Ředitel EBU podporuje navýšení peněz pro ČT a ČRo i duální systém

pátek, 25. října 2024, 17:30 TV, Rádio MediaGuru

Největší hrozbou pro veřejnoprávní a ještě více pro komerční média jsou nadnárodní technologické platformy, uvedl po setkání s ministrem kultury Martinem Baxou generální ředitel EBU Noel Curran.

Tisková konference na ministerstvu kultury za účasti ministra Martina Baxy, GŘ EBU Noela Currana, GŘ ČT Jana Součka a GŘ ČRo Reného Zavorala, zdroj: MediaGuru.cz

Tisková konference na ministerstvu kultury za účasti ministra Martina Baxy, GŘ EBU Noela Currana, GŘ ČT Jana Součka a GŘ ČRo Reného Zavorala, zdroj: MediaGuru.cz

Generální ředitel Evropské vysílací unie (EBU) Noel Curran podpořil Českou televizi a Český rozhlas v čase, kdy Poslanecká sněmovna projednává velkou mediální novelu. Curran přijel do Česka na pozvání generálního ředitele ČT Jana Součka. Ministr kultury Martin Baxa a generální ředitelé ČT Jan Souček a ČRo René Zavoral spolu mluvili o situaci médií veřejné služby v Evropě, uvedli na páteční tiskové konferenci.

Ministr kultury Baxa zopakoval, že silná veřejnoprávní média jsou nezastupitelná pro zdravé fungování společnosti nejen u nás, ale všude v Evropě. „Proto je důležitý jejich legislativní rámec, který by měl vždy dbát na zachování jejich nezávislosti a ekonomicky udržitelný model financování,“ uvedl.

Poslanecká sněmovna má projednat velkou mediální novelu, která navrhuje navýšit příjmy pro ČT a ČRo, ve druhém čtení. Ministr kultury stále věří, že se navrhované novely stihnou schválit tak, aby nové znění mediálních zákonů vstoupilo v účinnost od roku 2025.

„V dnešní době, kdy jsme obklopeni dezinformacemi, hrají veřejnoprávní média stále důležitější roli v poskytování důvěryhodných zpráv a informací a zabraňují polarizaci společnosti. Zajištění dostatečného financování České televize a Českého rozhlasu je klíčové pro udržení jejich veřejné služby. Navrhované navýšení poplatků za televizní a rozhlasové vysílání je nezbytné,“ uvedl Noel Curran. Evropská média také podle jeho slov soupeří s nadnárodními technologickými společnostmi jako Google a Meta, které si „z Evropy hodně berou a nevrací zpět“. Naopak s komerčními médii mohou média veřejné služby koexistovat a duální systém se ukazuje jako funkční, dodal.

S tím souhlasil i generální ředitel ČRo René Zavoral. „Nikdo nezpochybňuje duální systém. Lišíme se v pohledech, ale hledáme společnou řeč,“ upřesnil. Právě soukromá rádia v tomto týdnu vyzvala veřejnost, aby dala najevo přímo poslancům, pokud s navýšením peněz pro ČRo nesouhlasí. René Zavoral tento krok ostře odsoudil.

Podle Jana Součka není digitální prostor s řadou mediálních kanálů různého zaměření zárukou objektivity a nestrannosti. „Proto jsou média veřejné služby důležitá, to je jejich úkol,“ zmínil. „Bojujeme za to, aby média veřejné služby byla udržitelně a stabilně financovaná a plnila roli stabilizátora demokratické společnosti,“ konstatoval.

Tématem setkání bylo i nedávno přijaté evropské nařízení o svobodě médií (EMFA), které obsahuje ustanovení dotýkající se organizace a fungování médií veřejné služby, jakož i obecné záruky pro nezávislé a transparentní působení médií v Evropě. Transparentnost se týká především vlastnictví a přidělování státní inzerce. Evropský akt o svobodě médií stanoví společný rámec pro mediální služby na vnitřním trhu EU a zavádí opatření zaměřená na ochranu novinářů a poskytovatelů mediálních služeb před politickým vměšováním.

-mav-

Memorandum zaváže ČT „zpoplatnit" iVysílání, ČT3 by se mohl vrátit

úterý 15. října 2024