Okraj.cz: Regionální novinařina má jít do hloubky i v době klidu

neděle, 20. října 2024, 07:45 Internet & Mobil MediaGuru

V dobách klidu chybí v regionech novináři, kteří by se věnovali problémům do hloubky, říká v podcastu NFNZ Jan Žabka z nového severomoravského regionálního média Okraj.cz.

Jan Žabka, foto: Tomáš Škoda

Jan Žabka, foto: Tomáš Škoda

V Moravskoslezském kraji, který se podobně jako jiná místa stále vzpamatovává z obzvlášť ničivých povodní, působí nové regionální médium Okraj.cz. O tom, jak v době krize fungují regionální média a jak byly právě povodně mediálně pokrývané, pomluvil v podcastu Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNZ) V pressu Jan Žabka, jeden ze zakladatelů tohoto projektu. Hovořil o tom, proč v regionech často chybí hloubková žurnalistika, věnující se sociálním, ekonomickým a politickým problémům i mimo krizové situace.

Povodně byly přirozeně v poslední době velkým tématem zpravodajství, a to jak na celostátní, tak i regionální úrovni. Jan Žabka popisuje, že v Moravskoslezském kraji skvělou práci odvádí regionální zprávaři z veřejnoprávních médií, tedy České televize a Českého rozhlasu, která tam mají své redakce. „Myslím si, že v tuto chvíli se právě ukazuje role regionální žurnalistiky. Toho, že novinář je přímo mezi lidmi, má zdroje v daném místě,” dodává Žabka. Podle něj menší média, jako je Okraj.cz, nejsou v krizových situacích schopna rychle poskytovat aktuální informace kvůli omezeným kapacitám. Jejich role však spočívá ve zpětné analýze, například ve sledování toho, kam směřuje finanční pomoc, zda bylo možné katastrofě předejít, a jak reagovaly obce.

Okraj vznikl v únoru 2024 s cílem zaplnit mezeru v kvalitní hloubkové žurnalistice v regionech. Jan Žabka a jeho kolegové, všichni se zkušenostmi z významných celostátních médií, se rozhodli vrátit do regionu a věnovat se tématům, která zůstávají mimo pozornost velkých redakcí. Simona Janíková pracovala v Hospodářských novinách, Klára Filipová v reportérech ČT a současně působí v Českém rozhlase, zatímco Žabka má zkušenosti z redakce HlídacíPes.org. Založení Okraje tak bylo reakcí na potřebu kvalitního zpravodajství mimo velká města. Jak Žabka zdůrazňuje, v dobách krizí, jako jsou povodně, bývá zpravodajství dobře pokryté, ale v dobách klidu chybí novináři, kteří by se hlouběji věnovali sociálním, ekonomickým či politickým problémům regionu.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) se letos pustil mimo jiné také do podpory lokální žurnalistiky a jedním z podpořených projektů je právě Okraj.cz. Ostrava je dynamické město plné příběhů a i přesto čelí úpadku kvalitní regionální žurnalistiky. Kvůli omezeným financím redakcí a zvýšené pracovní zátěži se novináři zaměřují spíše na kvantitu než na hlubší analýzu. Projekt Okraj.cz usiluje o změnu tím, že se věnuje mikroregionům jako Osoblažsko, Odersko a Bruntálsko, kde novináři tráví čas s místními obyvateli, aby pochopili jejich problémy a přinesli kvalitní, kontextuální žurnalistiku. „Chceme lidem, kteří v daných místech žijí, říct, že na ně jako novináři myslíme," doplňuje Žabka.

Mladí novináři, kteří se vracejí do regionů, podle Jana Žabky dokazují, že kvalitní žurnalistika je v místních komunitách nejen smysluplná, ale také žádaná. Příklad Okraje by mohl inspirovat další mladé novináře k zakládání vlastních regionálních projektů po celé České republice. Kvalitní a nezávislá žurnalistika ale vyžaduje podporu filantropů a donorů, protože bez dostatečného financování a času na práci nelze udržet její nezávislost. Tímto směrem chce jít i Okraj.cz, který doufá, že podobné iniciativy obohatí českou mediální krajinu.

Redakce Okraj.cz: Jan Žabka, vlevo Klára Filipová, vpravo Simona Janíková, foto: Tomáš Škoda

Redakce Okraj.cz: Jan Žabka, vlevo Klára Filipová, vpravo Simona Janíková, foto: Tomáš Škoda

V rozhovoru také padla otázka na to, jaké jsou výzvy pro novináře, kteří se zaměřují na konkrétní regiony, často daleko od hlavních mediálních center. Moravskoslezský kraj je velmi rozmanitý, což znamená, že problémy a témata jsou v různých částech kraje jiné. Žabka tuto různorodost potvrdil a dodal, že cílem Okraje je pokrývat právě i zmíněné menší regiony.Problémy jsou v různých částech jiné, sociálně-ekonomická situace je jednoduše jiná, a to právě chceme ukázat,” zdůrazňuje.

Žabka v rozhovoru také osvětlil téma stereotypů, které stále panují v celostátních médiích o Ostravě a Moravskoslezském kraji. Lidé často nemají zcela ponětí, k jakému vývoji v oblasti došlo, a že už to není jen krajina uhlí a oceli, ale tento černobílý obraz místa je láká. „Podle mě naší rolí novinářů není lákat lidi na černobílé titulky, ale na skutečný popis reality," řekl Žabka, čímž poukázal na to, jak je důležité měnit zavedené obrazy a přinášet čtenářům skutečný a objektivní pohled na region.

Na závěr Jan Žabka hovořil o důležitosti budování komunity kolem Okraje. „Naším cílem je mít kolem sebe aktivní čtenáře, kteří nám budou přispívat tematicky a budou nám nějakým způsobem dávat zpětnou vazbu. My jako novináři určitě neděláme všechno správně,” řekl Žabka. Podle něj právě tato interakce zajišťuje dlouhodobou udržitelnost a nezávislost médií. Okraj také pořádá tematické akce, kvízy a workshopy zaměřené na mediální vzdělávání, přičemž se soustředí i na menší města kraje, kam novináři běžně nezavítají. Workshopy jsou určené pro žáky základních a středních škol, kde interaktivní formou probírají témata jako je žurnalistika, sociální sítě nebo umělá inteligence. Těmito aktivitami se Okraj snaží prohlubovat vazby s komunitou a rozšiřovat své působení mimo tradiční žurnalistiku.

Celý rozhovor s Janem Žabkou je možné si pustit na odkazu níže:

Zdroj: NFNZ