamní inventory přetrvává i v podzimních měsících. Pomáhá nám to v dodatečných výnosech, které můžeme investovat již tento rok do výroby nových pořadů pro příští rok. Silná programová nabídka nám zaručí nabídku kvalitního inventory pro naše klienty. Také věříme, že příští rok se ukáže mírné ekonomické oživení doprovázené vyšší poptávkou po reklamním prostoru. Chceme být na tuto situaci připraveni.

Jak byste popsal situaci na TV trhu? Co ji primárně ovlivní pro rok 2025 a co jste především museli zohlednit v obchodní politice pro příští rok?

V zahraničí i v Česku jsou patrné trendy kontinuálního poklesu lineární televize. Jediná cesta, jak snížit tento pokles, je v navyšování investic do programu, a tím českého diváka na televizních obrazovkách atraktivní nabídkou více zaujmout.  V naší obchodní politice jsme cenově zohledňovali především měsíce s vysokou poptávkou. Zároveň jsme přihlédli k úpravě ceny za lukrativní časové pásmo primetime. 

Pociťujete v obchodování rostoucí zájem diváků o VOD služby a konzumaci obsahu pomocí zpětného zhlédnutí?

Divák je čím dál náročnější, co se obsahu týče. Zájem o VOD platformy v Česku je stále na vzestupu a jsme rádi, že i v této oblasti dokážeme nabídnout kvalitní programovou nabídku na naší platformě Voyo. Díky spolupráci s těmi nejlepšími producenty dosahujeme skvělých výsledků. Voyo už překonalo hranici 850 tisíc předplatitelů v Česku a na Slovensku a stále roste. Obchodně mají klienti možnost se do formátů na Voyo zapojit pomocí product placementu v našich vlastních pořadech.

Neuvažujete podobně jako Prima o zamezení možností přeskakování reklamy ve zpětném zhlédnutí?

Uvědomujeme si, že je to jedna z cest, jak přinést dodatečné inventory a snížit tlak na cenu pro klienty. Již se touto možností nějaký čas zabýváme, zatím ale nemohu sdělit více.

Jak se pro rok 2025 změní sezónní a stopážové koeficienty?

Dochází k úpravě sezonních koeficientů v měsících, kdy očekáváme vysokou poptávku a vyprodanost. Změna se dotkne všech měsíců od února do listopadu, ovšem vyjma letních měsíců července a srpna. A jak už jsem zmiňoval, dojde k navýšení ceny primetime pásma. Stopážové koeficienty zachováme.

V létě jste připustil úvahy o změně nákupní cílové skupiny. Bude Nova dál prodávat na skupinu 15-54?

Naše úvahy směřovaly k mírnému posunutí naší CS směrem nahoru, ale stále s důrazným odskokem od konkurence. Nakonec jsme se rozhodli naši atraktivní cílovou skupinu A15-54 v příštím roce ještě ponechat. Věříme, že tímto krokem si zachováme přízeň klientů a výhodu oproti konkurenci.

Ukazuje se, že lineární televize je primárním médiem střední a starší generace. Nebylo by tedy řešením rozšířit cílovou skupinu nad 54 let?

Sledujeme trendy a vidíme, že populace stárne a spolu s ní i ta televizní. Dnešní padesátníci žijí jiný život než předchozí generace. Věříme, že se pro klienty postupně stanou lukrativní a bonitní skupinou a úpravu cílové skupiny v budoucnu přivítají.

Jaké nástroje může Nova využít, aby si své reklamní inventory navýšila? Je reálné přijít například s novým lineárním TV kanálem?

Zvolili jsme cestu podpory kontentu na stávajících komerčních kanálech. Hodně se zaměřujeme na to, abychom posílili diváckou základnu hlavního kanálu. Na příští rok chystáme kromě premiérových řad oblíbených seriálů a reality show hned několik novinek. Úspěšně jsme zvládli rebranding TV Nova v srpnu a chystáme v polovině října rebranding také Novy Cinemy, která má skvělé výsledky a drží si pozici čtvrté nejsledovanější stanice na trhu.

Zaznamenali jsme informaci, že Nova by se mohla připojit k projektu AdCross. Co si od tohoto kroku slibujete?

AdCross je bezesporu zajímavým projektem v oblasti měření, což je téma, které nás dlouhodobě zajímá. Nicméně nemůžeme komentovat ani případná jednání.

Jak se pro rok 2025 změní ceny reklamy na placených kanálech Nova Sport? A jakým způsobem se bude reklama na Nova Sportech prodávat?

Stanice Nova Sport rozšířily svou programovou nabídku o Evropskou a Konferenční ligu, ke kterým máme připravené nové obchodní balíčky. Sport je divácky stále velmi oblíbený a zájem o něj je veliký, zejména při účasti českých týmů a sportovců v nejlepších světových soutěžích. Kromě moderace cen směrem nahoru zásadní změny v obchodování Nova Sportu nechystáme.

Zůstane Voyo bez reklamní vrstvy i v roce 2025?

Obchodně mají klienti možnost se do našich vlastních formátů na Voyo zapojit pomocí product placementu. Uvažujeme i o možnosti nabídnout zde formu sponzoringu. Reklamní prostor v příštím roce zde nabízet neplánujeme. Naším cílem je nejdříve dosáhnout jednoho milionu předplatitelů v České republice a na Slovensku a věříme, že ho v příštím roce splníme. Až poté nám dává smysl nabídnout reklamní prostor klientům.

Reklamní tlak na TV Nova neustává, přijde další zdražování

úterý 11. června 2024