Opravme Česko spouští s Prahou projekt Cirkulace

sobota, 5. října 2024, 07:40 Aktuality, Marketing, Udržitelnost MediaGuru

Opravme Česko plánuje vybírat elektronické výrobky, opravit je a prodávat za výhodnou cenu na O-shopu. 

Jan Charvát ze spolku Opravme Česko, zdroj: Opravme Česko

Jan Charvát ze spolku Opravme Česko, zdroj: Opravme Česko

Spolek Opravme Česko ve spolupráci s partnery Asekol, OICT, Magistrát hlavního města Praha.eu a Pražské služby připravuje akci Cirkulace elektroniky v Praze. Jejím cílem je vrátit do oběhu elektronické výrobky, které ještě fungují nebo mají jen malou poruchu, místo aby je vyhodili. Opravené je poté nabídne za výhodnou cenu na e-shopu O-shop či v reuse centru Sto.re v Holešovické tržnici. 

V předem určené dny bude parkovat na sběrném dvoře v Modřanech bílá dodávka s označením Opravárna/Repairsys, kam bude moct veřejnost odevzdávat elektronické výrobky. První sběrný den se bude konat v sobotu 5. října 2024, dle zájmu bude probíhat jednou měsíčně o sobotách. Termíny budou pravidelně vyhlašovány na webových stránkách www.opravmecesko.cz.

„Naši servisní technici provedou drobné opravy, udělají odbornou revizi a výrobky pak budou poslány zpět do oběhu. Zakoupit si je budete moct za super cenu na našem e-shopu www.o-shop.cz a v reuse centru Sto.re v Holešovické tržnici, kde kromě elektroniky cirkuluje nábytek, kuchyňské nádobí, porcelán, látky i pokojové rostliny. Ušetříme tak tuny odpadu a pomůžeme životnímu prostředí. Každý měsíc také některé kusy věnujeme matkám samoživitelkám,” plánuje Jan Charvát ze spolku Opravme Česko.

Za odevzdané elektro dostanou lidé slevové kupóny na nákup elektroniky i nábytku v reuse centru Sto.re. Kdo přijde s dětmi, získá také sladkou odměnu. Na místě bude rovněž stánek partnera projektu, společnosti Asekol. 

Projekt Cirkulace elektroniky v Praze vyhrál letos třetí místo v soutěží Nakopni Prahu, pořádané pražskou městskou společností OICT, zabývající se inovacemi. „Tento projekt, zaměřený na opravu a opětovné využívání elektroniky, reflektuje naši vizi budoucnosti hlavního města, kde snižování odpadu a efektivní využívání zdrojů hrají klíčovou roli. Věříme, že projekty jako Opravárna mají potenciál přispět k větší ekologické odpovědnosti Pražanů,“ komentuje ocenění Petr Suška, místopředseda představenstva společnosti OICT.

Po dokončení pilotního projektu budou následně analyzována ekonomická a ekologická data a v případě úspěchu spolek Opravme Česko usiluje o zřízení stálého reuse centra při některém ze sběrných dvorů na území Prahy, jehož součástí mají být právě i dílny na servis elektroniky. V současnosti je záměr ve fázi výběru vhodného pozemku. Zástupci spolku o tom jednají s měststkými částmi i s Magistrátem hlavního města Prahy.

-stk-