Podíl privátních značek se na českém trhu dostal na 27 %

čtvrtek, 3. října 2024, 07:05 Retail MediaGuru

S podílem 27 % na českém trhu překonávají privátní značky globální průměr, ale stále mají prostor pro růst směrem k evropským lídrům, kde dosahují podílu až 50 %.

Ilustrační foto, zdroj: Globus

Ilustrační foto, zdroj: Globus

Přestože privátní značky v poslední době neprojevují takovou dynamiku jako v období vysoké inflace, stále mají velký potenciál pro další růst. Podle aktuálních dat NIQ je v posledním roce podíl privátních značek na českém trhu 27 %, což překračuje globální průměr 22 %, ale zaostává za průměrem Evropy, který činí 36 %. Evropští premianti jako Švýcarsko nebo Spojené království se pohybují s tržním podílem okolo 50 %. 

„Pro úspěch na trhu je ale důležité nejen porozumět potřebám spotřebitele a sledovat aktuální trendy, ale i ovládat detailní znalost dané kategorie, jelikož každá má tak trochu svůj vlastní příběh," komentuje vývoj Romana Duníková, Customer Success Director NIQ. 

Výzkum společnosti NIQ dále ukázal, že 81 % zákazníků považuje privátní značky za výhodnou alternativu z hlediska poměru ceny a kvality.

Zatímco 78 % Čechů přiznává, že privátní značky nakupuje, reálně je alespoň někdy kupují v zásadě všichni. Průměrná cenová výhoda privátních značek činí 23 %, avšak u více než dvou třetin kategorií přesahuje 25 %. 

 „Zákazníci po privátních značkách sahají čím dál častěji. V minulosti je vnímali jako cenově dostupnější alternativu, dnes ale po privátkách sahají jako po kvalitní potravině s dobrou cenou. Nové prémiové řady privátních značek nebo řady zaměřené na zdravý životní styl jsou dnes plnohodnotnou alternativou značkových výrobků a zároveň nabízejí lepší cenu. Mnoho privátních značek se navíc vyrábí v České republice a pro české potravináře jsou garancí dlouhodobé spolupráce," doplňuje prezident SOCR Tomáš Prouza

Z dosavadních zkušeností obchodních řetězců vyplývá, že mezi nejoblíbenější produkty privátních značek patří masné výrobky, trvanlivé potraviny jako cereální tyčinky, přípravky na pečení a bujóny, stejně jako čerstvé ryby nebo drogistické zboží. Tyto kategorie si získávají rostoucí popularitu nejen na domácím trhu, ale také na exportních trzích, zejména ve střední a východní Evropě a v USA. Podle posledních analýz roste zájem spotřebitelů o zdravější varianty potravin, což přináší příležitosti pro české dodavatele.  

Roste také zájem o balení s ingrediencemi a receptem pro domácí přípravu plnohodnotných teplých jídel, speciální druhy pečiva, jako jsou špaldové, bezlepkové a bio produkty, a bobuloviny či plodovou zeleninu. 

Potravinářská komora ČR ale upozorňuje, že privátní výrobky mohou vytlačit z trhu zavedené české značky, které jsou mnohdy mezi zákazníky vnímány jako lovebrand.

„Privátní značky se stále více prezentují jako značkové výrobky, které obchodní řetězce nabízí za trvale nízkou cenu. Jsou proto velkým lákadlem pro české zákazníky. Ve skutečnosti jimi obchodní řetězce ale svým způsobem diskriminují tradiční značkové produkty od českých dodavatelů. Na ně dávají větší obchodní přirážku a zvýhodňují tak své privátní značky. Složení obou výrobků je však ve většině případů zcela totožné," uvedl mluvčí komory Marek Zemánek. Dodal, že některé řetězce snižují objednávky značkových výrobků ve prospěch privátních značek. Své požadavky obchody navíc často mění a diktují si, jak má vypadat obal, složení a zejména cena výrobku.

-mav-