Startuje Play Press Prague, festival filmů o novinářství

úterý, 8. října 2024, 06:55 Aktuality, Tisk MediaGuru

Cenu za celoživotní přínos filmu a psanému slovu české získá spisovatelka Eva Kantůrková.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

V úterý 8. října začíná v pražském Kině Atlas první ročník mezinárodního festivalu filmů o novinářství Press Play Prague. Akce, na kterou přijíždí do Prahy řada dokumentaristů a novinářů, aby tu představili své snímky a účastnili se veřejných diskusí, potrvá do soboty 12. října.

Během slavnostního zahájení, jež je na programu v Kině Atlas v úterý 8. října od 20:00, organizátoři promítnou film Výmaz voličů s.r.o. (Vigilantes Inc.), který měl premiéru jen před pár týdny v září v Hollywoodu. Film dokumentuje investigaci reportéra Grega Palasta, která rozkrývá rozsah plánů na výmaz Američanů s jinou nežli bílou barvou kůže ze seznamů voličů pro letošní prezidentské volby. 

Režisér filmu Výmaz voličů s.r.o. David Ambrose se festivalu osobně zúčastní, bude přítomen v pátek 11. října od 20:30 na projekci, kde film představí a bude o něm debatovat s diváky. Zúčastní se také slavnostního zakončení festivalu v sobotu 12. října. Jeho snímek je jedním z šesti vybraných do soutěže celovečerních dokumentů.

O vítězi cen bude rozhodovat porota, jejímiž členy jsou Nina Chruščevová, profesorka mezinárodních vztahů na univerzitě New School v New Yorku a sloupkařka Project Syndicate, Jiří Pehe, novinář a ředitel New York University in Prague, a Irena Reifová docentka mediálních studií na Karlově univerzitě. 

Během slavnostního zahájení v úterý 8. října večer organizátoři udělí festivalovou Press Play Prague cenu za celoživotní přínos filmu a psanému slovu české spisovatelce, novinářce a autorce scénářů k několika zásadním snímkům Evě Kantůrkové. „Nápad udílet festivalovou cenu se zrodil poměrně na poslední chvíli, ale v tom, kdo by měl být její první nositelkou, jsme měli jasno velmi rychle,“ uvedl k tomu Jakub Patočka z Deníku Referendum, který společně s Project Syndicate a Kinem Atlas festival pořádá.

Slavnostnímu zahájení bude předcházet předpremiéra Poslední uzávěrky s Humphreyem Bogartem a vůbec první festivalová akce – distribuční předpremiéra klasického filmu noir Poslední uzávěrka (Deadline USA) z roku 1951 s Humphreyem Bogartem v hlavní roli. Po projekci, jež začíná v kině Atlas v 17:00, bude následovat debata s českými novináři, kteří stejně jako hlavní hrdina filmu kombinují svou profesi s povinnostmi vydavatele.

Další informace najdete zde

-mav-